Ακριβή κληρονομιά

24.08.2001
Ενα χαμόσπιτο και δίπλα του μία πολυτελής βίλα. Στο χαμόσπιτο μεγάλωνε ένα εξάχρονο αγόρι, ο Βασίλης. Στη βίλα ένα εξάχρονο κορίτσι, η Ελίζα. Η τύχη του Βασίλη άλλαξε ξαφνικά, όταν τον υιοθέτησαν κάποιοι πολύ καλοί άνθρωποι που γνώρισε "μέσω" της Ελίζας. Ο Βασίλης έγινε πλούσιος, όμως ποτέ δεν έχασε την ευαισθησία και την καλοσύνη του. Δεν μπορούσε να βλέπει τους άλλους ανθρώπους να υποφέρουν από τη φτώχεια από την οποία και ο ίδιος ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα, γι' αυτό και πάντα βοηθούσε τους άλλους.
Ενα χαμόσπιτο και δίπλα του μία πολυτελής βίλα. Στο χαμόσπιτο μεγάλωνε ένα εξάχρονο αγόρι, ο Βασίλης. Στη βίλα ένα εξάχρονο κορίτσι, η Ελίζα. Η τύχη του Βασίλη άλλαξε ξαφνικά, όταν τον υιοθέτησαν κάποιοι πολύ καλοί άνθρωποι που γνώρισε "μέσω" της Ελίζας.
Ο Βασίλης έγινε πλούσιος, όμως ποτέ δεν έχασε την ευαισθησία και την καλοσύνη του. Δεν μπορούσε να βλέπει τους άλλους ανθρώπους να υποφέρουν από τη φτώχεια από την οποία και ο ίδιος ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα, γι' αυτό και πάντα βοηθούσε τους άλλους. Αναλαμβάνει το εργοστάσιο υποδηματοποιίας του θετού του πατέρα σε μία κρίσιμη καμπή και καταφέρνει να σημειώσει εκπληκτικές προόδους. Δεν είναι ο τυπικός εργοδότης, είναι πάντα κοντά στους υπαλλήλους του, σε ότι χρειαστούν. Δίπλα του έχει τη Λουκία, την ιδανική σύντροφο, που τον αγαπά όσο τίποτα άλλο.
Η μοίρα ξαναφέρνει σε επαφή τον Βασίλη και την Ελίζα. Μόνο που τώρα εκείνος είναι ο πλούσιος και εκείνη φτωχή, αλκοολική και εγκαταλελειμμένη από τον άνδρα της. Ο έρωτας και η αγάπη για την παλιά γειτονοπούλα ξυπνά μέσα του και αφοσιώνεται σ' αυτή. Η Ελίζα όμως έχει μάθει μόνο να παίρνει από τους άλλους...

Μία συνηθισμένη ιστορία έρωτα και προδοσίας, καλοσύνης και κακίας. Οι ήρωες του Ομηρου Αβραμίδη είναι μονόπλευροι. Ο Βασίλης, οι θετοί του γονείς και η Λουκία είναι άκρως εξιδανικευμένοι, χωρίς κανένα ελάττωμα. Δεν ξεφεύγουν ούτε μία στιγμή από το καλούπι που τους έχει τοποθετήσει από την αρχή του μυθιστορήματος ο συγγραφέας. Από την άλλη πλευρά η Ελίζα είναι ο τύπος της σκληρής και πλούσιας γυναίκας που δεν ευαισθητοποιείται από τίποτα.
Ο αναγνώστης λοιπόν δεν βιώνει εκπλήξεις και ανατροπές και τα γεγονότα δεν γίνονται εύκολα πιστευτά, γιατί είναι πολύ ιδανικά.
Παρόλα αυτά το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και η αφήγηση ρέει αβίαστα. Ο λόγος του Ομήρου Αβραμίδη είναι υπερβολικά απλός, ενώ οι προτάσεις του σύντομες και κοφτές γεγονός που καθιστούν το βιβλίο προσιτό στον καθένα.

Εκδόσεις Ωκεανίδα
Τίτλος: Ακριβή Κληρονομιά
Συγγραφέας: Όμηρος Αβραμίδης
Σελίδες: 285
ISBN : 960-410-193-5