Υπόθεση Παγκρατίδη: Ο δράκος που διέφυγε

14.04.2006
Η καταδίκη του Παγκρατίδη ως δράκου του Σέιχ Σου και η κατοπινή εκτέλεσή του, δεν εδραιώθηκε ποτέ στην κοινή συνείδηση. Κάλυψε όμως ιδανικά τις επιπτώσεις από ένα άλλο συγκλονιστικό γεγονός της εποχής, τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη.
"Σαράντα χρόνια περίπου μετά την εκτέλεση του Αριστείδη Παγκρατίδη, το Φεβρουάριο του 1968, το βιβλίο του δημοσιογράφου Κώστα Τσαρούχα έρχεται να θυμίσει μια τραγική υπόθεση και να θέσει και πάλι «ενώπιον των κρίσιμων προβλημάτων που αφορούν την Εγκληματολογία και το Ποινικό Δίκαιο, το Κράτος και τη Δικαιοσύνη και εντέλει την ελληνική κοινωνία". Αυτό αναφέρει στον Πρόλογό του βιβλίου ο Καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης.

Στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε την Πέμπτη 13 Απριλίου στην αίθουσα τύπου της ΕΣΗΕΑ παρών ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η δίκη του Παγκρατίδη ήταν μια δίκη των κοινωνικών και ηθικών μη στερεοτύπων. Στην Ελλάδα έχουμε μία πολυτελή και επικίνδυνη αίσθηση της Ιστορίας. Θεωρούμε ότι τα πράγματα προχωρούν πάντα προς τα μπρος. Οτι έχουμε μια συνεχή ευθύγραμμη ανοδική πορεία. Αυτή η υπόθεση αποδεικνύει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι."

Η καταδίκη του Παγκρατίδη ως δράκου του Σέιχ Σου και η κατοπινή εκτέλεσή του, δεν εδραιώθηκε ποτέ στην κοινή συνείδηση. Κάλυψε όμως ιδανικά τις επιπτώσεις από ένα άλλο συγκλονιστικό γεγονός της εποχής, τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Παγκρατίδης, ένας πάμπτωχο παιδί του περιθωρίου, θύμα μιας πολιτικά ταραγμένης περιόδου, θύμα παρακρατικών μηχανισμών, θύμα ολιγωρίας των δημοκρατικών θεσμών και των δικονομικών παραλείψεων. Αυτό ακριβώς αναλύει, τεκμηριώνει και ερμηνεύει ο συγγραφέας Κ. Τσαρούχας καταθέτοντας τα στοιχεία της μακρόχρονης έρευνάς του.

Το βιβλίο «Ο Δράκος που διέφυγε...» δεν είναι ούτε βιογραφία, ούτε αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά ένα ντοκουμέντο που παρουσιάζει γεγονότα, αναλύει αντιθέσεις, φωτίζει αίτια. Επιχειρεί να συμβάλλει ώστε να δοθεί απάντηση σε ένα μεγάλο ερώτημα: Ποιος ήταν ακριβώς του παρακράτους και πόσο επηρέασε αυτό τη Δικαιοσύνη στην καταδίκη ενός αθώου περιθωριακού ανθρώπου;

Αναζητεί, ωστόσο, τις απαντήσει κι άλλων σημαντικών ερωτημάτων; Ποιος ήταν ο πραγματικός δράκος που διέφυγε, και γιατί, τη σύλληψη, τη δίκη και την τιμωρία;


Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Συγγραφέας: Κώστας Τσαρούχας
Τίτλος: Ο Δράκος που διέφυγε... Υπόθεση Παγκρατίδη
Πρόλογος: Κώστας Τσαρούχας
Σελίδες: 400