Ξυπνάς μέσα μου το τέρας

06.10.2009
Το Dazed and Comfused του Οκτωβρίου είναι τερατώδες. Με την καλή έννοια εννοείται. Το περιοδικό που πάντα μας προκαλεί μια σχετική πώρωση, στο τελευταίο του τεύχος μπήκε σ’ ένα από τα πιο γοητετυικά διεστραμένα μυαλά της μόδας και μεταμόρφωσε τις σελίδες του σύμφωνα τις εικόνες που είδε.

Το Dazed and Comfused του Οκτωβρίου είναι τερατώδες. Με την καλή έννοια εννοείται. Το περιοδικό που πάντα μας προκαλεί μια σχετική πώρωση, στο τελευταίο του τεύχος μπήκε σ’ ένα από τα πιο γοητετυικά διεστραμένα μυαλά της μόδας και μεταμόρφωσε τις σελίδες του σύμφωνα τις εικόνες που είδε. Εμπνεύστηκαν από το σχόλιο του Alexander McQueen για τα υλικά μιας χρήσης και από την Frankestein collection της Rodarte(βλέπε Kate και Laura Mulleavy).

Τότε γεννήθηκε το project Franken-fashion mask και παρουσιάστηκε μπροστά μας. Και κολλήσαμε άσχημα. Δεκατρείς σχεδιαστές κάνανε ανασκαφή στις αποθήκες των studio τους, έφτιαξαν ο καθένας τις δικές τους αυτοσχέδιες μάσκες και δημιούργησαν κάτι που θυμίζει αρκετά σε performance. Επίσης οι 11 απ’ αυτούς έλυσαν και κάποιες απορίες των τύπων του Dazed.

Οι Roberto Cavalli, Alexander Wang, Alexander McQueen, Bernhard Willhelm, Martin Margiela, Peter Pilotto, Ricardo Tisci, Walter Van Beirendonck, Hussein Chalayan, Gareth Pugh, Marios Schwab, Nasir Mazhar, Jean-Charles de Castelbajac, μπήκαν στο εργαστήριο και μετατρέψανε την πενταμορφη σε τέρας χωρίς όμως να έχουν κλειδώσει την αισθητική και τις ωραίες ιδέες απ’ έξω. Ο Daniel Jackson μάζεψε εξοπλισμό, φωτογράφησε τ’ αποτελέσματα με τη βοήθεια της Karen Langley στο styling και όλες οι φωτογραφίες εκτέθηκαν στο Red Bull Fashion Factory κατά τη διάρκεια του London Fashion Week.

Ο Roberto Cavalli με δικά του λόγια...

Ποια ήταν η έμπνευση σας για τη μάσκα;

Εμπνεύστηκα από την collection μου A/W09. Βρήκα διάφορα στοιχεία όπως πλέγμα, κολάρο, μεταλλικά φερμουάρ, τα οποία πήρα από μία μάσκα καρναβαλιού από ένα παρτυ που είχα κάνει στη βίλα μου κάποια χρόνια πριν. ήθελα να δημιουργήσω κάτι δυνατό κι εντυπωσιακό χωρίς να είναι γκροτέσκο ΄γ μακάβριο. Όπως στον Frankestein προσπάθησα να φτιάξω έναν κλώνο και αντί για αίμα χρησιμοποίησα διαμάντια και μεταλικό φερμουάρ και δέρμα αντί για για πετσί.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο ενδιαφέρον πράγματα στο να φοράς μάσκα;

Μια μάσκα είναι μυστήρια, κρύβει το πρόσωπο και την ταυτότητα του άλλου. Ζητάει να αφαιρεθεί, να ανακαλυφθεί, η γυναίκα νιώθει τρομερά αισθησιακή και ότι έχει τον έλεγχο.
Τι σημαίνει για σας ο όρος «anti fashion»;

Για μένα σημαίνει να είσαι ανεξάρτητος, μοναδικός, ν ανακαλύπτεις και να δημιουργέις ένα στυλ και να κολλάς σ’ αυτό.

Αν ήσασταν ο Dr Frankenstein τι θα δημιουργούσατε;

Θα προσπαθούσα να κλωνοποιήσω τον εαυτό μου.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας αχρείαστο πράγμα που χρησιμοποιήθηκε για να φτιάξετε τη μάσκα;

Μεταλλικό πλέγμα με δέρμα από τη χειμερινή μου κολεξιόν.

Κική Παπαδοπούλου