Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σηκώνει αυλαία για την καλλιτεχνική χρονιά 2010-2011 με ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που αναμένεται να προσελκύσει στις πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις του, τους νεώτερους φίλους του.
Μεγάλα συμφωνικά σχήματα, αρχιμουσικοί και σολίστ, η Συμφωνική Ορχήστρα Mariinsky της Αγ. Πετρούπολης με τον σταρ του πόντιουμ Βαλέρι Γκεργκίεφ και τον Λεωνίδα Καβάκο, η Συμφωνική Ορχήστρας της Βιέννης με τον Ζωρζ Πρετρ και τις αδελφές Λαμπέκ στο πιάνο, χορευτικές πανδαισίες με τα Αστέρια του Θεάτρου Μπολσόι της Ρωσίας & τους Χορευτές της Ακαδημίας του Μπαλέτου Μπολσόι, σημαντικά αφιερώματα, όπως αυτό στον μεγάλο έλληνα αρχιμουσικό Δημήτρη Μητρόπουλο, διάσημες φωνές, όπως αυτή του διάσημου τενόρου Μαρσέλο Αλβάρες, της Παιδικής Χορωδίας της Βιέννης και της London Community Gospel Choir, αποτελούν ένα μικρό δείγμα των καλλιτεχνικών προτάσεων του Μεγάρου Μουσικής για το τρίμηνο Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Παράλληλα με τους μουσικούς κύκλους του προγράμματος, δυνατό «παρών» δίνει και το πολυποίκιλο πρόγραμμα του Megaron Plus, με διαλέξεις και ομιλίες ισχυρών ονομάτων, όπως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο Σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, Ανρί Γκενό, ο Ρούντι Ριτσιότι και Ντέιβιντ Ατζάγιε από τον κλάδο της αρχιτεκτονικής, ο πολυβραβευμένος ποιητής Τσαρλς Σίμικ, ο κορυφαίος φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος καθώς και ο διαπρεπής γλωσσολόγος Γιώργος Μπαμπινιώτης.
Αναλυτικότερα:
Mεγάλες Ορχήστρες- Μεγάλοι Μαέστροι
24 & 25 Νοεμβρίου
Η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, από τα ιστορικά σύνολα της Ευρώπης, υπό τη διεύθυνση του διάσημου γάλλου αρχιμουσικού Ζωρζ Πρέτρ, εγκαινιάζει τη δημοφιλέστατη Σειρά ‘Μεγάλες - Ορχήστρες Μεγάλοι Μαέστροι’ με έργα Φράνσις Πουλένκ και Γιοχάνες Μπραμς
8 & 9 Δεκεμβρίου
Η Συμφωνική Ορχήστρα Mariinsky της Αγ. Πετρούπολης με τον σταρ του πόντιουμ Βαλέρι Γκεργκίεφ θα ερμηνεύσουν τη Συμφωνία αρ.5, το δημοφιλές έργο του Γκούσταβ Μάλερ, ενώ με τη σύμπραξη του διεθνούς φήμης βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο το πρόγραμμα θα απογειωθεί με το Κοντσέρτο για βιολί, έργο 35 του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ.
Χριστούγεννα στο Μέγαρο
Στο Μέγαρο Μουσικής, θα παρουσιάσουν δύο κλασικές χορογραφίες του χορευτικού ρεπερτορίου της Ακαδημίας Μπαλέτου Μπολσόι, που γιορτάζει φέτος τα 237 χρόνια λειτουργίας της: της «Κακοφυλαγμένης κόρης» (15,16,17,18 & 19 Δεκεμβρίου) και του «Καρυοθραύστη» (22,23,25,26,27,28 & 29 Δεκεμβρίου), τις οποίες θα μπορέσει να απολαύσει το κοινό σε όλη τη διάρκεια των εορτών.
