Τόποι παντού

29.10.2007
Ο αέναος διάλογος ενός μουσείου με την τέχνη. Η νοηματική αλληλουχία των εκθεμάτων. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών μέσα από εγκαταστάσεις, τελάρα, γλυπτά, video art... Ένας φανταστικός-πραγματικός κόσμος.
Ο αέναος διάλογος ενός μουσείου με την τέχνη. Η νοηματική αλληλουχία των εκθεμάτων. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών μέσα από εγκαταστάσεις, τελάρα, γλυπτά, video art... Ένας φανταστικός-πραγματικός κόσμος.

Αχιλλέας Απέργης, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Αλέξης Ακριθάκης, Τάκις, Γιάννης Γαϊτης, Γιώργος Λαζόγκας, Χένρι Μίλερ, Κώστας Τσόκλης, Παναγιώτης Τέτσης, Θεόφιλος, Γιάννης Τσαρούχης, Αντι Γουόρχολ, Νίκος Εγγονόπουλος... Μια χούφτα επιφανών, υπέροχων ανθρώπων των οποίων οι ψυχές συγκατοικούν σε τόπους φιλόξενους, ιδιαίτερους, σε τόπους ανάδειξης και λατρείας του «μοντέρνου αμπαλάζ» της τέχνης. Σαν σύγχρονοι ναοί.

Τα 1.600 έργα που κοσμούν το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) Θεσσαλονίκης είναι ισάριθμες τέτοιες ψυχές, που ελεύθερες μετακινούνται σε τόπους που μόνο η καρδιά γνωρίζει. Η έκθεση Τόποι είναι μια προσπάθεια του Μουσείου να μεταφέρει την καλλιτεχνική δημιουργία σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι, σε κάθε φιλότεχνη αίθουσα. Είναι ένα ταξίδι Ελλήνων και ξένων δημιουργών, με το 1/4 των έργων που αριθμεί το ΜΜΣΤ, με προορισμό το Μουσείο Μπενάκη, το Ζάππειο Μέγαρο, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Μουσείο Αλεξ Μυλωνά.

Η έκθεση προτείνει μια αναθεώρηση της μουσειολογικής πρότασης και άποψης με απώτερο σκοπό την ανάδειξη των μόνιμων συλλογών. «Η μουσειολογική πρόταση και άποψη είναι το πώς είναι οργανωμένο ένα μουσείο. Μέχρι στιγμής η συλλογή μας επειδή ήταν καμωμένη από πολλές και διαφορετικές δωρεές, των Ιόλα κ.ά., δειχνόταν κυρίως μέσα από τη σκοπιά των δωρεών ξεχωριστά.

Ενοποιήσαμε όλες τις δωρεές και είπαμε από κει κι ύστερα αν τα βάλουμε όλα μαζί, τι βγαίνει σαν εικόνα της τέχνης. Φτιάξαμε κάποιες ενότητες τις οποίες ονόμασα Τόπους. Τόποι χρόνου και χώρου, που μπορεί να συμπίπτουν μεταξύ τους, μπορεί να είναι ένα νοητικό εργαλείο», αναφέρει σχετικά στις Εικόνες ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός τέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΣΤ.

Μπιενάλε Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Outlook και τώρα Τόποι. «Ενώ τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι η σύγχρονη τέχνη δεν είναι κοντά στο κοινό, αυτό δεν ισχύει. Οσοι κάνουμε σύγχρονη τέχνη πιστεύουμε ότι το κοινό όχι μόνο δεν είναι βλαξ, αλλά η διαίσθησή του είναι εκπληκτική. Φοβάμαι την ημιμάθεια των ιθυνόντων, που εμποδίζει τον κόσμο να μάθει».

Η έκθεση Τόποι φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς), στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά.
Διάρκεια έκθεσης: έως 25 /11, www.emst.gr