Αναζητώντας τη χαμένη αθωότητα...

14.04.2006
Τη χαμένη μας «Αθωότητα» αναζητά απεγνωσμένα στο ομώνυμο έργο της η Γερμανίδα συγγραφέας Ντέα Λόχερ. Στην "Αθωότητα" η Ντέα Λόχερ συνδυάζει την ποιητικότητα με το γκροτέσκο και την χοντροκομμένη πλάκα, γίνεται διασκεδαστική και δυσάρεστη την ίδια στιγμή, θέλοντας να εκφράσει την αγωνία της απέναντι στην ανθρωπότητα.

Τη χαμένη μας «Αθωότητα» αναζητά απεγνωσμένα στο ομώνυμο έργο της η Γερμανίδα συγγραφέας Ντέα Λόχερ.
Το έργο ανεβάζει ο θεατρικός οργανισμός «ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ» στο studio «Πρώτες Υλες» (Μοσχονησίων 36, πλ. Αμερικής, τηλ. 210-8661168) στις 5 Μαΐου σε σκηνοθεσία του Χρίστου Λύγκα, με την Υβόνη Μαλτέζου σ' έναν από τους βασικούς ρόλους και έναν πολυμελή θίασο ηθοποιών που αποδίδουν τους πολλαπλούς χαρακτήρες, που θέλησε η διακεκριμένη συγγραφέας, προκειμένου να σκιαγραφήσει τη ζοφερή εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας.

Στην "Αθωότητα" η Ντέα Λόχερ συνδυάζει την ποιητικότητα με το γκροτέσκο και την χοντροκομμένη πλάκα, γίνεται διασκεδαστική και δυσάρεστη την ίδια στιγμή, θέλοντας να εκφράσει την αγωνία της απέναντι στην ανθρωπότητα.
Η «Αθωότητα» είναι ένας νεκρικός χορός χωρίς αισθήματα. Μια σειρά από μαύρες εικόνες που μιλούν με τρόπο απλό για ζητήματα της ψυχής. Η συγγραφέας δε δημιουργεί ψυχολογικά πορτραίτα. Τα πρόσωπα δεν έχουν ιδεολογίες και οράματα που πιστεύουν. Πιστεύουν, στην καλύτερη περίπτωση, στο χρήμα και, ίσως, στην επιστήμη. Η Ντέα Λόχερ μέσα από σύντομα επεισόδια παρουσιάζει μια σύγχρονη Γερμανία και κατ` επέκταση την εικόνα μιας Ευρώπης που δείχνει να έχει χάσει τον προσανατολισμό της και μοιάζει όλο και περισσότερο με τις δαιδαλώδεις όψεις ενός καλειδοσκόπιου ετερόκλητη και αντιφατική.

Σε μια παραθαλάσσια πόλη δύο παράνομοι μετανάστες από την Αφρική, ο Ελίζιο και ο Φαντούλ βιώνουν τη σύγκρουση που γεννά η επαφή τους με τη Γερμανική κοινωνία. Καθώς παρακολουθούν μια άγνωστή τους νεαρή γυναίκα να χάνεται στη θάλασσα, υπό το φόβο της απέλασης δεν επεμβαίνουν για να τη σώσουν. Στη συνέχεια, ψάχνουν τρόπους για να κατευνάσουν τις ενοχές τους. Ο ένας από αυτούς αναζητά τις αιτίες πίσω από την επιδημία αυτοκτονιών που πέφτει στην πόλη, ενώ ο άλλος προσφέρει το ?θησαυρό? που βρίσκει σε μια πεταμένη χαρτοσακούλα, σε μια στριπτιζέζ για την πραγματοποίηση της εγχείρησης που θα της ξαναδώσει την όρασή της.

Σ` ένα μεταίχμιο και τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου, αναζητούν απεγνωσμένα και αβοήθητα τη χαμένη αθωότητα.:μια φιλόσοφος που ανέπτυξε μια θεωρία γύρω από την Αναξιοπιστία του κόσμου. Η κ. Χάμπερζατ που ζητά να εξιλεωθεί για τα υποθετικά εγκλήματα ενός γιου που αμφισβητείται αν υπάρχει καν. Ο Ελίζιο και οι ενοχές που τον βασανίζουν επειδή δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τον πνιγμό της νέας γυναίκας στην ακρογιαλιά.

Σ αυτή την αέναη αναζήτηση της χαμένης μας αθωότητας, ο θεατής αναγνωρίζει στους ήρωες του έργου, στοιχεία του εαυτού του. Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ, αισθάνεται τη λύτρωση που μπορεί να του προσφέρει το κοίταγμα στον καθρέφτη και η συνειδητοποίηση.

(Σημείωση: η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Χρίστος Λύγκας
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνικά: Μαρία Κονομή
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Λουκάς Χατζής
Video art: Γιώργος Κτενίδης
Βοηθοί σκηνοθέτες: Αιμιλιανή Αβραάμ, Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Υβόνη Μαλτέζου, Τάσος Πυργιέρης, Ίρις Χατζηαντωνίου, Λαμπρινή Αγγελίδου,
Εβελίνα Αραπίδου, Λεωνίδας Μαράκης, Στάθης Κόκκορης, Μαρία Μπρανίδου,
Φωτεινή Μπάνου, Νατάσα Ζάγκα, Μίλτος Σαμαράς, Anna Irena Skubik,