Σουρεαλισμός... στην ''Τέιτ Μόντερν''

25.09.2001
Ο σουρεαλισμός, το κίνημα που σημάδεψε τον 20ο αιώνα, είναι το θέμα της μεγάλης έκθεσης που παρουσιάζεται μέχρι και την πρωτοχρονιά, στη Βρετανική "Τέιτ Μόντερν" με τίτλο "Surrealism: Desire Unbound". Όλοι οι εκπρόσωποι του κινήματος παρουσιάζονται εδώ: η τέχνη του Νταλί, του Μαγκρίτ, του Ντε Κίρικο, του Μιρό, αλλά και μεταγενέστερων σουρεαλιστών βρίσκεται στις αίθουσες της "Tate Modern", χωρίς το έργο των πιο γνωστών ονομάτων να βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης.
Ο σουρεαλισμός, το κίνημα που σημάδεψε τον 20ο αιώνα, είναι το θέμα της μεγάλης έκθεσης που παρουσιάζεται μέχρι και την πρωτοχρονιά, στη Βρετανική "Τέιτ Μόντερν" με τίτλο "Surrealism: Desire Unbound".
Όλοι οι εκπρόσωποι του κινήματος παρουσιάζονται εδώ: η τέχνη του Νταλί, του Μαγκρίτ, του Ντε Κίρικο, του Μιρό, αλλά και μεταγενέστερων σουρεαλιστών βρίσκεται στις αίθουσες της "Tate Modern", χωρίς το έργο των πιο γνωστών ονομάτων να βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης.
Ανάμεσα στα έργα που εκτίθενται στην "Τέιτ Μόντερν" είναι και ο περίφημος πίνακας "Οι εραστές" (το ζευγάρι που φιλιέται στο στόμα με τα πρόσωπα καλυμμένα από μεταξωτό ύφασμα) του Ρενέ Μαγκρίτ, έργα του Ντισάν και του Πικαμπιά, κάποια από τα πρώτα έργα του Πικάσο, αλλά και έργα των Φράνσις Μπέικον, Τζιακομέτι και Χένρι Μουρ επηρεασμένα από το σουρεαλισμό.
Μια έκθεση, σκοτεινή, απόκοσμη, ζωντανή και γεμάτη... σεξουαλικές εμμονές, σύμφωνα με τον κριτικό Waldemar Januszczak.
Εάν βρεθείτε στο Λονδίνο μην τη χάσετε.