Γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη στο Μπενάκη

26.03.2009
Τριάντα μνημειακά γλυπτά από τις πρόσφατες δημιουργίες της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη φιλοξενούνται στο αίθριο του κτηρίου της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη...
Τριάντα μνημειακά γλυπτά από τις πρόσφατες δημιουργίες της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη φιλοξενούνται στο αίθριο του κτηρίου της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη, αναπτυγμένα σε δυο θεματικούς άξονες:
Ι) Το άλογο και II) Το θώρακα (πανοπλία) ως αδιάλειπτη συνέχεια των γλυπτικών της καταθέσεων τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια.

Οι φιγούρες της, άλογα και θώρακες, αλλάζουν μέσα στο πέρασμα του χρόνου, αποκαλύπτοντας τις μορφοπλαστικές τους διαφορές. Παρουσιάζοντας έναν κόσμο χωρίς χρονικό προσδιορισμό, όπου το σήμερα ανταμώνει το μακρινό χθες ή και το αντίστροφο.

Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς υπογραμμίζει: «Η Αθανασιάδη, για πρώτη φορά, αντιπαραθέτει τα ξύλινα άλογα της δίπλα στα ορειχάλκινα, θαρρείς σαν να επιδιώκει ένα άνισο διάλογο ανάμεσα στην ύλη και το πνεύμα, στη ζωή και στο θάνατο. Αρνείται συνειδητά την πιστή ρεαλιστική απόδοση και οδηγείται σε σχηματικές φόρμες με ελαφρές οργανικές παραμορφωτικές διατυπώσεις. Εκείνο που βασανιστικά την απασχολεί είναι η στερεότητα, η δομή, οι αναλογίες, η ισορροπία των όγκων, η εναρμόνιση του έργου της στο χώρο και η ενότητα μορφής και υλικού... Ο δυναμισμός των γλυπτών της ενότητας «Θώρακες» έχεις την αίσθηση ότι είναι δωρικός ως προς τη δομή και τη συγκρότησή του. Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη με την άγρυπνη ψυχή της και την αμείωτη εκφραστική της πνοή παρατηρεί τον κόσμο μας χωρίς καμία διάθεση εξιδανίκευσης, σαν να επιθυμεί να στερεώσει το άυλο, την ιδέα και το αίσθημα στο γλυπτικό της κόσμο. Πεισματικά αρνείται την αταξία του χάους και στρέφει την προσοχή της στη φύση, παραδίδοντάς μας γλυπτά στο φως του μέτρου και του ρυθμού».

«Τα γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, εκτός από την δεδομένη σχέση τους με την σημερινή εποχή, έχουν έναν αντίλαλο από την αρχαιότητα που πηγάζει από το λεξιλόγιο τους, ένα σύγχρονο λεξιλόγιο που καταφέρνει να συμπεριλάβει εκφραστικά και το Κλασσικό πνεύμα?. Η παρούσα έκθεση έργων της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα, προσφέρει και πάλι την ευκαιρία σύγκρισης του παρελθόντος με το παρόν και την δυνατότητα να δει κανείς την ένωση τους μέσω του πνεύματος εκείνου που εμπνέει όλα τα αληθινά έργα τέχνης. Πολλά από τα έργα της στο Μουσείο Μπενάκη είναι μεγάλα σε μέγεθος και κατάλληλα για τοποθέτηση σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Και στις δύο περιπτώσεις η επίδραση τους είναι σαγηνευτική. Με την εύθραυστη ομορφιά τους, την επιθυμία τους για ολοκλήρωση και τον πόθο τους να συλλάβουν το ανθεκτικό πνεύμα της ανθρωπότητας, τα έργα αυτά επικοινωνούν δυναμικά με την σύγχρονη συνείδηση» , σημειώνει ο Dr. Malcolm Wiener του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.

Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα όπου εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται. Οι ανώτερες σπουδές της ξεκίνησαν το 1978 στο Franklin College του Λουγκάνο. Το 1979 έγινε δεκτή στο Ruskin School of Drawing and Fine Art του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1982 με διάκριση και πτυχίο Bachelor of Fine Arts στη γλυπτική και στη χαρακτική. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Columbia University της Νέας Υόρκης και το 1984 έλαβε από εκεί πτυχίο Masters of Fine Arts στη γλυπτική.
Από το 1984 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 9 ατομικές και συμμετείχε σε 20 ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και στο Μόντε Κάρλο. Πολλές προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης και του πνεύματος έχουν σχολιάσει εγκωμιαστικά το έργο της, όπως ο γλύπτης Fernando Botero και η Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ μεταξύ των άλλων.

Την έκθεση συνοδεύει πολυσέλιδος κατάλογος με κείμενα των: Τάκη Μαυρωτά, διευθυντή Ιδρύματος Πιερίδη και διευθυντή Εικαστικού Προγράμματος Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Χριστίνας Κοντολέοντος, επιμελήτριας Μουσείου Καλών Τεχνών Βοστόνης και Malcolm Wiener, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Ιnfo:
Πότε:
1 ? 26 Απριλίου 2009
Εγκαίνια: Τρίτη 31 Μαρτίου 2009, 20.00
Κτήριο Οδού Πειραιώς, Αίθριο
Μουσείο Μπενάκη Κτήριο οδού Πειραιώς Πειραιώς 138
Τηλ. 210 3453111
Ωράριο Λειτουργίας
Τετ, Πέμ, Κυρ: 10.00-18.00
Παρ, Σάβ:10.00-22.00
Δευτ, Τρ: ΚΛΕΙΣΤΑ