Η μεταφορά του θρυλικού ήρωα του Στέλιου Ανεμοδούρα, στη θεατρική σκηνή φέρνει μαζί της όλες εκείνες τις μνήμες της αθωότητας και των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν τα τελευταία πενήντα χρόνια του αιώνα μας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Ελλάδα, που αποτέλεσε πυρήνα δράσης και αντίστασης της ανήλικης παρέας των "αδούλωτων σκλάβων" - Γιώργου Θαλάσση, Κατερίνας και Σπίθα.
Η μεταφορά του θρυλικού ήρωα του Στέλιου Ανεμοδούρα, στη θεατρική σκηνή φέρνει μαζί της όλες εκείνες τις μνήμες της αθωότητας και των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν τα τελευταία πενήντα χρόνια του αιώνα μας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Ελλάδα, που αποτέλεσε πυρήνα δράσης και αντίστασης της ανήλικης παρέας των "αδούλωτων σκλάβων" - Γιώργου Θαλάσση, Κατερίνας και Σπίθα. Η παράσταση κινείται ανάμεσα στην ιστορία και το σήμερα και επιδιώκει μέσα από σκληρή δουλειά προετοιμασίας, που διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια - να αποδώσει το ήθος και το ύφος μιας ολόκληρης εποχής, χωρίς ημερομηνία λήξης.
Σκηνοθέτης, συντονιστής και καλλιτεχνικός υπεύθυνος της παράστασης είναι ο Δημήτρης Πιατάς με τη σύμπραξη του Χάρη Μανταφούνη, ο οποίος έχει και την επιμέλεια κίνησης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε ο Γιώργος Ζωγράφος, τη μουσική και τη διδασκαλία υπογράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ο Τάπα Σουντάνα έχει συμβάλει στην όλη προετοιμασία και τη δημιουργική διαδικασία των προβών. Οι φωτισμοί είναι του Άκη Μπαρμπουζάνη, η μουσική επιμέλεια της Λέλας Μπογιατζίδου, οι στίχοι του Ιωάννη Πανουτσόπουλου. Ο Παναγιώτης Μπεσίρης δίδαξε ζίου - ζίτσου.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Πιατάς (Σπίθας), Πέτρος Αλατζάς (Γιώργος Θαλάσσης), Κατερίνα Παπουτσάκη (Κατερίνα), Αλέξανδρος Ζαχαρέας (Σεϊτάν Αλαμάν), Ιουλία Σιάμου (Φροϋλάιν "Χ"), Νίκος Ζώκας (Ορλάντο), Νεκταρία Γιαννουδάκη (Μαύρη Τίγρη), Ζανό Ντάνιας - Πέτρος Γιωργκατζής (Αδόλφος Χίτλερ), Μελίσσα Στοίλη (Εύα Μπράουν), Ράνια Δουμπά (Χίλαρι), Γιώργος Τσούλαρης (Κεραυνός). Παίζουν επίσης: Ανδρέας Λαγός, Μάνος Καρατζογιάννης, Λέανδρος Ταλιώτης, Βαγγέλης Ρήγας, Αντώνης Ζιώγας, Ανδρέας Παπαδάκης.
Σημείωμα του Δημήτρη Πιατά :
Αποτυπώματα μισού χρόνου ζωής. Ένα περιοδικό - "Μικρός ΗΡΩΣ" - μνήμες εφηβείας, η ιστορία γραμμένη στις σελίδες των εφημερίδων, οι σκοτεινές αίθουσες των κινηματογράφων β' προβολής που έπαιζαν πολεμικές ταινίες, ένας καραγκιόζης που ξαναγράφεται για την επικαιρότητα της στιγμής, σχολική γιορτή - 25 Μαρτίου - και ο ποιητής είναι ο Ελύτης. Ο Σωτήρης Πέτρουλας και το 114, συνθήματα που ξεθωριάζουν σαν λεκέδες διαφήμισης ραδιοφωνικών απορρυπαντικών, "ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ" μαζί με το "Αλτσχάιμερ" της καθημερινότητας. Η Γραμματική του Τζαρτζάνου, ο Παρατατικός, ο Υπερσυντέλικος, ο Αόριστος, ο Μελλοντικός και ο Ενεστώτας χρόνος - Η παράσταση - τα καλολογικά στοιχεία, τα κείμενα του Στέλιου Ανεμοδούρα, εκφραστικοί τρόποι - οι ηθοποιοί, η δομή, το θέατρο - και το ηθικό δίδαγμα, η φράση της Φροϋλάιν "Χ": "Μην αφήσεις να καταστρέψουν τον κόσμο μας Γιώργο Θαλάσση".