Θεατρικά Νέα: Ποιος, Που, Τι

26.09.2001
Τι κοινό έχουν η Αννα Παναγιωτοπούλου και η Τζόαν Κόλλινς; Πρωταγωνιστούν αυτό το χειμώνα στο ίδιο έργο, στο "Moon over Buffalo", ("Κάποιος να σηκώνει το τηλέφωνο" η απόδοσή του στα ελληνικά) του Κεν Λούντβιχ. Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών βρίσκονται στο θέατρο "Αθηνών", αφού η πρεμιέρα της παράστασης έχει προγραμματιστεί για τις 4 Οκτωβρίου.
Τι κοινό έχουν η Αννα Παναγιωτοπούλου και η Τζόαν Κόλλινς; Πρωταγωνιστούν αυτό το χειμώνα στο ίδιο έργο, στο "Moon over Buffalo", ("Κάποιος να σηκώνει το τηλέφωνο" η απόδοσή του στα ελληνικά) του Κεν Λούντβιχ. Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών βρίσκονται στο θέατρο "Αθηνών", αφού η πρεμιέρα της παράστασης έχει προγραμματιστεί για τις 4 Οκτωβρίου.

"Ο Εχθρός του Ποιητή" του Γιώργου Χειμωνά από το "ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας" στην Αθήνα. Η παράσταση που γνώρισε πέρυσι επιτυχία στην Πάτρα θα ανέβει στο "Θέατρο Τέχνης" της οδού Φρυνίχου, στις 19 Οκτωβρίου. Λίγες ημέρες νωρίτερα (10/10) θα παρουσιαστεί στο "Επίκεντρο" της Πάτρας, σε σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου.
Η Λυμπεροπούλου θα σκηνοθετήσει και το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ "Στον Προορισμό" στο "Υπόγειο" του "Θεάτρου Τέχνης".

Καινούργιο έργο για τον Γιώργο Ηλιόπουλο. Μετά το επιτυχημένο "Desperados" ο νεαρός συγγραφέας-ηθοποιός παρουσιάζει το τελευταίο του έργο με τίτλο "Στα σκοτεινά...", στον πολυχώρο "Επί Κολωνό". Πρόκειται για μία σύνθεση 17 μονολόγων που κεντρικό άξονα έχουν τον έρωτα, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, με 15 ηθοποιούς.

Το νέο έργο της Λείας Βιτάλη, που πέρυσι εντυπωσίασε με το "Γεύμα" της, έχει τίτλο "Το Μεγάλο Παιχνίδι" και θα παρουσιαστεί στη "Θεατρική Σκηνή" του Αντώνη Αντωνίου, σε σκηνοθεσία του ίδιου. Η πρεμιέρα αναμένεται για τις αρχές Οκτωβρίου.

Αλλαγή στη διανομή για το "Φάντασμα της Όπερας" που θα παιχτεί , για δεύτερη χρονιά στο θέατρο "Χώρα" σε απόδοση, διασκευή και σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια: Τον Ρούλ φέτος υποδύεται ο Μαρίνος Δεσύλλας (πέρυσι ήταν ο Φαίδωνας Καστρής). Στο ρόλο του Φαντάσματος παραμένει ο Φώτης Σπύρος και ως Κριστίν η Χριστίνα Παπαμίχου.

"Για πάντα" από την "Ομάδα Εδάφους" στο θέατρο "ΗΒΗ", από τις 18 Οκτωβρίου. Ο σκηνοθέτης και χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου, αναζητώντας την καινούργια του γλώσσα, αποδεσμεύεται από την αφήγηση μιας ιστορίας, υιοθετεί τη φόρμα του βαριετέ και ανεβαίνει στη σκηνή. Χωρίς την Αγγελική Στελλάτου, αλλά με τους Γιάννη Γιαπλέ, Νίκο Δραγώνα, Νίκο Καλογεράκη, Στάθη Μερμίγκη, Φώτη Νικολάου, Σταυρούλα Σιάμου, Γιάννη Νταλιάνη.

Διασκευή σε ένα από τα διηγήματα του Τσέχωφ, την "Κυρία με το σκυλάκι" κάνει ο Γιώργος Μιχαηλίδης. Στο "Ανοιχτό Θέατρο", σε σκηνοθεσία δική του.

