Κώδικες και μυστικά!

26.10.2001
Το "Κώδικες και μυστικά" είναι η σαγηνευτική ιστορία των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων από την Αρχαία Αίγυπτο έως σήμερα, την εποχή του ίντερνετ και της καταιγιστικής πληροφόρησης. Ο Simon Singh πραγματεύεται την αέναη μονομαχία ανάμεσα στους κωδικο-πλάστες και τους κωδικο- θραύστες, μια μονομαχία που χρησιμοποιεί όπλα από πολλές επιστήμες και κινητοποιεί μέσα που απαιτούν τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας.
Το "Κώδικες και μυστικά" είναι η σαγηνευτική ιστορία των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων από την Αρχαία Αίγυπτο έως σήμερα, την εποχή του ίντερνετ και της καταιγιστικής πληροφόρησης. Ο Simon Singh πραγματεύεται την αέναη μονομαχία ανάμεσα στους κωδικο-πλάστες και τους κωδικο- θραύστες, μια μονομαχία που χρησιμοποιεί όπλα από πολλές επιστήμες και κινητοποιεί μέσα που απαιτούν τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας. Από τα μαθηματικά έως τη γλωσσολογία και από τη θεωρία της πληροφορικής ως την κβαντική φυσική, αναζητούνται τρόποι διάρρηξης ή διασφάλισης του απορρήτου. Για το λόγο αυτό, ο συγγραφέας ανέτρεξε σε ιστορίες πολιτικών δολοπλοκιών και αφηγήσεις ζωής και θανάτου προκειμένου να καταδείξει τα σημεία - κλειδιά στην εξελικτική ανάπτυξη των κωδίκων.
Η διαδικασία της κωδικοποίησης μηνυμάτων, γνωστή ως κρυπτογράφηση, θα παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή καθώς η πληροφορία εξελίσσεται σε όλο και πιο πολύτιμο αγαθό και καθώς η επανάσταση στις επικοινωνίες αλλάζει την κοινωνία. Σήμερα οι τηλεφωνικές κλήσεις μεταδίδονται μέσω δορυφόρων και τα ηλεκτρονικά μας ταχυδρομεία περνούν μέσα από διάφορους υπολογιστές, ενώ και οι δύο μορφές επικοινωνίας μπορούν αν υποκλαπούν με ευκολία, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το απόρρητο της ιδιωτικής μας ζωής. Η τέχνη της μυστικής επικοινωνίας θα μας εφοδιάσει με τις κλειδαριές και τα κλειδιά της πληροφορικής εποχής. Την ίδια στιγμή όμως οι δυνάμεις του νόμου και της τάξης ασκούν συντονισμένη πίεση στις κυβερνήσεις να περιορίσουν τη χρήση της κρυπτογραφίας. Το ερώτημα είναι σε τι δίνουμε μεγαλύτερη αξία- στο ιδιωτικό μας απόρρητο ή σε μια αποτελεσματικότερη αστυνομική δύναμη; Η μήπως υπάρχει συμβιβαστική λύση;
Το γεγονός ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι ο πόλεμος των μαθηματικών, γιατί αυτοί θα ελέγχουν το επόμενο μεγάλο πολεμικό όπλο, την πληροφορία, καθιστά εξαιρετικά σημαντικό αυτό το βιβλίο καθώς επιχειρεί να προβλέψει την έκβαση ενός ανοιχτού παιχνιδιού με απρόβλεπτες συνέπειες και τέλος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο συγγραφέας με την πρώτη έκδοση του βιβλίου ξεκίνησε διαγωνισμό κρυπτογραφήματος με έπαθλο 10.000 λίρες Αγγλίας!
Έτσι οι επίδοξοι κωδικο-θραύστες μπορούν να πληροφορηθούν τα περαιτέρω στην επίσημη δικτυακή σελίδα του διαγωνισμού στη διεύθυνση www.4thestate.co.uk/cipherchallenge

Εκδόσεις Π. Τραυλός
Τίτλος: Κώδικες και μυστικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Code Book- The Secret History of Codes and Code -breaking.
Συγγραφέας: Simon Singh
Μετάφραση: Νάσος Κυριαζόπουλος
Σελίδες: 608
ISBN: 960-7990-42-0