Εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη <BR>η έκθεση ''Τα τρένα στο βορειοελλαδικό χώρο''

28.09.2001
Παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου πραγματοποιούνται σήμερα, Παρασκευή στις 20.30 στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο "Τα τρένα στο βορειοελλαδικό χώρο" (1871-1965) που διοργανώνουν το νεοσύστατο Μουσείο Φωτογραφίας "Χρήστος Καλεμκερής" του δήμου Καλαμαριάς και (ΜΙΕΤ). Στους στόχους του Μουσείου Φωτογραφίας, το οποίο κάνει την παρθενική του εμφάνιση με την έκθεση για τα τρένα στο βορειοελλαδικό χώρο, είναι η διοργάνωση άλλων τριών εκθέσεων που θα αναφέρονται στα τρένα στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, και την περιοχή Αθηνών-Πειραιώς και Πελοποννήσου.
Παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου πραγματοποιούνται σήμερα, Παρασκευή στις 20.30 στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο "Τα τρένα στο βορειοελλαδικό χώρο" (1871-1965) που διοργανώνουν το νεοσύστατο Μουσείο Φωτογραφίας "Χρήστος Καλεμκερής" του δήμου Καλαμαριάς και (ΜΙΕΤ).
Στους στόχους του Μουσείου Φωτογραφίας, το οποίο κάνει την παρθενική του εμφάνιση με την έκθεση για τα τρένα στο βορειοελλαδικό χώρο, είναι η διοργάνωση άλλων τριών εκθέσεων που θα αναφέρονται στα τρένα στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, και την περιοχή Αθηνών-Πειραιώς και Πελοποννήσου.
Όπως επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου Χρήστος Καλεμκερής , ο οποίος δώρισε το αρχείο του στο Μουσείο, κάθε μία από τις τέσσερις εκθέσεις για τα τρένα θα συνοδεύεται από έναν κατάλογο ενώ το σύνολο των εκθέσεων προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στην Αθήνα το 2004.
Στον προγραμματισμό του Μουσείου Φωτογραφίας "Χρήστος Καλεμκερής" είναι και η διοργάνωση εκθέσεων φωτογραφίας που θα αναφέρονται στους πολέμους, σε περιοχές της Ελλάδα, σε πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην ελληνική ιστορία, στην ιστορία της φωτογραφίας κατά τον περασμένο αιώνα, στους Ελληνες και ξένους που φωτογράφησαν την Ελλάδα καθώς και σε ενότητες από την Μagna Grecia και τη σύγχρονη Ελλάδα.
Ο Μικρασιάτης στην καταγωγή επιχειρηματίας Χρήστος Καλεμκερής αφιέρωσε 30 χρόνια της ζωής του στην συλλογή του αρχειακού υλικού που δώρισε στο Μουσείο Φωτογραφίας που φέρει το όνομά του. "Ποτέ δεν σκέφτηκα το κόστος της απόκτησης των φωτογραφιών" είπε τονίζοντας ότι ενώ στο εξωτερικό έχει δοθεί μεγάλη σημασία τη φωτογραφία στην Ελλάδα δε της είχε δοθεί καμία αξία".
Στην έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στο ΜΙΕΤ παρουσιάζεται η δημιουργία και η ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα από την έναρξη εγκατάστασης της πρώτης γραμμής (1871) μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Με την έκθεση επιχειρείται μια στοιχειώδης ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τις ιστορικές στιγμές των πρώτων σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων του βορειοελλαδικού αλλά και του ευρύτερου χώρου, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του Μουσείου Φωτογραφίας "Χρήστος Καλεμκερής"
Οι τέσσερις θεματικές ενότητες της έκθεσης συνθέτουν, με φωτογραφίες και χάρτες, εικόνες της ιστορίας των σιδηροδρόμων της Βόρειας Ελλάδας.
Ειδικότερα παρουσιάζουν το δίκτυο σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια και τη Μητροβίτσα (1871-1874), με το Μοναστήρι (1891-1894) και με την Αλεξανδρούπολη (1893-1896).
Ακόμη παρουσιάζεται το δίκτυο σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης με την Αδριανούπολη (1871-1872) και της Κωνσταντινούπολης με την Αδριανούπολη και τη Μπέλοβα (1870-1873).
Τα κείμενα της έκθεσης, η οποία θα λειτουργήσει μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, έγραψε ο Δημήτριος Παπαδημητρίου.
Την έκθεση επιμελήθηκαν οι Θεμιστοκλής Βαφιάς και Μαρία Καγιαδάκη