Multimedia Θέατρο και Χορός στο Ε-Φως

22.05.2001
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Νέων Μέσων για την Τέχνη E-Phos 2001, με τίτλο "Η Νέα Εμπειρία του Σώματος-Κίνηση- Αναμόρφωση" και θεματικό άξονα το ανθρώπινο σώμα, άνοιξε τις πύλες του από 23-31 Μαΐου στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Πειραιώς 254. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και δύο ξεχωριστές παραστάσεις που πλαισιώνουν το φεστιβάλ.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Νέων Μέσων για την Τέχνη E-Phos 2001, με τίτλο "Η Νέα Εμπειρία του Σώματος-Κίνηση- Αναμόρφωση" και θεματικό άξονα το ανθρώπινο σώμα, άνοιξε τις πύλες του από 23-31 Μαΐου στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Πειραιώς 254.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και δύο ξεχωριστές παραστάσεις που πλαισιώνουν το φεστιβάλ. Ο Μαρσέλ-Λι Αντούνεζ, ιδρυτικό μέλος των περίφημων La Fura Dels Baus, ανεβάζει την παρωδία του μύθου της Οδύσσειας Αφασία. Σε ανάλογο μήκος κύματος η χορευτική ομάδα Le Corps Indice από τον Καναδά παρουσιάζει την παράσταση τηλεματικής La Mue de L Ange στην οποία ένας χορευτής στην Αθήνα και ένας χορευτής σε μια άλλη πόλη, μέσω τηλεπικοινωνίας, συνυπάρχουν στον ίδιο εικονικό τόπο. Επίσης θα δοθεί μια τελική παράσταση, όπυ θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

ΑFASIA: Multimedia θεατρική παράσταση από την Ισπανία.
Mία ψηφιακή παρωδία της Οδύσσειας. Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης και ιδρυτικό μέλος των La Fura Dels Baus, o Καταλανός Marcel-Li Antunez, θα παρουσιάσει το πανδαιμόνιο-παρωδία του μύθου της Οδύσσειας σε ψηφιακή μορφή πάνω στη σκηνή, μία ολοκληρωτική ΑΦΑΣΙΑ. Στη διαδραστική θεατρική αυτή παράσταση ο ηθοποιός δρα και ορίζει κάθε στιγμή όλες τις παραμέτρους της σκηνής (σκηνικά, ήχο, εικόνα, special effects), ενώ καλεί το κοινό να συμμετάσχει. Ερευνώντας τα όρια εικόνας και θεατρικής σκηνής, ο Marcel-Li Antunez προτείνει μία καινούργια αντίληψη για το θεατρικό δρώμενο, μέσα από τις υπερρεαλιστικές δυνατότητες της γλώσσας των multimedia. Ο κόσμος της παράστασης AFASIA αποτελείται από μία συμβατική σκηνή και μία γιγαντιαία οθόνη. Επί της σκηνής μικρά ρομπότ-ηθοποιοί παράγουν ήχους, εικόνες και διευθύνουν τον φωτισμό. Ο κύριος ηθοποιός είναι μεταμφιεσμένος σε άνθρωπο-ρομπότ. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε αίθουσα χωρητικότητας 2000 ατόμων.

LA MUE DE L'ANGE : Χορευτική τηλεματική παράσταση από τον Καναδά.
Τις δημιουργικές δυνατότητες που προτείνει η τηλεματική στο χορό και στη κίνηση ερευνά η χορευτική ομάδα Le Corps Indice από τον Καναδά. Η τηλεματική δίνει τη δυνατότητα στον χορευτή να είναι παρών σε πολλούς ταυτόχρονα χώρους.
Ένα δρώμενο μπορεί ταυτόχρονα να παράγεται και να παρουσιάζεται σε παράλληλους χώρους ανεξάρτητα από τη φυσική παρουσία των ερμηνευτών. Έτσι, το τεχνητό και το πραγματικό σώμα γίνονται ένα. Η ρευστότητα του χώρου και του χρόνου αποδίδουν την ρευστότητα του σώματος.
Το Παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνυπάρχουν σε μία μοναδική επιδερμική αντίδραση. Στο LA MUE DE L'ANGE, ένας χορευτής στην Αθήνα και ένας χορευτής σε χώρο Β, μέσω τηλεπικοινωνίας, συνυπάρχουν στον ίδιο εικονικό χώρο. Ο διάλογος αυτός μέσω κίνησης, εικόνας και ήχου μετουσιώνεται σε ένα συνθετικό πολυθέαμα μπροστά στο κοινό.

Σώμα, Κίνηση & Τεχνολογία
Ερευνητικό εργαστήρι και τελική παράσταση με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες σε πειραματισμούς τηλεματικής κινησιολογίας.
Παίρνουν μέρος οι: Κωνσταντίνος Ρήγος (χορογράφος ΟΚΤΑΝΑ), Μαρία Ανθυμίδου (χορογράφος), Αλέξανδρος Ψυχούλης (εικαστικός, δημιουργός βίντεο εγκαταστάσεων, σκηνοθέτης), Κωνσταντίνος Βήτα (συνθέτης), Sophia Licouris (χορογράφος τηλεματικών παραστάσεων), Christina Ziegler (multimedia designer, αρχιτέκτονας, υπεύθυνη του media lab του Frankfurt Ballet), Matt Adams (σκηνοθέτης και θεωρητικός multimedia θεάτρου), John McCormick (χορογράφος), Υacov Sharir (χορογράφος, ερευνητής ρομποτικών χορογραφιών).