Mε το έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ "Ένας Αριθμός", το τελευταίο της πολύ σημαντικής αυτής Βρεταννίδας δραματουργού, το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνεχίζονται οι παραστάσεις του Θεάτρου Εμπρός.
Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε στο Λονδίνο, το 2002, από το Royal Court Theatre σε σκηνοθεσία του Stephen Daldry και με πρωταγωνιστές τους Michael Gambon και Daniel Craig. Στη συνέχεια παίχτηκε το 2003 από την Schaubuhne στο Βερολίνο και το 2004 από το New York Theatre Workshop στην Νέα Υόρκη με τον Sam Shepard στο ρόλο του πατέρα, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες, με μεγάλη επιτυχία.
Το έργο "Ένας Αριθμός" της Κάριλ Τσέρτσιλ χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως «το πρώτο αληθινό έργο του 21ου αιώνα», τόσο λόγω του τολμηρού θέματός του, που είναι η ανθρώπινη κλωνοποίηση, όσο και λόγω της εξαιρετικά προκλητικής αλλά και στέρεης γραφής του. Με αφορμή την προσωπική σχέση ενός πατέρα με τις τρεις «εκδοχές» του γιού του, η Τσέρτσιλ φωτίζει θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως το πρόβλημα της ταυτότητας, η αδυναμία του ανθρώπου να κατανοήσει και να ορίσει τον κόσμο του, αναδεικνύοντας παράλληλα το δέος που προκαλεί η ανεξέλεγκτη δύναμη της επιστήμης.
Ο Τάσος Μπαντής παίζει το ρόλο του πατέρα και ο Θανάσης Σαράντος του γιου, που ανακαλύπτει την ύπαρξη 20 κλώνων του. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν ο «γιος» μαθαίνει ότι δεν είναι καν το πρωτότυπο και όταν ο πατέρας με τη σειρά του έρχεται αντιμέτωπος με τον πραγματικό γιο και τις βασανιστικές επιλογές του παρελθόντος. Το "οικογενειακό δράμα" της Κάριλ Τσέρτσιλ έχει δύο άξονες: από τη μια το λαβύρινθο που δημιουργούν οι ηθικές προεκτάσεις του ζητήματος της κλωνοποίησης κι από την άλλη την αέναη διαμάχη ανάμεσα στη φύση και τη διαπαιδαγώγηση.
Με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία η συγγραφέας πότε τονίζει και πότε εξαλείφει τις διαφορές ανάμεσα στο πρωτότυπο και στα αντίγραφα. Θέτει τη μία ερώτηση πίσω από την άλλη για τα γονίδια, την ελεύθερη βούληση, την επίδραση της ανατροφής και του περιβάλλοντος και την ίδια την ανθρώπινη ταυτότητα. Το έργο «Ένας Αριθμός», με εκθαμβωτική απλότητα στη δομή και σπάνια πνευματικότητα, αφηγείται μια παράλογη, κωμική αλλά και συγκινητική ταυτόχρονα, οικογενειακή ιστορία.
Η μετάφραση του έργου είναι του Τάσου Μπαντή και του Θανάση Σαράντου, και η σκηνοθεσία του Τάσου Μπαντή.
Tο σκηνικό και τα κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, η μουσική του Άκη Δαούτη, η επιμέλεια κίνησης της Σταυρούλας Σιάμου και οι φωτισμοί του Ηλία Κωνσταντακόπουλου.
Το ρόλο του πατέρα ερμηνεύει ο Τάσος Μπαντής και του γιού ο Θανάσης Σαράντος. Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου «Εμπρός» και της Εταιρείας Θεάτρου «Hθικόν Ακμαιότατον».
Διάρκεια έργου: 75 λεπτά
Ώρες και Ημέρες παραστάσεων:
Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο 21:30
Παρασκευή μεταμεσονύκτια 00:00
Κυριακή 19:00
Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ γενική είσοδος, 15 ευρω φοιτητικό.
Μεταμεσονύκτια: 15 ευρώ γενική είσοδος και 12 ευρώ φοιτητικό.
Ώρες Ταμείου: 10:00 - 13:00 και 17:30 - 21:30
Mε το έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ "Ένας Αριθμός", το τελευταίο της πολύ σημαντικής αυτής Βρεταννίδας δραματουργού, το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνεχίζονται οι παραστάσεις του Θεάτρου Εμπρός.