Η βασίλισσα των τσιγγάνων

16.04.2007
Η Εσμα Ρεντζέποβα είναι μια πληθωρική γυναίκα με έντονο βαλκανικό ταμπεραμέντο. Η σπάνια ομορφιά της φωνής της κατακτa και το ελληνικό κοινό που θa την απολαύσει στο Half Νote.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΧΑΛΟΥΔΗ

Εικόνες: Είστε μια καλλιτέχνιδα με περίπου 100 συναυλίες τον χρόνο, με 51 χρόνια καριέρας, με δύο υποψηφιότητες για Νόμπελ Ειρήνης και έντονο ανθρωπιστικό έργο. Αισθάνεστε ξεχωριστή;
Εσμα Ρεντζέποβα: Ξεχωριστή; Λοιπόν, υποθέτω πως εκτός από τη μουσική, ο εθελοντισμός είναι που με κάνει να ξεχωρίζω. Και φυσικά το να μεγαλώνω 47 παιδιά! Αισθάνομαι ευλογημένη, γιατί η φωνή που έχω βοηθάει τον κόσμο που έχει ανάγκη.

Είστε γνωστή ως «βασίλισσα των Τσιγγάνων», γιατί έχετε γίνει η ψυχή αυτής της μουσικής. Τι στοιχεία «κουβαλάει»;
Επέλεξα την τσιγγάνικη μουσική γιατί αυτές είναι οι ρίζες μου. Η μουσική μας προέρχεται από την Ινδία, με έντονα και ετερόκλητα συναισθήματα.

Από τα παιδικά σας χρόνια μέχρι σήμερα η ζωή σας είναι συνυφασμένη με τη μουσική. Πόσα παραπάνω έχετε να προσφέρετε;
Υπάρχουν πολλά ακόμα να δώσω. Ακόμα κάνω μουσική και εξακολουθώ να εργάζομαι σκληρά όπως και όταν ήμουν νέα. Τώρα κυκλοφορεί από τη γερμανική εταιρεία Network Medien το νέο άλμπουμ The latest of Esma Ensemble Teodosievski.

Οι στίχοι ενός τραγουδιού είναι πιο αποτελεσματικοί απ ό,τι τα λόγια;
Κατά τη γνώμη μου οι στίχοι είναι αρκετά σημαντικοί, αλλά η απόδοση είναι το κλειδί για ένα καλό τραγούδι. Η φωνή μου ενώνει τους ανθρώπους και τους δίνει τρομερή ενέργεια. Τουλάχιστον βέβαια όταν παρευρίσκονται σε κάποια συναυλία μου ή ακούνε κάποιο άλμπουμ.

Η φιλοσοφία ζωής σας είναι: «πάρτε από τον κόσμο, δώστε στον κόσμο». Ποιος όμως δίνει σε εσάς ενέργεια και κίνητρο για να συνεχίζετε;
Εάν δεν υπήρχαν οι θαυμαστές μου, δεν θα υπήρχε η Εσμα. Λατρεύω να τους βλέπω να διασκεδάζουν με τη μουσική μου. Είναι αυτοί που αγοράζουν τα άλμπουμ μου, εισιτήρια για τα live και ως αντάλλαγμα εγώ κατασκευάζω τώρα το Σπίτι της Ανθρωπότητας και το Μουσείο Μουσικής, μια δωρεά σε αυτούς που με αγαπάνε.

Είστε μια πληθωρική γυναίκα, το ίδιο και η μουσική σας. Περιγράψτε μας τα συναισθήματα που πηγάζουν από αυτήν.
Η τσιγγάνικη μουσική είναι για τα συναισθήματα, τη χαρά, τον πόνο, τη λύπη και την ελπίδα. Η ψυχή απαρτίζεται από όλα αυτά. Η μουσική μου είναι «ζεστή» και έχει έντονο συναίσθημα και ταμπεραμέντο όπως κι εγώ!

Ταξιδεύετε σε όλο τον κόσμο. Θα επισκεφτείτε και την Ελλάδα για μια σειρά εμφανίσεων. Τις βαλκανικές χώρες τι τις ενώνει και τι τις χωρίζει;
Για τους θαυμαστές μου το κοινό στοιχείο είμαι εγώ. Αγαπούν τη μουσική μου και λατρεύουν την τσιγγάνικη μουσική. Ο βαλκανικός λαός είναι θερμός. Για μένα, όλοι είναι ίδιοι, δεν διαχωρίζω τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα και τη φυλή. Θεωρώ τον εαυτό μου κοσμοπολίτισσα, χωρίς σύνορα.

Εκτός από το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο έχετε υιοθετήσει 47 παιδιά, όλα αγόρια!
Δεν ήθελα να τους ανακατέψω με κορίτσια! Με αυτόν τον τρόπο είχαν περισσότερη πειθαρχία κατά την εκμάθηση μουσικής. Ηταν το όνειρο του συζύγου μου να τους κάνει σωστούς επαγγελματίες!

Η Εσμα...

Ξεκίνησε μόλις στα δώδεκά της χρόνια την καριέρα της στη μουσική, κερδίζοντας έναν ραδιοφωνικό διαγωνισμό. Με εβραϊκές και τσιγγάνικες ρίζες, η γεννημένη στην ΠΓΔΜ, το 1943, Εσμα Ρεντζέποβα γρήγορα αναδείχθηκε σε βασίλισσα της τσιγγάνικης μουσικής χάρη στην εκπληκτική φωνή και στο ξεχωριστό της ταμπεραμέντο. Εχοντας στο πλευρό της τον μέντορα και μετέπειτα σύντροφο της ζωής της, ταλαντούχο μουσικό και παραγωγό Στέβο Τεοντοσιέβσκι, κατέκτησαν τα Βαλκάνια και τον κόσμο, δίνοντας ετησίως περίπου 400 συναυλίες! Χάρη στην ανιδιοτελή αγάπη της για τον άνθρωπο έχει να επιδείξει ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, το οποίο και της χάρισε δύο υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης. Η ξαφνική απώλεια του συζύγου της τής κόστισε αρκετά, αλλά βρίσκει παρηγοριά στα 47 παιδιά που υιοθέτησε, όλοι τους διακεκριμένοι μουσικοί!

info

Η Εσμα Ρεντζέποβα θα εμφανιστεί στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς, 210 9213310 & 210 9213360, www.halfnote.gr από τις 20 έως τις 26/4.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