"Puerto Grande" του Μάνου Λαμπράκη

13.04.2009
Το θεατρικό έργο του Μάνου Λαμπράκη "Puerto Grande" (Μεγάλο Λιμάνι ή Μεγάλο Πέρασμα), αρθρωμένο σε είκοσι τέσσερις σκηνές, είναι μια σύγχρονη μετακειμενική διασκευή πάνω στον Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ.

Το θεατρικό έργο του Μάνου Λαμπράκη "Puerto Grande" (Μεγάλο Λιμάνι ή Μεγάλο Πέρασμα), αρθρωμένο σε είκοσι τέσσερις σκηνές, είναι μια σύγχρονη μετακειμενική διασκευή πάνω στον Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ.

Σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, παρακολουθούμε τον βασανισμό και τη σταδιακή αποκτήνωση του κρατουμένου Bunker. Γύρω του, ψυχρά και μεθοδικά, οι εφιαλτικές μορφές των δημίων του επινοούν ολοένα και πιο «εκλεπτυσμένες» μεθόδους μαρτυρίου, ψυχικού και σωματικού, εμπλέκονται σε έναν κυκεώνα επιχειρημάτων που σχεδόν την ίδια στιγμή καταρρίπτονται από τα αντίθετά τους, χειρονομούν σπασμωδικά σ’ έναν κόσμο χωρίς ελπίδα.

Η μελαγχολία της εξουσίας, η επιστήμη ως αυτοσκοπός, ο άνθρωπος χωρίς όνομα, άθυρμα ενός παράλογου σύμπαντος που τον καταστρέφει και καταστρέφεται κι αυτό μαζί του, οδηγώντας τον τελικώς στο αδιέξοδο και τον αφανισμό.

Πρόσωπα που μάταια προσπαθούν να επιζήσουν σε έναν υπό κατάρρευσιν κόσμο, εκ βάθρων καταποντιζόμενο στο μηδέν. Ένα σαδικό σύμπαν σε μέγιστη κρίση, αφού και το κακό ως απόλυτο, μοιάζει ανίσχυρο να συνεχίσει να νοηματοδοτεί την αποδιαρθρωμένη συνείδηση των φορέων του. Μια οργανωμένη φρίκη που οδηγεί στην πλήρη αποδιοργάνωση και την καταστροφή.

Ο λόγος του συγγραφέα, συνειρμικός, ελλειπτικός, ασθμαίνων, σκιαγραφεί έναν κόσμο έρμαιο της τυχαιότητας, ατελή, ασφυκτικό. Άνθρωποι-μηχανές, αποπροσανατολισμένοι, ασυνεπείς, παραιτημένοι. Ένα δαντικό πουργατόριο όπου ο βασανισμός συνεχίζεται αδιάκοπα, ενισχυόμενος από την αδυνατότητα ύπαρξης του Παραδείσου. Στο τέλος της «οδού», η αντι-Βεατρίκη Sally, θα δώσει στον καταρρακωμένο Bunker το έσχατο πλήγμα. Ο θάνατός της θα τον οδηγήσει στον ολοκληρωτικό απανθρωπισμό του, και ως εκ τούτου, στον πιο βαθύ ανθρωπισμό που μπορεί να διασπαθίσει την ανθρώπινη ύπαρξη. Το ανεστραμμένο είδωλο μιας κακοφορμισμένης παγκοσμιοποιημένης ελπίδας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη
Σκηνικά - κοστούμια: Λίνα Μότσιου
Κίνηση: Μπέτυ Δραμισιώτη
Μουσική επιμέλεια: Μάνος Λαμπράκης
Φωτισμοί: Ρούλα Πατεράκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τασία Σοφιανίδου
Κομμώσεις: Daniel Athanasiou
Βοηθός Σκηνογράφου: Χρήστος Λάσκαρης
Σχεδιασμός φωτισμού - ηχητικής εγκατάστασης : Παναγιώτης Ψύχας
Ειδικές κατασκευές: Αφοί Αλαχούζοι
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου
Αφίσα: Αλέξανδρος Ανδριτσόπουλος

Ο Θίασος
Bunker: Κοσμάς Φοντούκης
Halliburton: Διονύσης Ποταμίτης
Zink : Ένκε Φεζολάρι
Sally: Λένικα Αρφάνη
Minister: Κώστας Σειραδάκης
Doctor: Γιάννης Παπαδόπουλος
Clook: Σαράντος Ρηγάκος
Δημοσιογράφος: Αλέξης Πασπαρδάνης
Κρατούμενος άνδρας: Ανδρέας Αντωνιάδης
Κρατούμενη γυναίκα: Ρίτα Λυτού
Νάνος Looney: Ευτυχία Γιομελά
Νάνος Clooney: Ευτυχία Κιουρτίδου
Νάνος Johnny: Θεανώ Βασιλείου
Νάνος Tomy: Ευγενία Μαμάη

Παραγωγή: Δραματικό Θέατρο Ρούλα Πατεράκη

Puerto Grande του Μάνου Λαμπράκη
Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη
Πρεμιέρα: 24 Απριλίου, 2009
Παραστάσεις έως: 31 Μαίου 2009
Χώρος Iστορικής Mνήμης - Μέγαρο Εθνικής Ασφαλιστικής
Κοραή 4 (πρώην κρατητήρια Κομαντατούρ)
Τηλ. Κρατήσεων: 6949079893

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