21 & 22 Δεκεμβρίου:
Wiener Knabenchor (Παιδική Χορωδία της Βιέννης)
27 & 28 Δεκεμβρίου : Η πολυβραβευμένη χορωδία γκόσπελ London Community Gospel Choir, γνωστή από τις συνεργασίες της με διάσημους καλλιτέχνες (Πωλ Μακ Κάρτνεϊ, Έλτον Τζον, Άντριου Λόυντ Βέμπερ, Τζέσσι Νόρμαν κ.ά.) αλλά και από σάουντρακ ταινιών, όπως The Lion King κτλ θα μας χαρίσει δύο μοναδικές συναυλίες.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΛΥΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ
6 Δεκεμβρίου
Γκαλά Όπερας του σούπερσταρ-τενόρου Μαρσέλο Αλβάρες με άριες των Βέρντι, Πουτσίνι και Τζορντάνο.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητρόπουλο
25 Οκτωβρίου
Ρεσιτάλ - Διάλεξη του πιανίστα Χάρη Δημαρά, ο οποίος ερμηνεύει και σχολιάζει τη Σονάτα για πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου.
3 Νοεμβρίου
Τελική φάση του Διεθνoύς Διαγωνισμού «Δημήτρης Μητρόπουλος» για Διεύθυνση Ορχήστρας και απονομή των βραβείων. Οι τρεις φιναλίστ του Διαγωνισμού, επιλεγμένοι από 217 υποψηφίων, διευθύνουν την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε αποσπάσματα έργων από το κλασικό και ρομαντικό ρεπερτόριο (Μπετόβεν, Μπραμς, Ντεμπυσί, Μητρόπουλος, Τσαϊκόφσκι κ.ά.). Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής είναι ο γερμανός αρχιμουσικός Κλάους Πέτερ Φλορ, ενώ όλη η εκδήλωση είναι συμπαραγωγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Ορχήστρας των Χρωμάτων.
12 & 13 Νοεμβρίου
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον μεγάλο έλληνα αρχιμουσικό πραγματοποιείται Συνέδριο με τίτλο: «Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960)- Πενήντα χρόνια μετά».
14 Νοεμβρίου
«Δημήτρης Μητρόπουλος: ένας πολύπλευρος δημιουργός», είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα αναδείξει τη συνθετική πλευρά του Μητρόπουλου, με έργα που σπάνια ακούγονται στις αίθουσες συναυλιών.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ
19,20 & 21 Νοεμβρίου
Συναυλίες Ελένης Καραϊνδρου
28 Νοεμβρίου
Η Ορχήστρα Νέων Παλαιστίνης υπό τη διεύθυνση του Sian Edwards παρουσιάζει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα από μία εκλεκτική μείξη γνωστών ορχηστρικών αριστουργημάτων με νέες μουσικές των σημαντικότερων σύγχρονων Παλαιστινίων συνθετών που ζουν σε διάφορα μέρη του κόσμου (Issa Boulos, John Bisharat, Ahmad Al Khatib, Oystein Bru Frantzen).
3,4,5,8,9,10,11 & 12 Δεκεμβρίου
Διονύσης Σαββόπουλος: ‘Για να γίνει ο χρόνος καινούριος’
Ο σπουδαίος μας τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος, διαβάζει παραμύθια για μικρούς και μεγάλους σε ένα θέατρο τραγουδιών και ζωγραφιστών ονείρων, με παραμυθάδες και τραγουδιστές, καραγκιοζοπαίχτες, ακροβάτες και μάγους.
15 Δεκεμβρίου
Τέσσερις πιανίστες- τέσσερις σπουδαίοι ερμηνευτές: ο Γιάννης Βακαρέλης, ο Κυπριανός Κατσαρής, ο Ντέιβιντ Λάιβλι και ο Αλεξάντερ Γκίντιν, συναντώνται σε ένα πρόγραμμα για τέσσερα πιάνα με έργα Βάγκνερ, Τσέρνι, Μιγιώ και Ραβέλ.
ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ
14 Οκτωβρίου 2010
Συναυλία του Μίσα Μάισκυ. Ερμηνευτής διεθνούς ακτινοβολίας, είναι ο μοναδικός βιολοντσελίστας στον κόσμο που είχε το προνόμιο να μαθητεύσει με τους δύο «μύθους» του βιολοντσέλου, τον Μστισλάβ Ροστροπόβιτς και τον Γκρέγκορ Πιατιγκόρσκι.
