H Οδύσσεια του Ομήρου - Το παραμύθι των παραμυθιών

11.09.2001
Η Οδύσσεια του Ομήρου - Το παραμύθι των παραμυθιών, η μεγάλη χειμερινή επιτυχία της Παιδικής Σκηνής θα παρουσιαστεί και σε καλοκαιρινή περιοδεία. Ήδη, με εντατικούς ρυθμούς, προετοιμάζεται το ανέβασμά της στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Η διασκευή-σκηνοθεσία είναι της Κάρμεν Ρουγγέρη, τα σκηνικά -που προσαρμόζονται ειδικά για το Ηρώδειο- επιμελείται η Ρένα Γεωργιάδου, τα κοστούμια είναι της Καλλιόπης Κοπανίτσα, η μουσική του Γιάννη Μακρίδη, η χορογραφία του Πέτρου Γάλλια και οι στίχοι των τραγουδιών του Αντρέα Κουλουμπή.
Η Οδύσσεια του Ομήρου - Το παραμύθι των παραμυθιών, η μεγάλη χειμερινή επιτυχία της Παιδικής Σκηνής θα παρουσιαστεί και σε καλοκαιρινή περιοδεία.
Ήδη, με εντατικούς ρυθμούς, προετοιμάζεται το ανέβασμά της στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Η διασκευή-σκηνοθεσία είναι της Κάρμεν Ρουγγέρη, τα σκηνικά -που προσαρμόζονται ειδικά για το Ηρώδειο- επιμελείται η Ρένα Γεωργιάδου, τα κοστούμια είναι της Καλλιόπης Κοπανίτσα, η μουσική του Γιάννη Μακρίδη, η χορογραφία του Πέτρου Γάλλια και οι στίχοι των τραγουδιών του Αντρέα Κουλουμπή.
Στην καλοκαιρινή περιοδεία θα συμμετέχουν 10 επιπλέον ηθοποιοί, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 34 πρόσωπα, τα οποία ερμηνεύουν περισσότερους από 100 ρόλους.
Οι παραστάσεις στο Ηρώδειο θα δοθούν στις 26, 27 και 28 Μαΐου.

Ο ίδιος ο ποιητής, ο Όμηρος, με τη βοήθεια της μούσας του, θα μας διηγηθεί τις περιπέτειες του Οδυσσέα, του βασιλιά της Ιθάκης. Όλα αρχίζουν στον Όλυμπο. Οι Θεοί συνεδριάζουν, μια που ο Ποσειδώνας εχθρός του Οδυσσέα λείπει σε ταξίδι.
Ευκαιρία να επιτρέψουν στον πολύπαθο ήρωα να φύγει από το νησί της Καλυψώς όπου είναι αποκλεισμένος. Ο Ερμής αναλαμβάνει να μεταφέρει την είδηση. Η Καλυψώ θυμώνει αλλά του επιτρέπει να φύγει. Με μια σχεδία ο Οδυσσέας ξεκινάει για την ποθητή επιστροφή. Για κακή του τύχη ο Ποσειδώνας, γυρνώντας από το ταξίδι του, τον βλέπει. Θυμώνει.
Σηκώνει φουρτούνα. Διαλύει τη σχεδία.Ναυαγός βγαίνει στο νησί των Φαιάκων. Εκεί τον συναντά η βασιλοπούλα Ναυσικά και τον οδηγεί στους γονείς της. Τον φιλοξενούν.
Αποκαλύπτει ποιος είναι κι αρχίζει να διηγείται τις περιπέτειες του... Πώς ξεκίνησε με 12 καράβια και έφτασε στους Κίκονες πρώτα, μετά στους Λωτοφάγους, μετά στην Αιολία, στους Λαιστρυγόνες, στην Κίρκη ύστερα.
Πώς έφτασε στον κάτω κόσμο, πώς κινδύνεψε από τις σειρήνες, πώς γλίτωσε από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, πώς έφτασε στο νησί του Ηλίου, πώς κατέληξε στην Καλυψώ. Συγκινημένοι οι βασιλείς των Φαιάκων τον στέλνουν μ΄ ένα μαγικό καράβι πίσω στην Ιθάκη. Να τώρα ο Οδυσσέας μας στην όμορφη πατρίδα του...

