Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας

29.11.2005
H Nτόρα, λίγο διαφορετική από τα άλλα παιδιά, παίρνει χρόνια ψυχοφάρμακα: δεν κλαίει, δε γελάει, δε φωνάζει, δεν αντιδρά. Ώσπου η μητέρα της θα ζητήσει από το γιατρό να της σταματήσουν την αγωγή, για να "ξαναβρεί την κόρη της", που έχει πια μεγαλώσει. H σεξουαλικότητα της Nτόρας ξυπνάει ορμητική, και καθώς δεν υπακούει σε κοινωνικές συμβάσεις, φέρνει τον περίγυρό της σε αμηχανία. «Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μου» του Λούκας Μπέρφους παρουσιάζονται στον Πάνω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.
Το έργο:
H Nτόρα, λίγο διαφορετική από τα άλλα παιδιά, παίρνει χρόνια ψυχοφάρμακα: δεν κλαίει, δε γελάει, δε φωνάζει, δεν αντιδρά. Ώσπου η μητέρα της θα ζητήσει από το γιατρό να της σταματήσουν την αγωγή, για να "ξαναβρεί την κόρη της", που έχει πια μεγαλώσει. H σεξουαλικότητα της Nτόρας ξυπνάει ορμητική, και καθώς δεν υπακούει σε κοινωνικές συμβάσεις, φέρνει τον περίγυρό της σε αμηχανία. Mπροστά στα μάτια του αφεντικού της, του μανάβη, η Nτόρα θα γνωρίσει έναν ... καθωσπρέπει κύριο, ο οποίος θα την πάει στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο. Γρήγορα θα μάθουν οι γονείς ότι η Nτόρα είναι έγκυος. Kαι σαν να μην έφτανε αυτό, η Nτόρα θ’ αρχίσει να ενδιαφέρεται για τη σεξουαλική ζωή των γονιών της. Πού θα τη βγάλει όλη αυτή η περιέργεια;

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι: «Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μου» του Λούκας Μπέρφους παρουσιάζονται στον Πάνω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.
Η μετάφραση είναι της Κοραλίας Σωτηριάδου, η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Μαγιούς Τρικεριώτη, η μουσική του Λαέρτη Mαλκότση, οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κόρα Kαρβούνη, Γιώτα Φέστα, Mαίρη Σαουσοπούλου, Λαέρτης Mαλκότσης, Γιώργος Γλάστρας, Φώτης Θωμαΐδης, Aνδρέας Mαυραγάνης


Τι μας άρεσε:
- Το έργο του Λούκας Μπέρφους που καταπιάνεται με πολύ λεπτά θέματα του πολιτισμού μας και τα πραγματεύεται με πολύ χιούμορ και κατανόηση. Παράλληλα, θέτει ερωτήματα για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, τι είναι υγιές, τι άρρωστο, τι είναι η ελευθερία και για ποιους προορίζεται.. Ενα πολύ δυνατό έργο που προξενεί αυθόρμητα ένα γλυκόπικρο και πολλές φορές αμήχανο γέλιο και μας φέρνει αντιμέτωπους με τα κακώς κείμενα της εποχής, αλλά και του εαυτού μας

- Η λιτή σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που επικεντρώνεται κυρίως στο λόγο του κειμένου, δημιούργησε μία μοναδική ατμόσφαιρα. Ευρηματικότατη η ανυπαρξία του σκηνικού. Οι ηθοποιοί κινούνται μέσα σε ένα ψυχρό σταθερό χώρο από λευκά πλακάκια που παραπέμπει σε ψυχιατρείο, ενώ τα σκηνικά της παράστασης περιγράφονται με υπέρτιτλους, θέτοντας έτσι σε εγρήγορση τη φαντασία μας.

- Κέρδισε τις εντυπώσεις και μας εξέπληξε ευχάριστα η ερμηνεία της Κόρας Καρβούνη. Η νεαρή ηθοποιός ισορρόπησε σε ένα πολύ δύσκολο ρόλο, ανέδειξε τη "διαφορετικότητα" της Ντόρας, της νεαρής που υποδύεται και μας έβαλε "μέσα" στον αφελή, αλλά και αληθινό τρόπο σκέψης της.

- Μας άρεσε η ερμηνεία του Γιώργου Γλάστρα στο ρόλο του ψυχιάτρου της Ντόρας.



Σε ποιον απευθύνεται: Σε όλους τους θεατρόφιλους που έχουν βαρεθεί τα κλασικά ανεβάσματα....




Πότε να πάω και που να παρκάρω:
Καλό θα ήταν να φροντίσετε λίγες ημέρες πριν για τα εισιτήρια σας.
Το θεάτρο του Νέου Κόσμου βρίσκεται στην οδό Αντισθένους 7, πολύ κοντά στη στάση Συγγρού-Φιξ του μετρό και του τραμ.

Ημέρες και Ωρες παραστάσεων
Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ. 21.15
Κυρ. 19.30

Τιμές εισιτηρίων:
20, 14 (φοιτητικό)
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, γενική είσοδος 10 ευρώ.

Γεωργία Οικονόμου