Τζων Μπαρθ, Το τέλος του δρόμου

06.04.2001
Στο τελευταίο του μυθιστόρημα "Το τέλος του δρόμου", ο συγγραφέας Τζων Μπαρθ αναλύει σε βάθος τους τόσο διαφορετικούς και εξίσου περίπλοκους ήρωές του. Ο ένας αδύναμος, ρευστός, με πολλές διαφορετικές απόψεις για το ίδιο πράγμα. Ο άλλος δυνατός, απόλυτος, η πεμπτουσία της λογικής, ζει τη ζωή του με βάση τους κανόνες που έχει θεσπίσει. Μέσα από αυτούς ο συγγραφέας πραγματεύεται τη διαφορά ανάμεσα στον αμερικανικό πραγματισμό και το γαλλικό υπαρξισμό.
"Νομίζω ότι είμαι ο Τζεικομπ Χόρνες" αναφέρει ο ήρωας του "Τελους του Δρόμου", πιστεύοντας ότι η ζωή του στερείται νοήματος και παραλύει προσωρινά. Αδυνατεί να καταλάβει ποιος είναι και ποια είναι η θέση του στις καταστάσεις της ζωής. Ενας ιδιόρρυθμος ψυχίατρος κάνει τη διάγνωση, η πάθησή του είναι ψυχοσωματική. Οφείλεται στο απόλυτο κενό που έχει για "εαυτό". Η θεραπεία που του προτείνει είναι η μυθοθεραπεία. Πρέπει να υποδυθεί ρόλους και να υιοθετήσει συμπεριφορές.
"Είμαστε οι ήρωες της ιστορίας της δικής μας ζωής, αλλά είμαστε και εκείνοι που επινοούμε την ιστορία, και δίνουμε στα άλλα άτομα το στοιχείο του ελάσσονος χαρακτήρα."
Στο πλαίσιο αυτό της θεραπείας πείθεται από το γιατρό του να διδάξει γραμματική σ' ένα επαρχιακό κολέγιο. Εκεί θα γνωρίσει τον καθηγητή Τζο Μόργκαν, έναν δραστήριο και απόλυτα λογικά άνθρωπο και τη γυναίκα του Ρένι, η οποία σε πρώτο επίπεδο φαίνεται υποταγμένη στο σύζυγό της. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ένα ερωτικό τρίγωνο σχηματίζεται και η γυναίκα μένει έγγυος, χωρίς να ξέρει ποιος είναι ο πατέρας. Στο δράμα που ξεσπά ο ήρωας αποφασίζει να δράσει, κατασκευάζοντας έναν "εαυτό" για να δώσει τη λύση. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές για όλους.
Στο τελευταίο του μυθιστόρημα "Το τέλος του δρόμου", ο συγγραφέας Τζων Μπαρθ αναλύει σε βάθος τους τόσο διαφορετικούς και εξίσου περίπλοκους ήρωές του. Ο ένας αδύναμος, ρευστός, με πολλές διαφορετικές απόψεις για το ίδιο πράγμα. Ο άλλος δυνατός, απόλυτος, η πεμπτουσία της λογικής, ζει τη ζωή του με βάση τους κανόνες που έχει θεσπίσει. Μέσα από αυτούς ο συγγραφέας πραγματεύεται τη διαφορά ανάμεσα στον αμερικανικό πραγματισμό και το γαλλικό υπαρξισμό. Το ερώτημα που βασανίζει στο τέλος τον αναγνώστη είναι: Τελικά πρέπει να υπάρχουν ελαφρυντικά για τις πράξεις μας ή όχι;
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Γεννήθηκε το 1930, στο Μαίρυλαντ των ΗΠΑ. Διετέλεσε καθηγητής αγγλικής φιλολογίας και συγγραφικής τέχνης στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι γνωστό ως συγγραφέας περίπλοκων λεπτοδουλεμένων και πειραματικών μυθιστορημάτων. Θεωρείται από τους πρωτεργάτες του μεταμοντερνισμού και του πανεπιστημιακού μυθιστορήματος. Ο ίδιος χαρακτηρίζει "Το τέλος του Δρόμου" μηδενιστική τραγωδία.

Εκδόσεις Πόλις
Τίτλος: Το τέλος του δρόμου
Συγγραφέας: Τζων Μπαρθ
Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου
Σελίδες: 250
ISBN: 960-8132-25-8

Ολγα Φίλιππα