Διασκευή έχει κάνει και η Μαριάννα Τόλη στη "Μαίρη Πόππινς". Η καλλιτέχνης, που έχει αναλάβει το "τιμόνι" στο "Παιδικό Στέκι" του Εθνικού Θεάτρου, φοράει το κοστούμι της "Μαίρη Πόππινς" στην ομώνυμη παραγωγή του θεάτρου, ενώ παράλληλα υπογράφει τη διασκευή για το θέατρο, τη σκηνοθεσία, τις χορογραφίες και τους στίχους των τραγουδιών.

Για τρίτη χρονιά "Η Κυρία εξαφανίζεται" στο "Τρένο στο Ρουφ". Στον ίδιο χώρο μια καινούργια παραγωγή, μια μουσική παράσταση-έκπληξη, την οποία ετοιμάζει η δραστήρια Τατιάνα Λύγαρη.

Στη δεύτερη θεατρική της εμφάνιση η Μπέττυ Λιβανού υποδύεται τη "Μαντάμ Μελβίλ", στο ομότιτλο έργο του Ρίτσαρντ Νέλσον. Στη παράσταση και ο πρωτοεμφανιζόμενος 19χρονος, Αρης Παπαδημητρίου. Οι πρόβες συνεχίζονται εντατικά στο θέατρο "Τζένη Καρέζη", με σκηνοθέτη τον επίσης δραστήριο Γιάννη Βούρο.

Συνεχίζεται για τρίτη σεζόν και το "Σεσουάρ για δολοφόνους" στο "Αποθήκη", με μία αντικατάσταση: στο ρόλο του Τόνυ Αντονυ, ο Γιώργος Λέφας. Το υπόλοιπο team παραμένει το ίδιο.

Ένα χορευτικό "Παιχνίδι" προτείνει η "Ομάδα Σύγχρονου Χορού" του Χάρη Μανταφούνη, από τις 10 έως τις 21 Οκτωβρίου στις "Χοροροές". Ακολουθούν στον ίδιο χώρο "Τα ρόδα της Πιερίας" της Σοφίας Σπυράτου, σε μουσική Νίκου Ξυδάκη.

Σε αναζήτηση θεατρικού χώρου οι Βάνα Πεφάνη, Αιμίλιος Χειλάκης και Στέλιος Γεράνης για να ανεβάσουν το έργο "Boy's don't cry", το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία στη μεγάλη οθόνη.

Αλλά και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη βρίσκεται στο φουλ των δοκιμών. Το έργο του Χάουαρντ Μπάρκερ, "Ένα καινούργιο κόκκινο", στο οποίο η Καραμπέτη πρωταγωνιστεί θα ανοίξει την αυλαία του στις 12 Οκτωβρίου, στο θέατρο "Πόρτα".
"Ανθολόγιο Μποστ" θα μπορούσε να ονομαστεί η παράσταση που ετοιμάζει στο θέατρο "Στοά" ο Θανάσης Παπαγεωργίου. Πρόκειται για σύνθεση έργων του Μποστ, υπό τον γενικό τίτλο "Ακούω ήχον κώδωνος".

Το τελευταίο έργο της Σάρας Κέιν "Ψύχωση 4,48" ετοιμάζει η Ρούλα Πατεράκη για το θέατρο "Χώρα". Η παράσταση θα φιλοξενηθεί στη δεύτερη σκηνή του θεάτρου, η οποία θα λειτουργήσει φέτος για πρώτη φορά.

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας στεγάζεται στο θέατρο "Γκλόρια", παρέα με τη Λίλα Καφαντάρη. Πρωταγωνιστούν στην κωμωδία του Ρέι Κούνεϊ, "Χρήματα-φαντάσματα".

Η Βίκυ Κουλιανού έχει "εγκατασταθεί" για τα καλά στις... κουΐντες, αφού και αυτό το χειμώνα θα πρωταγωνιστήσει στο θέατρο και συγκεκριμένα στο θέατρο "Βέμπο", στην κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, "Ο Αχόρταγος" μαζί με τους Γιώργος Παρτσαλάκη και Δημήτρη Καλλιβωκά.

Καλό θεατρικό χειμώνα!