Στη Βρετανίδα Χίλαρι Μάντελ το Μπούκερ 2009

07.10.2009
H 57χρονη Βρετανίδα συγγραφέας Χίλαρι Μάντελ -αγαπημένη των προγνωστικών-ανακοινώθηκε μεγάλη νικήτρια του Βραβείου Μπούκερ (και των 50.000 λιρών που το συνοδεύουν) για τo βιβλίο της «Wolf Ηall», την Τρίτη 6 Οκτωβρίου.
H 57χρονη Βρετανίδα συγγραφέας Χίλαρι Μάντελ -αγαπημένη των προγνωστικών-ανακοινώθηκε μεγάλη νικήτρια του Βραβείου Μπούκερ (και των 50.000 λιρών που το συνοδεύουν) για τo βιβλίο της «Wolf Ηall», την Τρίτη 6 Οκτωβρίου.

Το βιβλίο Wolf Hall, που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Fourth Estate, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 6 βιβλία της τελικής λίστας, και η Μάντελ αναμετρήθηκε με τους συγγραφείς:

- Αντόνια Σούζαν Μπάιατ (A.S. Byatt, βιβλίο «Children's Book»),
- Τζ. Μ. Κουτσί (J.M. Coetzee, βιβλίο «Summertime»),
- Άνταμ Φουλντς (Adam Foulds, βιβλίο «The Quickening Maze»),
- Σάιμον Μάουερ (Simon Mawer, βιβλίο «The Glass Room») και
- Σάρα Γουότερς (Sarah Waters, βιβλίο «The Little Stranger»).

Η ιστορία του Wolf Hall διαδραματίζεται το 1520 και περιστρέφεται γύρω από τη ζωή και το έργο του Τόμας Κρόμγουελ. Ο κεντρικός ήρωάς της είναι ο έμπιστος σύμβουλος του Ερρίκου Η', ο Τόμας Κρόμγουελ, μέσα από τα μάτια του οποίου βλέπουμε τα τεκταινόμενα στην αυλή των Τιδόρ. Ο κριτικός της Guardian, Κρίστοφερ Τάιλερ, επισημαίνει ότι με το μυθιστόρημά της αυτό «αποδεικνύει το εξαιρετικό ταλέντο της».

Η συγγραφέας επαινέθηκε τα μάλα από τη μεγαλύτερη μερίδα βιβλιοκριτικών, οι οποίοι δήλωσαν ότι το Wolf Hall είναι: "μια πλούσια ευκολοδιάβαστη ιστορική νουβέλα, που θα αλλάξει τον τρόπο που οι αναγνώστες αντιλαμβάνονται την βρετανική ιστορία και το έργο του Κρόμγουελ."

Η ίδια η νικήτρια του βραβείου και των 50.000 λιρών, αναφέροντας ότι της πήρε 20 χρόνια να αποφασίσει να το γράψει και άλλα πέντε να το ολοκληρώσει, δήλωσε: «Οταν ξεκίνησα να το γράφω ήξερα ότι έπρεπε να κάνω κάτι πολύ δύσκολο, να κεντρίσω το ενδιαφέρον των ιστορικών, να διασκεδάσω τον κουρασμένο ουρανίσκο των κριτικών και κυρίως να αιχμαλωτίσω τη φαντασία του αναγνώστη».

Στα Ελληνικά κυκλοφορούν τρία βιβλία της, «Πέρα από το μαύρο» (Πάπυρος), «Αλλαγή κλίματος» και «Γίγαντας ΟΜπράιαν» (Νεφέλη).

Θυμίζουμε ότι το Βραβείο Μπούκερ της περασμένης χρονιάς κέρδισε ένας πρωτοεμφανιζόμενος -και ο νεότερος σε ηλικία από τους έξι υποψηφίους της βραχείας λίστας του 2008- ο Ινδός Αραβίντ Αντίγκα, για το μυθιστόρημά του «Ο λευκός τίγρης».

Το Λογοτεχνικό Βραβείο Μπούκερ (Man Booker Prize for Fiction) είναι ένα από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία, και απονέμεται κάθε χρόνο για το καλύτερο έργο γραμμένο στην αγγλική γλώσσα. Οι βραβευθέντες πρέπει να είναι πολίτες είτε της Βρετανικής Κοινοπολιτείας είτε της Ιρλανδίας. Το βραβείο αρχικά ονομαζόταν Booker-McConnell Prize από την ομώνυμη εταιρεία, που άρχισε να χρηματοδοτεί το βραβείο το 1968. Το 2002 η δικαιοδοσία για την απονομή των βραβείων παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα των Βραβείων Μπούκερ. Σήμερα, το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών και χρηματοδοτείται από την Man Group.

Χ.Τσατσαράγκου