O Δημήτρης Μυταράς στη Φλωρεντία

05.07.2001
Εκθεση του Δημήτρη Μυταρά θα φιλοξενηθεί στο "Palazzio Vecchio" της Φλωρεντίας. Εκεί ο γνωστός Ελληνας ζωγράφος θα εκθέσει αντιπροσωπευτικά έργα της 30χρονης πορείας του. Το ίδιο διάστημα στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί και ομαδική έκθεση παιδικής δημιουργίας του "Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας", που διευθύνει η Χαρίκλεια Μυταρά. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών και οργανώνεται από το δήμο Φλωρεντίας και θα διαρκέσει από τις 11 Ιουλίου έως της 26 Αυγούστου.
Εκθεση του Δημήτρη Μυταρά θα φιλοξενηθεί στο "Palazzio Vecchio" της Φλωρεντίας. Εκεί ο γνωστός Ελληνας ζωγράφος θα εκθέσει αντιπροσωπευτικά έργα της 30χρονης πορείας του.
Το ίδιο διάστημα στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί και ομαδική έκθεση παιδικής δημιουργίας του "Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας", που διευθύνει η Χαρίκλεια Μυταρά.
"Νομίζω ότι οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι και ως υπουργείο Πολιτισμού και ως χώρα για την τιμή αυτή που γίνεται στο πρόσωπο του κ. Μυταρά, αλλά και στο πρόσωπο των στελεχών και των παιδιών του Εικαστικού Εργαστηρίου της Χαλκίδας που διευθύνει η κα Μυταρά, ουσιαστικά η μητέρα των εικαστικών εργαστηρίων του υπουργείου Πολιτισμού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε την Τετάρτη για τις εκθέσεις.
"Ο κ. Μυταράς είναι μια κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο των εικαστικών τεχνών", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι "το όνομά του και μόνο παραπέμπει σε ένα έργο, σε μια αντίληψη, σε μια στάση σε σχέση με την τέχνη και τη ζωή". Τόνισε, δε, ότι η παρουσία των έργων των παιδιών δίπλα σε αυτά του Δημήτρη Μυταρά στέλνει ένα μήνυμα για το βάθους που έχει η εικαστική τέχνη στην Ελλάδα και της διεθνούς ποιότητας και ανταγωνιστικότητας.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μυταράς υπογράμμισε ότι είναι πρώτη φορά που Ελληνας καλλιτέχνης εκθέτει στο "Palazzio Vecchio", προσθέτοντας ότι είναι ο ιστορικότερος χώρος στην Ιταλία, διότι εκεί γεννήθηκε η Αναγέννηση, εκεί δημιούργησαν τα έργα τους πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες. Ο κ. Μυταράς σημείωσε ότι η σύνδεση του ελληνικού και του ιταλικού πολιτισμού έχει ενδιαφέρον, ενώ τόνισε και το ενδιαφέρον των Ιταλών για την εικαστική παιδεία των μικρών παιδιών.
Η Χαρίκλεια Μυταρά επισήμανε ότι το εργαστήριο ανοίγει τα φτερά του για ένα από τα μεγάλα κέντρα πολιτισμού της Ευρώπης. "Πιστεύω ότι η έκθεση των παιδιών μας θα αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη φως. Οτι τα παιδιά της Ελλάδας είναι φωτεινά, με φως και με μέτρο. Και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά", συμπλήρωσε. Εξάλλου, επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί ο θεσμός των εικαστικών εργαστηρίων, επισημαίνοντας ότι αποτελούν όαση στην κάκιστη αισθητική αγωγή που λαμβάνουν τα παιδιά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών και οργανώνεται από το δήμο Φλωρεντίας και θα διαρκέσει από τις 11 Ιουλίου έως της 26 Αυγούστου.