Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού στον Στάθη Λιβαθινό

05.07.2001
Από την φετινή περίοδο η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, θα έχει ως νέο υπεύθυνο το σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό. Ακόμη στα πλαίσια της Πειραματικής του Σκηνής το Εθνικό Θέατρο δημιουργεί Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας Θεάτρου. Το εργαστήριο αφορά νέους ηθοποιούς και απόφοιτους δραματικών σχολών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μετεκπαιδευτούν στο αντικείμενό τους, καθώς και νέους σκηνοθέτες, ηθοποιούς, θεατρολόγους και γενικότερα νέους καλλιτέχνες που θα ήθελαν να γνωρίσουν την τέχνη της σκηνοθεσίας.
Από την φετινή περίοδο η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, θα έχει ως νέο υπεύθυνο το σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό.
Ακόμη στα πλαίσια της Πειραματικής του Σκηνής το Εθνικό Θέατρο δημιουργεί Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας Θεάτρου. Το εργαστήριο αφορά νέους ηθοποιούς και απόφοιτους δραματικών σχολών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μετεκπαιδευτούν στο αντικείμενό τους, καθώς και νέους σκηνοθέτες, ηθοποιούς, θεατρολόγους και γενικότερα νέους καλλιτέχνες που θα ήθελαν να γνωρίσουν την τέχνη της σκηνοθεσίας.

Στο εργαστήριο θα διδάξουν οι καθηγητές του Κρατικού Ινστιτούτου θεάτρου της Μόσχας Ίρινα Πρόμπτοβα και Νικολάι Κάρποφ, όπως επίσης και ο Στάθης Λιβαθινός, ο Δημήτρης Ήμελλος, ο Θοδωρής Αμπαζής και η Μαριέλλα Νέστορα. Η φοίτηση θα είναι δωρεάν και θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Μάιο του 2002.
(Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για ακρόαση, μαζί με ένα βιογραφικό σημείωμα και μια φωτογραφία, στο γραφείο της Πειραματικής Σκηνής (Κουμουνδούρου 20 - είσοδος γκαράζ), από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου, 10.00 ως 15.00)

Ο Στάθης Λιβαθινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Π. Κατσέλη. Σπούδασε στο "Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου" της Μόσχας και η διπλωματική του παράσταση "Οι Ρόζενγκραντς και Γκίντερνστερν Πέθαναν" βραβεύτηκε με το "Βραβείο Κριτικών" της Μόσχας .

Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μ. Κατράκη και με το Έβδομο Θέατρο του Κ. Δαμάτη. Το 1990 επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεργάζεται με το Απλό Θέατρο του Α. Αντύπα, με την Νέα Σκηνή του Λ. Βογιατζή, με το Θέατρο του Νότου του Γ. Χουβαρδά, με το Θέατρο Εξαρχείων, με τον θίασο του Κ. Καζάκου και με το Θέατρο Αθηνών της Κ. Μαραγκού. Το 1997 ήταν υποψήφιος για το Βραβείο "Αιμίλιος Βεάκης" (Α΄ Ανδρικού Ρόλου).

Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: "Πεθαίνω σα Χώρα" του Δ. Δημητριάδη, "Μικρές Τραγωδίες" του Πούσκιν, "Καζανόβα" της Μ. Τσβετάγιεβα (συμμετοχή στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Podium της Μόσχας, "Ελεωνόρα Ντουζέ - Τελευταία Νύχτα" με την Ασπασία Παπαθανασίου, το "Νησί των Σκλάβων" του Μαριβώ με την Εταιρία Θεάτρου "Σμίλη", το "Κτήνος στο Φεγγάρι" του Καλινόσκι και "Φρεναπάτη" του Κούσνερ με την Εταιρία Θεάτρου "Δολιχός", τη "Δωδέκατη Νύχτα" του Σαίξπηρ (με το "Σχολείο Υποκριτικής" του Κ. Καζάκου), το "Πριν την αποχώρηση" του Τ. Μπέρνχαρντ και το "Μια Πιθανή Συνάντηση" του Π. Μπαρτς στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, τους "Ρομαντικούς" του Ροστάν με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και τέλος τη "Νοσταλγό", μια σύνθεση διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες: Ονειρεύομαι τους φίλους μου και Εργένης του Ν. Παναγιωτόπουλου, Ο Αδελφός μου και Εγώ του Αντ. Κόκκινου και στη μικρού μήκους Πρωϊνή Πτήση του Ντ. Ηλιάδη.

Δίδαξε υποκριτική στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος της Α. Παπαθανασίου και στο Εργαστήριο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών το μάθημα της σκηνοθεσίας.