Mουσικά Lego

26.09.2001
To "Lego_Garden" είναι μία οπτικο-ακουστική site-specific εγκατάσταση η οποία αποτελείται από τέσσερις βιντεοκασέτες που προβάλλονται από monitors και οκτώ ηχητικές πηγές οι οποίες μεταδίδονται από τα οκτώ κανάλια στα οποία διασπάται ο ήχος. Τα στοιχεία αυτά βυθίζουν τον επισκέπτη στο σκοτεινό περιβάλλον της εγκατάστασης, υποβαθμίζοντας έτσι την ύπαρξη οποιουδήποτε άλλου οπτικού στοιχείου.
Lego_Garden
Coti K. και Δημήτρης Χαρίτος

To "Lego_Garden" είναι μία οπτικο-ακουστική site-specific εγκατάσταση η οποία αποτελείται από τέσσερις βιντεοκασέτες που προβάλλονται από monitors και οκτώ ηχητικές πηγές οι οποίες μεταδίδονται από τα οκτώ κανάλια στα οποία διασπάται ο ήχος.

Τα στοιχεία αυτά βυθίζουν τον επισκέπτη στο σκοτεινό περιβάλλον της εγκατάστασης, υποβαθμίζοντας έτσι την ύπαρξη οποιουδήποτε άλλου οπτικού στοιχείου. Το οπτικό βίντεο-υλικό περιέχει τέσσερις θεματικές ενότητες εικόνων (φύση, πόλη, σπίτι, σώμα) που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή σε μία πόλη. Τα monitor αυτά έχουν τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προτρέπουν το επισκέπτη σε κίνηση μέσα στο περιβάλλον αυτό, αποκαλύπτοντας έτσι σταδιακά την ηχητική πλευρά της εμπειρίας.

Goodbye 20th Century

(Έκθεση εξωφύλλων δίσκου ηλεκτρονικής μουσικής) Το "Goodbye 20th Century" είναι μια έκθεση-αναδρομή στην ιστορία των εξώφυλλων δίσκων και CDs ηλεκτρονικής μουσικής από το 1990 μέχρι και σήμερα. Σκοπός της έκθεσης, είναι να τονισθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι τάσεις του γραφικού σχεδιασμού πάντα σε σχέση με την μουσική αλλά και με τις αισθητικές τάσεις και προσεγγίσεις στα τέλη του 20ου αιώνα.

Ενα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός είναι ότι η δημιουργία τόσο της ηλεκτρονικής χορευτικής και πειραματικής μουσικής όσο και της γραφιστικής που την συνοδεύει, γίνεται από ένα μεγάλο αριθμό δημιουργικών ομάδων και ευέλικτων σχημάτων συνεργασίας μεταξύ των ομάδων αυτών. Επίσης σημαντική είναι η τάση των δημιουργών για ανεξαρτησία από μεγάλες διεθνείς μουσικές εταιρείες. Η απουσία της εξάρτησης από τους κολοσσούς και η πολυμορφία των δημιουργικών σχημάτων έχει οδηγήσει στην αισθητική πολυφωνία που συναντάται στις γραφιστικές προσπάθειες αλλά και στην έλλειψη ενός χαρακτηριστικού στυλ που επιβάλλεται στον συγκεκριμένο χώρο.

Ο παλμός της μουσικής αυτής εξακολουθεί να γίνεται αισθητός μέσω του δίσκου βινυλίου. Αν και το μερίδιο του λέοντος της μουσικής αγοράς μονοπωλείται εδώ και μία δεκαετία από τα CD, η συγκεκριμένη μουσική απευθύνεται περισσότερο σε DJs και ειδικούς. Για τον λόγο αυτό η πλειοψηφία των αντικειμένων που εκτίθενται είναι εξώφυλλα δίσκων βινυλίου και μόνο όταν αυτό κρίνεται περισσότερο σημαντικό η αντιπροσωπευτικό κάποιας δημιουργικής προσέγγισης εκτίθενται εξώφυλλα από CD.

Περισσότερες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες του Lego_Garden.