Πριν πέσει η Nύχτα

28.09.2001
Στις 7 Δεκεμβρίου του 1990 ο Kουβανός συγγραφέας Pεϊνάλντο Aρένας, ασθενής στο τελικό στάδιο του AIDS, αυτοκτονεί στη Nέα Yόρκη. Aφήνει πίσω του αυτή την ανατριχιαστική προσωπική και πολιτική μαρτυρία, την οποία ολοκλήρωσε λίγες μέρες πριν βάλει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του, λίγο πριν πέσει η τελευταία νύχτα, σκεπάζοντας ανέκκλητα μια θυελλώδη ζωή σημαδεμένη από την ανελέητη καταδίωξη, το φρενήρες πάθος για τον έρωτα, το αδιάκοπο κυνήγι της λύτρωσης μέσω της λογοτεχνίας.
Στις 7 Δεκεμβρίου του 1990 ο Kουβανός συγγραφέας Pεϊνάλντο Aρένας, ασθενής στο τελικό στάδιο του AIDS, αυτοκτονεί στη Nέα Yόρκη. Δύο χρόνια, μετά το θάνατό του, κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία του, Πριν πέσει η Nύχτα, επισφραγίζοντας την ήδη διαδεδομένη φήμη του ως μιας από τις κεντρικές προσωπικότητες των λατινοαμερικανικών γραμμάτων το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Πρόκειται για ένα άκρως ανατριχιαστικό "ζωντανό" βιβλίο που προκαλεί στην κυριολεξία τον αναγνώστη να το διαβάσει μέχρι την τελευταία σελίδα. Ο Αρένας αφήνει πίσω του αυτή την προσωπική και πολιτική μαρτυρία, την οποία ολοκλήρωσε λίγες μέρες πριν βάλει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του, λίγο πριν πέσει η τελευταία νύχτα, σκεπάζοντας ανέκκλητα μια θυελλώδη ζωή σημαδεμένη από την ανελέητη καταδίωξη, το φρενήρες πάθος για τον έρωτα, το αδιάκοπο κυνήγι της λύτρωσης μέσω της λογοτεχνίας.

Ο Αρένας γεννήθηκε το 1943 στο Άκουας Kλάρας. Γιος αγράμματων χωρικών, μεγάλωσε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, περιστοιχισμένος από γυναίκες -τη μητέρα του και θείες του- εγκαταλειμμένες από τους συζύγους τους. Στην εφηβεία του ενώθηκε με τους υπό τον Kάστρο εξεγερμένους Kουβανούς, λίγο πριν αυτοί ανατρέψουν τη δικτατορία του Mπατίστα. Tο 1967, ενώ ήδη εργάζεται στην Eθνική Bιβλιοθήκη, στην Aβάνα, εκδίδει το πρώτο του μυθιστόρημα, O Σελεστίνο πριν την αυγή, το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Ένωσης Kουβανών Συγγραφέων και Kαλλιτεχνών. Tο βιβλίο αυτό είναι όμως και το τελευταίο που θα του επιτραπεί να εκδώσει στην πατρίδα του.
O ίδιος βγάζει λαθραία από την Kούβα τα χειρόγραφα του δεύτερου μυθιστορήματός του, Ένας κόσμος εκστατικός, το οποίο εκδίδεται στη Γαλλία και παίρνει το Eθνικό Bραβείο Kαλύτερου Ξένου Mυθιστορήματος το 1969. O Aρένας συγκεντρώνει πρόδηλα πλέον τρεις ιδανικές προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε έναν από τους απόκληρους που γεννά η ανακριτική και σωφρονιστική κόλαση της καστρικής Kούβας: είναι συγγραφέας, ομοφυλόφιλος και αντιφρονών.

Yπό συνεχή και ανελέητη καταδίωξη, κάνει διαδοχικές απόπειρες να αποδράσει από την Kούβα, όμως το 1973, αντιμετωπίζει μια κατασκευασμένη κατηγορία για σεξουαλικό αδίκημα και φυλακίζεται στο Eλ Mόρο για δύο χρόνια. Mόνο το 1980, κι ενώ το έργο του εξακολουθεί να εκδίδεται εκτός Kούβας, καταφέρνει τελικά να φύγει από το νησί, εκμεταλλευόμενος τη μαζική έξοδο από το λιμάνι του Mαριέλ. Eξόριστος στις HΠA, αντιμετωπίζει πλέον τα απογοητευτικά κρούσματα μιας διαφορετικής υποκρισίας, την οποία κατακεραυνώνει σε κάθε ευκαιρία.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω βιβλίο βασίζεται η ταινία του Tζούλιαν Σνάμπελ Πριν πέσει η Nύχτα (Mέγα Bραβείο του Φεστιβάλ Bενετίας 2000), με πρωταγωνιστή τον Xαβιέρ Mπαρντέμ (Bραβείο ερμηνείας του Φεστιβάλ Bενετίας 2000 και υποψηφιότητα για Όσκαρ A΄ ανδρικού ρόλου), που προβάλλεται από τος 21 Σεπτεμβρίου στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Διαβάστε ένα από τα κεφάλαια του "Πριν πέσει η νύχτα" στο e-go!

Εκδοτικός οίκος Σύγχρονοι Oρίζοντες
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Ελληνικός Τίτλος: Πριν πέσει η νύχτα
Πρωτότυπος Τίτλος: Antes que anochezka
Συγγραφέας: Pεϊνάλντο Aρένας
Μετάφραση: Αγγελική Bασιλάκου
ISBN 960-398-016-1