Μπλογκ μιας νεαρής Ιρακινής υποψήφιο για λογοτεχνικό βραβείο!

27.03.2006
"Η Βαγδάτη καίγεται", το μπλογκ μιας ανώνυμης νεαρής Ιρακινής, είναι υποψήφιο για το βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Samuel Johnson Prize-BBC Four.
"Η Βαγδάτη καίγεται", το μπλογκ μιας ανώνυμης νεαρής Ιρακινής, είναι υποψήφιο για το βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Samuel Johnson Prize-BBC Four.
Το μπλογκ (www.riverbendblog.blogspot.com) δημοσιεύει στα αγγλικά χρονογραφήματα που καταγράφουν "τρία χρόνια κατοχής και σφαγών", περιγράφοντας πώς ο πόλεμος καταστρέφει τις ζωές των μέσων Ιρακινών και απευθύνει εκκλήσεις για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα.
Η δημιουργός του ημερολογίου αυτού που δημοσιεύεται στο Ίντερνετ υπογράφει με το ψευδώνυμο Riverbend. Αρχισε να γράφει στις 17 Αυγούστου 2003, πέντε μήνες μετά την αμερικανο-βρετανική εισβολή.
Το "Η Βαγδάτη καίγεται" απηχεί τους φόβους και την οργή της στο "νέο" Ιράκ. Ξεκινά έτσι: "Είμαι γυναίκα, Ιρακινή, 24 ετών. Επέζησα του πολέμου. Αυτά είναι όλα όσα έχετε ανάγκη να γνωρίζετε. Είναι ό,τι έχει σημασία στις μέρες μας".
Απόφοιτος πανεπιστημίου, η Riverbend, που ως παιδί έζησε πολλά χρόνια με τους γονείς της στο εξωτερικό, από όπου προέρχεται και η αγγλομάθειά της- εργαζόταν ως προγραμματίστρια πριν από την εισβολή. Εχασε τη δουλειά της διότι, όπως εξηγεί η ίδια, έχει γίνει πολύ επικίνδυνο για τις γυναίκες να μετακινούνται μέχρι τον τόπο της εργασίας τους μόνες, σε μια χώρα όλο και περισσότερο εκτός νόμου.
Ο βρετανικός εκδοτικός οίκος Marion Boyars δηλώνει ότι γνωρίζει την ταυτότητά της , αλλά σέβεται την επιθυμία της να παραμείνει ανώνυμη.
Το "Η Βαγδάτη καίγεται" συναγωνίζεται με 18 ακόμη έργα για το βραβείο Samuel Johnson Prize-BBC Four του 2006, η χρηματική αμοιβή του οποίου ανέρχεται σε 30.000 στερλίνες (43.504 ευρώ).
Το βραβείο είναι ανοικτό σε όλους τους συγγραφείς , οποιασδήποτε εθνικότητας, υπό τον όρο ότι γράφουν στα αγγλικά. Θα απονεμηθεί στις 14 Ιουνίου κατά τη διάρκεια δεξίωσης στο ξενοδοχείο Savoy στο κέντρο του Λονδίνου.