Σοκαριστικά κακός ο νέος Ντέμιαν Χιρστ

14.10.2009
«Θα τα μισήσουν». Αυτή είχε προβλέψει ο Ντάμιεν Χιρστ πως θα ήταν η αντίδραση των κριτικών για τα ζωγραφικά έργα που έφτιαχνε κρυφά στο σπίτι του τα τελευταία τρία χρόνια.

«Θα τα μισήσουν». Αυτή είχε προβλέψει ο Ντάμιεν Χιρστ πως θα ήταν η αντίδραση των κριτικών για τα ζωγραφικά έργα που έφτιαχνε κρυφά στο σπίτι του τα τελευταία τρία χρόνια. Η πραγματικότητα αποδείχθηκε χειρότερη.

Ο κριτικός της Guardian βρίσκει τα νέα έργα που εκτίθενται από σήμερα στη Συλλογή Γουάλας στο Λονδίνο «θανατηφόρα βαρετά», αλλά «θετικά ερασιτεχνικά», ενώ οι Times γράφουν πως είναι «τρομακτικά», «σοκαριστικά κακά» και αναρωτιούνται «πώς είναι δυνατόν να κρέμονται δίπλα στους Ρέμπραντ, Πουσέν και Τισιανό».

Ο κριτικός τέχνης της Independent περιγράφει τα έργα ως "γελοία και βαρετά" και τον καλλιτέχνη ως πρωτοετή σε σχολή καλών Τεχνών - και όχι πολλά υποσχόμενο! Σε ένα ακόμα συμφωνούν όλοι οι κριτικοί ... ότι η έκθεση εγκρίθηκε από τους επιμελητές του μουσείου επειδή ο Ντάμιεν είναι ... διάσημος!

Εμείς βλέπουμε τον Βρετανό καλλιτέχνη να ποζάρει δίπλα στον πίνακά του «Κρανίο με τασάκι, τσιγάρα, αναπτήρα και κοχύλι», που συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα 25 έργα του υπό τον γενικό τίτλο «Νo Love Lost, Blue Ρaintings».

Οι πίνακες σύμφωνα με την Independent θυμίζουν σε τεχνοτροπία και μέγεθος - ή προσπαθούν να θυμίσουν - κάτι από τη ζωγραφική ατμόσφαιρα του διάσημου ζωγράφου Φράνσις Μπέικον, ίνδαλμα του Χιρστ.