ΜΕΤΑΤΡΟΠΙΕΣ
23 Οκτωβρίου
Το Café Zimmermann, ο ιστορικός τόπος συνάντησης στην Λειψία του 18ου αιώνα, όπου ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και η μουσική παρέα του (το σύνολο Collegium Musicum) συναντιόντουσαν για να παίξουν και να αυτοσχεδιάσουν μουσική, αναβιώνει στο Μέγαρο Μουσικής.
30 Νοεμβρίου
Με αρχιμουσικό τον Νίκο Αθηναίο, αλλά και συνθέτη ενός εκ των έργων της συναυλίας, η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα που τιτλοφορεί: «Πλευρές του Μοντερνισμού».
RISING STARS
15 Δεκεμβρίου
Οι Baltic Crossing, είναι ένα συγκρότημα μουσικής folk που απαρτίζεται από 5 νέους μουσικούς που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την παραδοσιακή ευρωπαϊκή μουσική.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
7 Νοεμβρίου
Το γνωστό σε όλους μας Τρίο Opus 1 - που αποτελούν οι: Δημήτρης Σέμσης βιολί, Αστέριος Πούφτης βιολοντσέλο και Γιάννης Τσανακαλιώτης πιάνο - θα μοιραστεί με τους νεαρούς φίλους της μουσικής τα Μουσικά Μυστικά του.
14 Νοεμβρίου
Στην Αθήνα των αρχών του 21ου αιώνα τα μέλη της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων - ΑΣΟΝ και ο μαέστρος της Παύλος Σεργίου, προτείνουν «Μιά ... Μπετοβενιάδα», δηλαδή μία γνωριμία με τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες της ιστορίας, μέσα από γνωστά έργα του και οπτικοακουστικό υλικό με πληροφορίες για τη ζωή και την προσωπικότητά του.
Τα Κυριακάτικα πρωινά επιμελείται και παρουσιάζει η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου.
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ
20 Οκτωβρίου
Ρεσιτάλ πιάνου της Ελισάβετ Κουναλάκη με ποικίλα έργα από το πιανιστικό ρεπερτόριο: Μπαχ, Αλμπένιθ, Σκαρλάτι, Σισιλιάνου, Γρανάδος κ.α..
10 Νοεμβρίου
Η διακεκριμένη πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τίτλο «Πολύχρωμα Φύλλα» - Όψεις του Ρομαντισμού με έργα Σούμαν, Μέντελσον, Γκριγκ και Σοπέν.
27 Νοεμβρίου
Βραδιά Lied με την σοπράνο Κατερίνα Μηνά και την πιανίστα Έλενα Μουζάλα που θα μας ταξιδέψουν στη ρομαντική εποχή με τις «17 Μελωδίες για τραγούδι και πιάνο», έργο 74 του Φρεντερίκ Σοπέν και το έργο «Η αγάπη και η ζωή μιας γυναίκας», έργο 42 για φωνή και πιάνο του Ρόμπερτ Σούμαν.
2 Δεκεμβρίου
Το κιθαριστικό ντούο του Βαγγέλη Μπουντούνη και της Μάρως Ραζή θα μας εισάγει, με μοναδική δεξιοτεχνία, στoν γοητευτικό κόσμο του δημοφιλούς μουσικού οργάνου, με έργα Παγκανίνι, Πιατσόλα, Σοπέν, Βίλα-Λόμπος, Βιβάλντι και του ίδιου του Βαγγέλη Μπουντούνη.
ΕΚΘΕΣΗ
20 Οκτωβρίου - 10 Δεκεμβρίου 2010
Το 2010, Έτος Σοπέν (200 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη), γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με πολλές εκδηλώσεις. Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, φιλοξενεί μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που δημιούργησε η Cité de la Musique του Παρισιού με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.
Η έκθεση με τίτλο «Ο Σοπέν στο Παρίσι: Το ατελιέ του συνθέτη» περιλαμβάνει μια σειρά ακουστικών, οπτικών και έντυπων ντοκουμέντων και απευθύνεται κυρίως σε νεανικό κοινό. Εκτίθενται πίνακες με θέμα το έργο του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη και τη ζωή του στο Παρίσι, ενώ παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πλοηγούνται μέσω κομπιούτερ στο ηχητικό και οπτικό περιεχόμενο ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος.
Γ. Οικονομου