Το ΚΘΒΕ κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα

01.11.2001
Από την Αθήνα ξεκινά φέτος το χειμερινό πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την παράσταση Αναγγελία του Γιώργου Βέλτσου, (1-11 Νοεμβρίου στο Θέατρο Καπνοκοπτηρίου), μια περσινή παραγωγή που βασίζεται στο έργο Hommage του Στρίντμπεργκ. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Η πρεμιέρα της χειμερινής περιόδου στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου με την παρουσίαση μιας, επίσης, παλαιότερης παραγωγής, της Ωραίας κοιμωμένης από το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Από την Αθήνα ξεκινά φέτος το χειμερινό πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την παράσταση Αναγγελία του Γιώργου Βέλτσου, (1-11 Νοεμβρίου στο Θέατρο Καπνοκοπτηρίου), μια περσινή παραγωγή που βασίζεται στο έργο Hommage του Στρίντμπεργκ. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη.
Η πρεμιέρα της χειμερινής περιόδου στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου με την παρουσίαση μιας, επίσης, παλαιότερης παραγωγής, της Ωραίας κοιμωμένης από το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή του γνωστού μπαλέτου του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Σαρλ Περρώ. Η χορογραφία και η σκηνοθεσία είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Η παρουσίαση των νέων παραγωγών του ΚΘΒΕ θα αρχίσει από τις 16 Νοεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη Οδυσσέα γύρισε σπίτι.
Στο έργο, είκοσι χρόνια μετά τον Τρωικό Πόλεμο, ο Οδυσσέας ναυαγεί μαζί με τους συντρόφους του στο νησί της Κίρκης, όπου η φήμη για τις ηρωικές του πράξεις έχει προηγηθεί και τα κατορθώματά του έπλασαν γύρω του ένα θρύλο, στον οποίο ο Οδυσσέας, μικρόσωμος και γερασμένος πια, δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Πρόκειται για μία καυστική σάτιρα της περιπλάνησης του Οδυσσέα με συμβολικές αναφορές σε καταστάσεις της σημερινής εποχής, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.

Από τις 18 Νοεμβρίου, η Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών το παραμύθι του Μπράιαν Γουέι Ο παπουτσωμένος γάτος.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο βασίλειο της Ιασωνίας, όπου τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Ο καλοκάγαθος βασιλιάς έχει γεράσει και ο άκαρδος γιος του, Μπόρις, που ανεβαίνει στο θρόνο, φέρεται σκληρά σε όλους. Όλα αυτά συμβαίνουν μέχρι να φτάσει στην Ιασωνία ο Σέργιος, ένας πλανόδιος μουσικός, με την οικογένειά του και το γάτο του, που του είχε χαρίσει κάποτε ο βασιλιάς. Ο γάτος θα ανακαλύψει ένα ζευγάρι μαγικές μπότες και τότε όλα θα ανατραπούν.
Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους, με μουσική, χορό και τραγούδι σε μετάφραση Ξένιας Καλογερόπουλου και σκηνοθεσία Χρήστου Βαλαβανίδη.

Η Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης θα ανεβάσει στο Θέατρο Εταρείας Μακεδονικών Σπουδών την όπερα του Ροσσίνι Ο κουρέας της Σεβίλης σε σκηνοθεσία Πλάμεν Καρτάλοφ.
Συμμετέχει η Ορχήστρα της Όπερας του Βελιγραδίου. Στην παράσταση θα υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι.

Το χειμερινό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ συνεχίζεται από τις 7 Δεκεμβρίου με την παρουσίαση του έργου του Γρηγόρη Ξενόπουλου Στέλλα Βιολάντη στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.
Από τις 14 Δεκεμβρίου το Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών θα φιλοξενήσει τους Λυτρωμένους του Έντουαρντ Μποντ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβάνου. Το διεθνώς αναγνωρισμένο κείμενο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, όταν παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό, το 1965, αποδεικνύεται σήμερα εξαιρετικά προφητικό και επίκαιρο.
Στις 21 Δεκεμβρίου το ΚΘΒΕ ανεβάζει τις Αγριες Διαθέσεις του Τζον Τομπίας στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη. Πρόκειται για μια σύγχρονη αμερικανική κωμωδία που παρουσιάζεται πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.