"Saga 2005" στην Kalfayan

22.09.2006
Εκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη με τίτλο "Saga 2005" θα φιλοξενηθεί από την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στην Kalfayan Gallery της Αθήνας.
Τι: Στράτος Καλαφάτης, ‘Saga 2005’, Στα πλαίσια του Μήνα Φωτογραφίας
Που: Kalfayan Galleries - Αθήνα, Καψάλη 6 (1ος όροφος), Κολωνάκι
Εγκαίνια: Τρίτη 3 Οκτωβρίου, 2006, 20.00 - 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 3 Οκτωβρίου ? 11 Νοεμβρίου
Ωρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Σάββατο 10.00 - 15.00
Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 - 20.00

Εκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη με τίτλο "Saga 2005" θα φιλοξενηθεί από την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στην Kalfayan Galleries της Αθήνας.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από την συμμετοχή του Στράτου Καλαφάτη στο φωτογραφικό project «European Eyes on Japan/Japan Today», το οποίο για το 2005 επιμελήθηκε η Mikiko Kikuta. Στα πλαίσια αυτού του project, το οποίο οργανώνεται με επιτυχία από το 1999, καλούνται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία φωτογράφοι οι οποίοι εργάζονται στην Ευρώπη, προκειμένου να απαθανατήσουν στιγμές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε διάφορες περιοχές της σύγχρονης Ιαπωνίας.

Ο Στράτος Καλαφάτης αναφέρει χαρακτηριστικά για την εμπειρία της φωτογράφησης στην ευρύτερη περιοχή της Saga: «Στη Saga όλα είναι σε τάξη. Παστρικά, συμμαζεμένα, ‘όμορφα’. Στοιχεία που τρομάζουν έναν φωτογράφο που έχει μάθει να δουλεύει στους ρυθμούς και τη χαλαρότητα της Μεσογείου. Οι εικόνες έμοιαζαν κρυμμένες και σαν σε παιχνίδι έπρεπε να τις ανακαλύψω, σκαλίζοντας στα χόρτα ή γυρίζοντας επίμονα το βλέμμα μου στα μικρά και ασήμαντα. Η μεγάλη έκπληξη υπήρξε η επαφή και η γνωριμία μου με τους ανθρώπους. Αυτούς που για λίγα λεπτά ή περισσότερη ώρα, τυχαία ή προγραμματισμένα στάθηκαν μπροστά στο φακό μου με περίσσιο σεβασμό, θαυμασμό και εκτίμηση. Πέρα από τις εικόνες, που πάντοτε είναι η αφορμή να πλησιάσω τους ανθρώπους, υπάρχει κάτι πιο βαθύ και αληθινό. Κάτι σαν κρυμμένο μυστικό που έμεινε πίσω μου, εκεί στη Saga».
Η έκθεση αποτελεί ένα πολύχρωμο πορτρέτο της σύγχρονης Ιαπωνίας όπως το συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός του Στράτου Καλαφάτη.