Το ματωμένο χιονολούλουδο

25.05.2001
Η πορεία του Κουρδικού λαού, οι βαθιές του ιστορικές ρίζες θα είχαν χαθεί αν οι παππούδες μας μας έλεγαν μόνο παραμύθια. Τότε θα λέγαμε μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας λαός. Τώρα λέμε ζει, υπάρχει και κυνηγιέται ένας λαός, που όμως αντιστέκεται και αντέχει, παρόλο που προσπάθησαν να του ξεριζώσουν τις μνήμες, μόλο που του απαγόρευσαν τη γλώσσα του. "Το ματωμένο χιονολούλουδο" είναι το πρώτο λογοτεχνικό έργο Κούρδου που γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα και πραγματικά μας εκπλήσσει ... γιατί πέρα από τα θαυμάσια ελληνικά του, διαβάζεται απνευστί.
Η πορεία του Κουρδικού λαού, οι βαθιές του ιστορικές ρίζες θα είχαν χαθεί αν οι παππούδες μας μας έλεγαν μόνο παραμύθια. Τότε θα λέγαμε μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας λαός. Τώρα λέμε ζει, υπάρχει και κυνηγιέται ένας λαός, που όμως αντιστέκεται και αντέχει, παρόλο που προσπάθησαν να του ξεριζώσουν τις μνήμες, μόλο που του απαγόρευσαν τη γλώσσα του.
"Το ματωμένο χιονολούλουδο" είναι το πρώτο λογοτεχνικό έργο Κούρδου που γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα και πραγματικά μας εκπλήσσει ... γιατί πέρα από τα θαυμάσια ελληνικά του, διαβάζεται απνευστί.
Πρόκειται για ένα βιβλίο πλημμυρισμένο από σκέψεις και συναισθήματα του συγγραφέα, ένα βιβλίο που από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνει κάποιος ότι είναι πέρα για πέρα αυτοβιογραφικό. Η νοσταλγία διάχυτη σε κάθε σελίδα, μία μελαγχολική αύρα που μοιραία διαπερνά και τον αναγνώστη. "Οι φωνές μας, τα γέλια μας, τα πειράγματά μας, ο χιονοπόλεμος, η αθωότητά μας, τα όνειρά μας. Ότι στο Κουρδιστάν το χιόνι θα είναι πάντα άσπρο και μέσα από την παγωνιά θα ξεφυτρώνουν τα χιονολούλουδα. Αχ, και κείνες οι χειμωνιάτικες νύχτες... Πόσο μου λείπουν, όλα και όλοι..."
Το αγαπημένο βουνό του Tζεμίλ Τουράν, το Αραράτ, οι πανέμορφες αγαπημένες ιστορίες του παππού του, η λατρευτή του Αρμένισσα Ζελχέ, το χωριό του, οι παιδικοί του φίλοι, η ζεστή αγκαλιά του Αμπντουλάχ ... όλα τα βιώματά του χωρούν ή μάλλον προσπαθούν να χωρέσουν σε 200 περίπου σελίδες.
Ενα βιβλίο βαθιά πολιτικό και ιστορικό ταυτόχρονα, δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει διαφορετικά, αφού ο Τζεμίλ Τουράν έχει αφιερώσει τη ζωή του στον Κουρδικό αγώνα. Είναι χαρακτηριστική η φράση που βγαίνει από το στόμα του προπάππου του συγγραφέα: "Το Αραράτ ένα ηφαίστειο είναι, λίγο ακόμα αν το πιέσουν, θα εκραγεί. Η λάβα του θα ξεχυθεί παντού. Ο κόσμος δεν θα ανεχτεί για πολύ ακόμα την αδικία να χύνεται το αίμα του τζάμπα, δεν θα ανεχτεί τα βάσανα και την καταπίεση." Η γενοκτονία των Αρμενίων, ο επαναστατικός χαρακτήρας των Κούρδων και ο αγώνας τους, η εκμετάλλευση των Ελλήνων από τον Τουρκικό στρατό που έφτασαν στο σημείο να τους στρατολογούν και να τους "δολοφονούν" καθημερινά υποχρεώνοντάς τους να δουλεύουν στους σιδηρόδρομους. Ολα αυτά τα γνωστά και άγνωστα, αληθινά όμως γεγονότα, μένουν αξέχαστα στη ψυχή του αναγνώστη κυρίως λόγω της λογοτεχνικής χροιάς του βιβλίου, η οποία τον ευαισθητοποιεί ακόμα περισσότερο.
Κάθε μύθος και ιστορία του "Ματωμένου χιονολούλουδου" αποπνέει την μεγάλη αγάπη του Τουράν για το Κουρδιστάν, αλλά και την πίκρα του για τα βάσανα που έχει βιώσει ο λαός του. Το βιβλίο τελειώνει με μία υπόσχεση: "ότι όσο ζει θα αγωνίζεται για να βρεθεί στο Κουρδιστάν και ελεύθερος να κόψει το πρώτο χιονολούλουδο για τον παππού του".

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Το ματωμένο χιονολούλουδο
Συγγραφέας: Τζεμίλ Τουράν
Σελίδες: 200
ISBN: 960-03-3019-0