Θαμμένος.... Βαν Γκογκ

11.12.2001
Η μοναδική προσωπογραφία του Πολ Γκογκέν από τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ "ξεθάφτηκε" στην κυριολεξία από το υπόγειο του Μουσείου του Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ! Το έργο φυλασσόταν από το 1973 καθώς θεωρείτο έργο κάποιου άγνωστου Ολλανδού ζωγράφου. Ωστόσο μετά από μακροχρόνιες έρευνες ειδικών αποδείχθηκε ότι είναι έργο του ίδιου του Βαν Γκογκ καθώς ο καμβάς και τα χρώματα ήταν ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούσε συνήθως ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος.
&00 Η μοναδική προσωπογραφία του Πολ Γκογκέν από τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ "ξεθάφτηκε" στην κυριολεξία από το υπόγειο του Μουσείου του Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ! Το έργο φυλασσόταν από το 1973 καθώς θεωρείτο έργο κάποιου άγνωστου Ολλανδού ζωγράφου. Ωστόσο μετά από μακροχρόνιες έρευνες ειδικών αποδείχθηκε ότι είναι έργο του ίδιου του Βαν Γκογκ καθώς ο καμβάς και τα χρώματα ήταν ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούσε συνήθως ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος.
Η έκθεση του έργου σύμφωνα με το δικτυακό τόπο ArtDaily κοστολογείται περίπου 13,6 εκατ. δολάρια (5,1 δισ. δραχμές) και θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2002.
Εκπρόσωπος του BBC News Online ανέφερε ότι ο "Ανθρωπος με το Κόκκινο Καπέλο", ήταν μία μεγάλη ανακάλυψη και ταυτόχρονα ένας εξαιρετικά σημαντικός και ενδιαφέρον πίνακας.

Η ιστορία του έργου:
Ο Γκογκέν είχε προσκληθεί από τον Βαν Γκογκ να συγκατοικήσει μαζί του το 1888, γιατί ήλπιζαν ότι και οι δύο θα ιδρύσουν την "Κοινότητα των Καλλιτεχνών" στην Αρλ της Γαλλίας. Όμως η σχέση τους πήγαινε από το κακό στο χειρότερο καθώς ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος δεν ήταν καλά ψυχολογικά.
Σε μια στιγμή κρίσης, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1988, ο Βαν Γκογκ προσπάθησε να επιτεθεί στον Γκογκέν, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Μέσα στην απελπισία του, έκοψε το αυτί του, το οποίο αφού τύλιξε σε ένα κομμάτι ρούχο το χάρισε σε μία έκπληκτη πόρνη. Ο Γκογκέν αλλόφρων και αυτός έφυγε αμέσως από το Παρίσι, ενώ ο Βαν Γκογκ αυτοπυροβολήθηκε μετά από δύο χρόνια.