Προσωπικότητα και προσωπείο

28.06.2001
Σ' αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο του ο Robert J. Landy δείχνει ότι το δράμα δεν αποτελεί μόνο μια μεταφορά της καθημερινότητας, αλλά παρέχει και ένα μέσο ενδοσκόπησης και προσωπικής ανάπτυξης. Διατρέχοντας όλο το φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας, ο ρόλος μας επιτρέπει να καθορίσουμε εννοιολογικά την προσωπικότητα, την οποία ο Landy αντιλαμβάνεται ως σύστημα ρόλων.
"Το βιβλίο μου αρχίζει με την περιγραφή ενός ταξιδιού στο Αγιο Ορος και τελειώνει με την ανάπτυξη μιας πρότασης για την ταξινόμηση των ρόλων, έτσι λοιπόν, η εργασία μου είναι κατά πολύ βασισμένη στην ελληνική ιστορία και κουλτούρα. Το Αγιο Ορος, μία από τις πιο παλιές μοναστικές κοινότητες σε όλη τη χριστιανοσύνη, προβάλλει πάνω από το Αιγαίο και προσφέρει ένα δραματουργικό φόντο για την κατανόηση των ρόλων, όπως εγώ τους εννοώ. Η ταξινόμηση των ρόλων, ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των επαναλαμβανόμενων τύπων ρόλου που διασώζονται στη δυτική δραματουργία, έχει τις ρίζες της στις φιλοσοφικές αναζητήσεις του Αριστοτέλη και του μαθητή του Θεοφράστου τον 4ο αιώνα π.Χ, όταν και οι δύο ανέπτυξαν τα πρώτα συστήματα ταξινόμησης πανίδας και χλωρίδας σύμφωνα με συγκεκριμένα ειδικά κριτήρια.
Πάνω από όλα, το βιβλίο αυτό πραγματεύεται το πώς και το γιατί το Δράμα θεραπεύει. Αντλεί τη βασική θεματική του ύλη από το θέατρο. Και αυτό το γεγονός με γυρίζει πάλι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι όχι μονάχα η πηγή της δυτικής δραματουργικής τελετουργίας, λογοτεχνίας και πραγμάτωσης, αλλά και η πηγή της ιαματικότητας των τεχνών. Το ελληνικό ήθος και πάθος διατρέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι του βιβλίου. Πάνω απ' όλα, κάνω χρήση της κεντρικής έννοιας του παραδόξου, μιας άλλης γλωσσολογικής σύνδεσης με την Ελλάδα. Γιατί αυτό το βιβλίο που πραγματεύεται τους τρόπους με τους οποίους τα ανθρώπινα όντα παλεύουν για να ζήσουν ανάμεσα στις αντιφατικές τους τάσεις. Αν και δεν προσφέρω απάντηση στο ερώτημα πώς να αντιπαλέψει κανείς τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη των αντιφατικών συναισθημάτων, προσφέρω ωστόσο μια μέθοδο και ένα στόχο. Η μέθοδος είναι βασισμένη στην ικανότητα να ανασύρουμε, να επιτελούμε, να ολοκληρώνουμε και να αναλογιζόμαστε τους ρόλους μας, ο στόχος είναι να βοηθήσουμε όσους ακολουθούν θεραπεία μέσω Δράματος να εναρμονίζονται με το παράδοξο, επιτρέποντας στις δυστονικές γνωστικές λειτουργίες να συνυπάρχουν, χωρίς την ανάγκη να εξολοθρευτούν κάποιες ώστε να κυριαρχήσουν οι άλλες."

Σ' αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο του ο Robert J. Landy δείχνει ότι το Δράμα δεν αποτελεί μόνο μια μεταφορά της καθημερινότητας, αλλά παρέχει και ένα μέσο ενδοσκόπησης και προσωπικής ανάπτυξης. Διατρέχοντας όλο το φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας, ο ρόλος μας επιτρέπει να καθορίσουμε εννοιολογικά την προσωπικότητα, την οποία ο Landy αντιλαμβάνεται ως σύστημα ρόλων. Γι' αυτό και υποστηρίζει ότι η συναισθηματική ευεξία εξαρτάται από την ικανότητα του ατόμου να διαχειριστεί ένα πολύπλοκο και συχνά αντιφατικό σύστημα ρόλων, και παράλληλα δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ο ρόλος προσφέρει μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο για την επεξεργασία σημαντικών προσωπικών προβλημάτων στο πλαίσιο της θεραπείας μέσω Δράματος.

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Τίτλος: Προσωπικότητα και προσωπείο
Συγγραφέας: Robert J. Landy
Μετάφραση: Σοφία Γιαπιτζάκη
Σελίδες: 373
ISBN: 960-393-729-0