"Addio del Passato" στο Θέατρο Εμπρός

05.12.2005
Στα όρια της μαύρης κωμωδίας, η πιο οδυνηρή και η πιο τρυφερή σχέση της ζωής μας, τη σχέση με τη μητέρα. Το «Addio del passato», πιο πρόσφατο έργο της Λείας Βιτάλη, παρουσιάζεται από την Εταιρεία Θεάτρου Εμπρός.

Στα όρια της μαύρης κωμωδίας, η πιο οδυνηρή και η πιο τρυφερή σχέση της ζωής μας, τη σχέση με τη μητέρα. Το «Addio del passato», πιο πρόσφατο έργο της Λείας Βιτάλη, παρουσιάζεται από την Εταιρεία Θεάτρου Εμπρός.

Ένα απόγευμα Τετάρτης, μητέρα και κόρη, κλεισμένες στην κουζίνα του σπιτιού τους φτιάχνουν το πατροπαράδοτο κέικ με λεμόνι. Μέσα σ’ ένα κλίμα γκροτέσκας τρέλας, παίζουν το επικίνδυνο παιχνίδι της αλήθειας, τραγουδώντας τις αγαπημένες τους άριες από όπερες. Συγχρόνως, με την ίδια ανάλαφρη διάθεση, κατασπαράζουν άγρια η μία την άλλη φέρνοντας στο φως το σκοτεινό «εκείνο» μυστικό τους που δεν τολμούσαν να ομολογήσουν σ’ όλη τους τη ζωή. Η κάθε μια από τη μεριά της βιώνει και αναπαριστά διαφορετικές εκδοχές της αλήθειας κάνοντας έτσι ένα ταξίδι αυτογνωσίας μέχρι να κερδηθεί επιτέλους η καθαρτήρια συμφιλίωση.

Το «Addio del passato», που διαδραματίζεται ουσιαστικά στον χώρο της μνήμης, είναι ένα έργο για τις σχέσεις βιασμού μέσα στην οικογένεια, για μυστικά και τραύματα, για ανομολόγητους έρωτες, σκληρές αντιπαραθέσεις και ματαιωμένες προσδοκίες. Με εξαιρετικά λεπτή ψυχολογική διείσδυση στην προσωπικότητα των ηρωίδων, στιγμές ποιητικής απογείωσης, ελαφράδα και χιούμορ, η Λεία Βιτάλη συνθέτει με δεξιοτεχνία ένα απρόβλεπτο σκηνικό παιχνίδι.

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπαντή, σκηνικό και κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη, φωτισμούς του Ηλία Κωνσταντακόπουλου, μουσική διδασκαλία του Ανρί Κεργκομάρ και βοηθό σκηνοθέτη την Αργυρώ Χιώτη. Τις δύο ηρωίδες ερμηνεύουν η Σμαράγδα Σμυρναίου και η Αναστασία Πανταζοπούλου, ενώ παίζει ζωντανά βιολί η νεαρή Κατερίνα Τεπελένα.

*Ο τίτλος του έργου, «Addio del Passato», είναι μια αναφορά στην γνωστή άρια από την Τραβιάτα του Βέρντι.

Διάρκεια έργου: 90 λεπτά

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 19:00 Λαϊκή
Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή 21:30
Σάββατο 19:00

Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ γενική είσοδος, 15 ευρω φοιτητικό. Λαϊκή: 15 ευρώ γενική είσοδος και 12 ευρώ φοιτητικό.

Ώρες Ταμείου: 10:00 - 13:00 και 17:30 - 21:30