Δύο νέοι ταξιδιώτες στη λογοτεχνία

11.05.2001
Λογοτεχνία
Περικλής Κοντογιάννης, Συνεπιβάτες

Οι Συνεπιβάτες αποτελούν την πρώτη συγγραφική απόπειρα του Παντελή Κοντογιάννη. Πρόκειται για μία συλλογή 23 διηγημάτων που διαδραματίζονται στην Ελλάδα, στο εξωτερικό και σε φανταστικούς χώρους ή μελλοντικές κοινωνίες. Η ματιά του στέκεται περισσότερο στο σύγχρονο άνθρωπο, που δεν απολαμβάνει τη ζωή του, αλλά παγιδευμένος σε μία άβολη πραγματικότητα βιώνει την καθημερινή του ρουτίνα. Ενα ερέθισμα όμως είναι αρκετό να ανατρέψει τη συμπεριφορά του και να τον οδηγήσει σε (δυσάρεστες ή μη) εκπλήξεις. Τα διηγήματά του είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοαναφορικά. Αρέσκεται να παίζει με τους κώδικές που συναντάμε στα διάφορα κλασικά λογοτεχνικά κείμενα, να τους ανατρέπει και να συμπαρασύρει στο παιχνίδι αυτό τον αναγνώστη. Σκοπός του είναι να τον μετατρέψει από παθητικό δέκτη σε ενεργό συμμέτοχο - συνένοχο.
Ο τρόπος που χρησιμοποιεί είναι απλώς στη σύλληψη αλλά δύσκολος στη χρήση: Παίρνει για ήρωες ορισμένες στερεότυπες φιγούρες τις οποίες πλάθει δίνοντας τους μια ιδιαίτερη προσωπική σφραγίδα. Ετσι δημιουργεί μία νέα διάσταση, την οποία μπορεί ελευθέρα να βιώσει ο καθένας. Η δυσκολία έγκειται στο ότι είναι πολύ εύκολο, αν δεν είναι επιτυχής η "μεταμόρφωση" να φανούν οι ήρωες καρικατούρες εκθέτοντας τον δημιουργό. Το εγχείρημα στέφεται με επιτυχία καθώς ο Περικλής Κοντογιάννης χρησιμοποιεί το χιούμορ, την ειρωνική διάθεση, το δηκτικό ύφος και τη μελαγχολία σε κατάλληλες δόσεις, προσφέροντας ένα ελκυστικό αποτέλεσμα.
Η αφήγηση γίνεται σε απλή καθημερινή γλώσσα αν και ίσως να μην χρειαζόταν η επιμονή στη συνεχή επανάληψη φράσεων - μοτίβων λόγω της μικρής σχετικά έκτασης κάθε ιστορίας. Είναι κάτι που δεν συναντάμε συχνά στην ελληνική λογοτεχνία και σίγουρα δείχνει ότι η πρόθεση του συγγραφέα είναι η έμφαση και η αναθεώρηση και όχι η παθητική επανάληψη. Εν κατακλείδι ο Παντελής Κοντογιάννη στο ελπιδοφόρο του ξεκίνημα καταφέρνει να δημιουργήσει μία ονειρική ατμόσφαιρα πλάθοντας ήρωες ευαίσθητους, δείχνοντας ότι διαθέτει πάθος, άποψη, διάθεση για νεωτερισμούς και αναμφισβήτητο ταλέντο.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Συνεπιβάτες
Συγγραφέας : Παντελής Κοντογιάννης
Σελίδες: 165
ISBΝ: 960-03-2876-5

Φανή Παπαγεωργίου, Το Mηδέν και το Eνα

"Το Mηδέν και το Eνα, μία νουβέλα της πρωτοεμφανιζόμενης Φανής Παπαγεωργίου γύρω από τη σχέση ανάμεσα σε δύο γυναίκες, την ορφανή νεαρή αφηγήτριας και την κηδεμόνα της, ηλικιωμένη Ροζέτα. Η ιστορία ξεκινά με τα ευτυχισμένα, γεμάτα υπέροχες αναμνήσεις παιδικά χρόνια της μικρής και τον καταλυτικό ρόλο της Ροζέτας στην διαπαιδαγώγηση και στο πλάσιμο του χαρακτήρα της. Το κορίτσι όμως αισθάνεται να πνίγεται από την ολοκληρωτική αφοσίωση που δέχεται, και γι' αυτό ανοίγει τα φτερά της για να πετάξει μόνη, φεύγοντας για σπουδές στην Αμερική. Θα ταξιδέψει, θα ερωτευθεί, θα γευτεί μία γεμάτη ζωή την οποία θα εγκαταλείψει αφού τα γράμματα και οι νύξεις της Ροζέτας για κάποια αλήθεια που πρέπει να μάθει θα την οδηγήσουν πίσω. Θα μάθει κάτι που θα την συγκλονίσει, θα πονέσει και θα αναθεωρήσει τη ζωή της.
Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ιδέα της συγγραφέως που αποδίδεται με πολύ όμορφο τρόπο. Η αφήγηση κυλά σε χαμηλούς τόνους και είναι εσωτερική, έντονα βιωματική.

Εκδοσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Το μηδέν και το ένα
Συγγραφέας : Φανή Παπαγεωργίου
Σελίδες: 90
ISBN: 960-03-2882-Χ

Κωνσταντίνος Μποζινάκης