"Στο τρόλεϊ, πηγαίνοντας στον εκδότη του, σημειώνει στο μπλοκάκι του μια φράση κλεμμένη από τα χείλη ενός επιβάτη. Διήγημα στα σκαριά; Κουράγιο από έναν άγνωστο; Ούτε διήγημα ούτε κουράγιο. Πέρασε ο καιρός της λογοτεχνικής μνησικακίας. Τι, μ' ένα μολύβι και λίγο χαρτί καθίζουμε στο σκαμνί όλους όσοι μας έφτασαν στο σημείο να κυκλοφορούμε σαν σωσίες του εαυτού μας; Πέρασε ο καιρός της εμπιστοσύνης στους ξένους. Ως πότε θα παρηγορούμε το συνοικιακό καημό του διπλανού μας; ... Ενας Γιαπωνέζος του ημερολογίου. Το πολύ. Μια εκμαυλιστική φωνή: γράψε, γράψε, γράψε. Η ίδια πάντα. Ψόφια και εντούτοις δεσποτική. Η ίδια φωνίτσα, ποτ τα χρόνια της επιβεβλημένης σιωπής του έραβε το στόμα, τώρα του αδράχνει το χέρι με το μολύβι."
Eνα βιβλίο που σίγουρα θα σας γοητεύσει, αν και αρχικά ίσως σας ξαφνιάσει καθώς ο Μισέλ Φάις παρωδεί θεματικές εμμονές και ξεθεμελιώνει αφηγηματικές τεχνικές προηγουμένων βιβλίων του με απώτερο σκοπό να σπρώξει τη γραφή του στα όριά της. Κατά βάθος ωστόσο μηχανεύεται τρόπους να απομαγέψει το ριζικό του δαίμονα: την αυτοβιογραφία.
Το Aegypius monachus σίγουρα δεν διακρίνεται για την πλοκή του καθώς κατακλύζεται από πλήθος σκέψεων και σκόπιμων επαναλήψεων. Είναι ένας διαρκής εσωτερικός μονόλογος του συγγραφέα, που οδηγεί τον αναγνώστη στα μύχια της ψυχής του. Υπαρξιακές και όχι μόνο αναζητήσεις, ερωτήματα της παιδικής, νεανικής και ώριμης ηλικίας, μία διαρκής ενδοσκόπηση και αυτοκριτική είναι ίσως τα κύρια χαρακτηριστικά του βιβλίου. Ενας πυρετώδης περίπατος στο κάθε του βήμα του οποίου συναντά και ένα σωσία του ... κάθε στάση είναι και ένα χτύπημα της μνήμης.
Τελικώς ποια ιδέα περιβάλλει το Αegypius monachus; Τυραννία της αυτοπαρατήρησης; Φαντασμαγορία της ωμότητας; Καταθλιπτικό αμόκ; Καθαρτήριο καγχασμού; Τα συμπεράσματα δικά σας...
Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Aegypius monachus
Συγγραφέας: Μισέλ Φάις
Σελίδες: 84
ISBN: 960-03-3020-4
Eνα βιβλίο που σίγουρα θα σας γοητεύσει, αν και αρχικά ίσως σας ξαφνιάσει καθώς ο Μισέλ Φάις παρωδεί θεματικές εμμονές και ξεθεμελιώνει αφηγηματικές τεχνικές προηγουμένων βιβλίων του με απώτερο σκοπό να σπρώξει τη γραφή του στα όριά της. Κατά βάθος ωστόσο μηχανεύεται τρόπους να απομαγέψει το ριζικό του δαίμονα: την αυτοβιογραφία. Τελικώς ποια ιδέα περιβάλλει το Αegypius monachus; Τυραννία της αυτοπαρατήρησης; Φαντασμαγορία της ωμότητας; Καταθλιπτικό αμόκ; Καθαρτήριο καγχασμού;