Ο Μιγκέν Κλεμέντι κρυβόταν επί μία εβδομάδα. Πρόκειται για γνωστό Αλβανό συγγραφέα και δημοσιογράφο του Κοσσυφοπεδίου που φοβόταν ότι είχε προγραφεί για να εκτελεστεί από αποσπάσματα θανάτου, όταν θα έληγαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ. Η σερβική αστυνομία είχε αρχίσει να εκκαθαρίζει την Πρίστινα την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Κελμέντι δανείστηκε ένα μωρό και προσποιήθηκε ότι ήταν μέλος μιας οικογένειας. Αλλα άτομα μαζεύτηκαν γύρω του, ώστε να είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστεί. Ο Κελμέντι είχε συνηθίσει να ταξιδεύει στο εξωτερικό, αλλά καμιά από τις μέχρι τότε εμπειρίες του δεν τον είχε προετοιμάσει για το ταξίδι που θα έκανε...(απόσπασμα από το βιβλίο)
Ο Τιμ Τούντα παρακολούθησε από κοντά τις συγκρούσεις στην πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία για μια δεκαετία. Εζησε στο Βελιγράδι από το 1990 μέχρι το 1995 καλύπτοντας δημοσιογραφικά τις μάχες στη Βοσνία για τους Times και τον Economist του Λονδίνου. Ανατρέχοντας στην ιστορία της περιοχής, ο συγγραφέας προσπαθεί να αναλύσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε, εξετάζοντας τόσο τις σερβικές όσο και τις αλβανικές επιδιώξεις , ενώ δίνει τις δικές του ερμηνείες για το πώς και το γιατί το ΝΑΤΟ κήρυξε τον πόλεμο κατά των Σέρβων.
Το βιβλίο βασισμένο σε διηγήσεις αυτόπτων μαρτύρων και σε συνεντεύξεις των κυριότερων πρωταγωνιστών της διένεξης, αποτελεί ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για μια υπόθεση που δεν θα κλείσει εύκολα. Στην πραγματικότητα αποτελείται από αρκετές ιστορίες. Η μία αποτελεί αφηγηματική περιγραφή, βασισμένη στα γεγονότα, της καθόδου του Κοσσυφοπεδίου σε έναν πόλεμο, που συμπαρέσυρε μέσα του την ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο. Είναι η ιστορία της διπλωματίας που επιχείρησε να αποτρέψει τον πόλεμο και ξεροκέφαλου πολιτικού ρίσκου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ηγέτη της Σερβίας και προέδρου της Γιουγκοσλαβίας. Είναι η ιστορία του πως οι ηγέτες της Δύσης ξεκίνησαν έναν "πόλεμο" που νόμιζαν ότι θα διαρκούσε 3 ημέρες. Είναι η ιστορία του πως μερικές δεκάδες οικογένειες σκληροπυρηνικών, μαζί με μερικές οικογένειες οπλισμένων μαχητικών χωρικών, ξεκίνησαν μια εξέργεση που θα καθιστούσε τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου το πλέον επιτυχημένο αντάρτικο κίνημα στη σύγχρονη ιστορία. Είναι όμως, επίσης, η ιστορία του πως οι Σέρβοι και οι Αλβανοί απέτυχαν να σπάσουν τον κύκλο βίας και εκδίκησης, μέσα στον οποίο έχουν εγκλωβιστεί τα έθνη τους και του οποίου το τέλος φαίνεται να είναι ακόμη μακριά.
Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο Πόλεμος και Εκδίκηση
Συγγραφέας: Τιμ Τούντα
Μετάφραση: Ανδρέας Παπασταύρου
Σελίδες: 544
ΙSBN: 960-03-2970-2
Ο Τιμ Τούντα παρακολούθησε από κοντά τις συγκρούσεις στην πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία για μια δεκαετία. Εζησε στο Βελιγράδι από το 1990 μέχρι το 1995 καλύπτοντας δημοσιογραφικά τις μάχες στη Βοσνία για τους Times και τον Economist του Λονδίνου. Ανατρέχοντας στην ιστορία της πειοχής, ο συγγραφέας προσπαθεί να αναλύσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε, εξετάζοντας τόσο τις σερβικές όσο και τις αλβανικές επιδιώξεις , ενώ δίνει τις δικές του ερμηνείες για το πώς και το γιατί το ΝΑΤΟ κήρυξε τον πόλεμο κατά των Σέρβων.