Κείμενο - σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά: Ρένα Γεωργιάδου
Κοστούμια: Καλιόπη Κοπανίτσα
Μουσική διασκευή - σύνθεση: Γιάννης Μακρίδης
Στίχοι τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής
Μουσική Διδασκαλία: Ολυμπία Κυριακάκη
Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας
Σπαθογραφία: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης
Φωτισμοί: Αυγερινός Φιλιππόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέφανος Βαρελάς

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Δημήτρης Αδάμης, Θέμης Βλάχος, Γιώργος Παληός, Στέλα Μπαλωμένου, Λια Δαλιάνη, Ντορίνα Θεοχαρίδου, Κλαίρη Μανιάτη, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Δήμητρα Στογιάννη, Αλεξάνδρα Τράκα, Αννα Τσουκαλά, Πέτρος Κιοσές, Μαρία Λιαπίκου, Ελπιδοφόρος Γκότσης, Νίκος Γκεσούλης, Στρατής Πανούριος, Σπύρος Φασιανός, Αλέξανδρος Καμαρινέας, Κότσαρης Δημήτρης, Νίκος Γιαλέλης, Παναγιώτης Σταθόπουλος, Αγλαϊα Καραβέλα, Ρούσης Στογιάννης

Πρόγραμμα Περιοδείας
ΙΟΥNΙΟΣ

Σάββατο 30 - ΚΑΡΠΑΘΟΣ - 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΗΓΑΔΙΩΝ

ΙΟΥΛΙΟΣ
Τετάρτη 4 - ΚΙΛΚΙΣ - ΘΕΑΤΡΟ ΛΟΦΟΥ
Παρασκευή 6 - ΒΟΛΟΣ - ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
Τετάρτη 11 - ΡΟΔΟΣ - ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
Κυριακή 15 - ΣΑΜΟΣ - ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ
Παρασκευή 20 - ΖΑΚΥΝΘΟΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Τετάρτη 25 - ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
Σάββατο 28 - ΣΗΤΕΙΑ - ΕΝΕΤΙΚΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΖΑΡΜΑΣ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Τετάρτη 1 - ΧΑΝΙΑ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
Παρασκευή 3 - ΡΕΘΥΜΝΟ - ΘΕΑΤΡΟ ΦΟΡΤΕΝΤΖΑ
Τετάρτη 8 - ΙΘΑΚΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΣ
Σάββατο 11 - ΣΚΟΠΕΛΟΣ - ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
Κυριακή 19 - ΝΑΞΟΣ - 1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Τετάρτη 22 - ΣΥΡΟΣ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ
Πέμπτη 23 - ΣΥΡΟΣ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ
Σάββατο 25 - ΚΡΑΝΙΔΙ - 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
Τετάρτη 29 - ΚΟΡΩΠΙ - ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΚΡΩΠΙΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Σάββατο 1 - ΦΙΛΙΠΠΟΙ - ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΛΙΠΩΝ
Τετάρτη 5 - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ
Σάββατο 8 - ΘΕΣ/ΚΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
Κυριακή 9 - ΘΕΣ/ΚΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
Σάββατο 15 - ΑΙΓΑΛΕΩ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞΗ ΜΙΝΩΤΗ
Τετάρτη 19 - ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΒΕΑΚΕΙΟ
Σάββατο 22 - ΜΑΡΟΥΣΙ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ
Τετάρτη 26 - ΠΑΤΡΑ - ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ
Πέμπτη 27 - ΠΑΤΡΑ - ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