Παραισθήσεις και σουρεαλισμός

09.07.2007
«Τo επάγγελμά μoυ δεν έχει όρια. Είναι όλη μoυ η ζωή. Είναι η ημέρα μoυ και η νύχτα μoυ. Είναι ο τρόπος με τον οποίο τα όνειρά μoυ ερμηνεύουν την πραγματικότητα». Ετσι περιέγραφε ο Πιέρο Φορναζέτι το πάθος του για το ντιζάΪν.

Από την Ηρω Γιάννου-Σιγάλλα
ΡΗΟΤΟs: CORBIS/APEIRON, GETTY IMAGES/IDEAL ΙΜΑGΕ

Εάν η αξία ενός δημιουργού μετριέται και εξαρτάται από την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα του έργου του, τότε ο Πιέρο Φορναζέτι υπήρξε πραγματικά ιδιοφυής. Εκτός από τη σφραγίδα του ονειρικού κόσμου του, η οποία έκανε την υπογραφή του κάτι παραπάνω από αναγνωρίσιμη, το γεγονός ότι υπέγραψε 20.000 σχέδια από τα οποία τα περισσότερα μπήκαν στην παραγωγή, επιβεβαιώνουν την άποψη ότι ο Φορναζέτι υπήρξε μία μεγάλη καλλιτεχνική μορφή. Ηταν ζωγράφος, γλύπτης, χειροτέχνης, διακοσμητής και σχεδιαστής! Το έργο του εμφανώς επηρεασμένο από το μεγαλειώδες παρελθόν της ιταλικής τέχνης, έχει στοιχεία του προσωπικού του εκλεκτικισμού και θυμίζει τα νεοκλασικά μοτίβα του 19ου αιώνα, χωρίς να λείπουν και οι αναγεννησιακές αναφορές. Στη δημιουργική φαντασία του ο σουρεαλισμός και η μεταφυσική διάσταση της τέχνης απέκτησαν μία νέα διάσταση. Γεννήθηκε το 1913 και το 1930 γράφτηκε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μιλάνου, από την οποία αποβλήθηκε (!) δύο χρόνια αργότερα. Ο Φορναζέτι βέβαια δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει και το 1933 συμμετείχε στην Triennale όπου γνώρισε τον Τζo Πόντι, αρχιτέκτονα και εκδότη του περιοδικού Domus, ο οποίος έλεγε χαρακτηριστικά για το έργο του «Κάνει τα αντικείμενα να μιλούν». Τα επόμενα χρόνια βρίσκουν τον Φορναζέτι να συνεργάζεται στενά με τον Πόντι, σχεδιάζοντας μάλιστα πολλά εξώφυλλα για το Domus. Αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας ήταν η διακόσμηση του Καζίνου του Σαν Ρέμο, των εσωτερικών χώρων του πλοίου Andrea Doria αλλά και η σειρά επίπλων Architettura την οποία σχεδίασε ο Πόντι και φιλοτέχνησε ο Φορναζέτι.

Ροτόντες ζωγραφισμένες με την τεχνική του tromp l oeil, πορσελάνινα πιάτα με τα χαρακτηριστικά γυναικεία πρόσωπα και τις πρωτόγνωρες εκφράσεις τους, εικόνες βασισμένες στις ψευδαισθήσεις και την προοπτική, είναι μερικά μόνο από αυτά που δημιούργησε ο Φορναζέτι όλη του τη ζωή και μέχρι το 1988 όταν πέθανε στο Μιλάνο. Μοτίβα όπως ο ήλιος, τα τραπουλόχαρτα, τα ψάρια και τα λουλούδια δάνεισαν την έμπνευσή τους στον εκκεντρικό δημιουργό. Μετά τον θάνατό του ο Μπαρναμπά, γιος του Πιέρο, ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, η οποία συνεχίζει να παράγει προϊόντα της μοναδικής αισθητικής Φορναζέτι. Τα μοτίβα του μεγάλου δημιουργού τώρα τυπώνονται σε γραβάτες, φουλάρια, γιλέκα, πορσελάνες, λάμπες, πλακάκια μπάνιου, ομπρελοθήκες και όχι μόνο αποτελώντας ένα από τα πιο διάσημα σύγχρονα εξαγώγιμα είδη του ιταλικού ντιζάιν.