Ένας ''Πειρασμός'' στο Λυκαβηττό

28.08.2001
Την κωμωδία του Γρηγορίου Ξενόπουλου "Ο Πειρασμός" παρουσιάζουν στις 9 Σεπτεμβρίου τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου και Βέροιας, στο Λυκαβηττό. Τα δύο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ δηλώνουν παρόν στο έτος Ξενόπουλου, τιμώντας τα 50 χρόνια από το θάνατό του.
Την κωμωδία του Γρηγορίου Ξενόπουλου "Ο Πειρασμός" παρουσιάζουν στις 9 Σεπτεμβρίου τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου και Βέροιας, στο Λυκαβηττό. Τα δύο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ δηλώνουν παρόν στο έτος Ξενόπουλου, τιμώντας τα 50 χρόνια από το θάνατό του. Ο "πειρασμός" είναι μια όμορφη υπηρετριούλα, η οποία δεν μπορεί να στεριώσει σε κανένα σπίτι, γιατί -χωρίς να το επιδιώκει- βάζει μπελάδες στους άρρενες εργοδότες της που γοητευμένοι προσπαθούν να την κατακτήσουν. Έτσι λοιπόν και στο καινούργιο σπίτι που βρίσκει δουλειά γίνονται όλα άνω κάτω (Αυτός ήταν και ο αρχικός τίτλος του έργου: Ένα Σπίτι Ανω Κάτω).

Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Θοδωρής Γκόνης, τα σκηνικά ο Αντώνης Στεφανόπουλος, τα κοστούμια η Ιουλία Σταυρίδου, τους φωτισμούς ο Δήμος Αβδελιώδης.

Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Ορφέα Περίδη, ο οποίος συμμετέχει στην παράσταση ως ηθοποιός, κρατώντας ρόλο μουσικού. Μαζί του στη σκηνή οι μουσικοί Άννα Θεοδωράτου (φλάουτο, τραγούδι) και βασίλης Κορδάτος (μαντολίνο). Οι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν σε ποιητές του Μεσοπολέμου, όπως οι Τέλλλος Αγρας, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Ουράνης και Μαρία Πολυδούρη.

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Δημήτρης Μαυρόπουλος
Ντίνος Καρύδης
Αγλαϊα Παππά
Ηρώ Κωστή
Όλγα Δαμάνη
Γιώργος Μωρόγιαννης
Χρήστος Τσίρτσης
Βιβή Νικοπούλου
Τάσος Κορόζης
Σπύρος Μαρκόπουλος
Σοφία Γαννιώτη
Ζωή Βυζαντινού
Νικολέτα Φιλόσογλου