Στον Σέρχιο Πιτόλ το βραβείο Θερβάντες!

02.12.2005
Στον μεξικανό συγγραφέα Σέρχιο Πιτόλ απονεμήθηκε το βραβείο Θερβάντες για το 2005, μία διάκριση που θεωρείται το αντίστοιχο βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για τον ισπανόφωνο κόσμο!
Στον μεξικανό συγγραφέα Σέρχιο Πιτόλ απονεμήθηκε το βραβείο Θερβάντες για το 2005, μία διάκριση που θεωρείται το αντίστοιχο βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για τον ισπανόφωνο κόσμο!

Ο 72χρονος Πιτόλ, που θεωρείται μία από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας, έχει κερδίσει την παγκόσμιο αναγνώριση για τα διηγήματά, τα μυθιστορήματα, αλλά και για το μεταφραστικό του έργο.

Από την κατοικία του στη Βερακρούς στο Μεξικό, ο τιμηθείς δήλωσε στην εφημερίδα Ελ Παΐς πως αισθάνεται «ειλικρινώς συγκινημένος» και πως το βραβείο τούτο αποτελεί «ότι καλλίτερο συνέβη» στον ίδιο και στη λογοτεχνική του πορεία.

Γεννημένος το 1933 στην Πουέβλα, ο Πιτόλ υπηρέτησε ως πολιτιστικός σύμβουλος στις πρεσβείες του Μεξικού στη Βαρσοβία, στο Παρίσι και στη Βουδαπέστη, προτού θητεύσει ως πρεσβευτής της χώρας στην Τσεχοσλοβακία στη δεκαετία του ’80.

Από το 1967 εκδίδει ανελλιπώς τα μυθιστορήματα, τα διηγήματα και τα δοκίμιά του, που αρρύουν έμπνευση από τις προσωπικές του εμπειρίες. «Σχεδόν όλα τα συμβάντα που έχω βιώσει έχουν διαποτίσει τις ιστορίες μου», τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας πως τα έργα του «τροφοδοτούνται από περιπέτειες και εκκεντρικότητες». Το πιο γνωστό του έργο είναι το «El arte de la fuga» (Η τέχνη της διαφυγής), που δημοσιεύθηκε το 1996.

Ο Πιτόλ θεωρείται πως ανακίνησε το ενδιαφέρον για έργα συγγραφέων όπως ο Άντον Τσέχοφ και ο Χένρι Τζέιμς στο Μεξικό, ενώ αποτελεί έναν ένθερμο εισηγητή των συγγραφέων από την Κεντρική Ευρώπη.

Στις συνεντεύξεις του δεν χάνει την ευκαιρία να τονίσει τον θεραπευτικό χαρακτήρα της λογοτεχνίας, η οποία τον βοήθησε να αντεπεξέλθει τον πρόωρο χαμό των δικών του, από σοβαρό είδος ελονοσίας, όταν ο ίδιος ήταν ακόμη παιδί.