Τι: Το Megaron Plus σας καλεί να ξεπεράσετε τον φόβο του θανάτου !
Διάλεξη του ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα Irvin Yalom
Πότε: Τρίτη 31 Μαρτίου 2009
Ώρα έναρξης 7 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6 μ.μ.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα
Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Προσπαθώντας να προσεγγίσει το φόβο του θανάτου μέσα από την ψυχανάλυση, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να συναντηθεί με έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην ψυχιατρική, συγγραφέα του εγκυρότερου και πληρέστερου εγχειριδίου υπαρξιακής ψυχοθεραπείας, αλλά και συγγραφέα δύο από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα.
Η διάλεξη του ψυχοθεραπευτή, Ομότιμου Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια και συγγραφέα Ίρβιν Γιάλομ (Irvin Yalom) θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου 2009 στο Μέγαρο Μουσικής και θα έχει τίτλο «Με το βλέμμα στον ήλιο: ξεπερνώντας τον τρόμο του θανάτου».
Τη διάλεξη θα προλογίσει ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Ζέρβας.
Ο Ιρβιν Γιάλομ, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό από τα βιβλία του «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» και «Ο Δήμιος του Έρωτα», γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον στις 13 Ιουνίου 1931. Οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αμερική από ένα μικρό χωριό της Ρωσίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξαν παντοπωλείο. «Κατά τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας, η Ουάσιγκτον ήταν μία χωρισμένη πόλη», θα πει αργότερα ο Γιάλομ. «Ζούσαμε στη μέση μια φτωχογειτονιάς που την κατοικούσαν μαύροι. Η ζωή στους δρόμους ήταν συχνά επικίνδυνη. Μοναδικό μου καταφύγιο ήταν το διάβασμα και δυο φορές τη βδομάδα πήγαινα με το ποδήλατο στην κεντρική βιβλιοθήκη για προμήθειες».
Ο Ίρβιν Γιάλομ σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, έκανε πρακτική στο Νοσοκομείο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη και εκπαιδεύτηκε ως ψυχίατρος στο νοσοκομείο Johns Hopkins. «Εκείνη την εποχή, όλοι οι συνομήλικοί μου πήγαιναν είτε στην Ιατρική Σχολή είτε δούλευαν στις επιχειρήσεις του πατέρα τους. Μου φάνηκε ότι η Ιατρική σχολή πλησίαζε περισσότερο στον Τολστόι και τον Ντοστογιέφσκι. Έτσι, σπούδασα εκεί, έχοντας ήδη αποφασίσει να ειδικευτώ στην ψυχιατρική, η οποία αποδείχτηκε ότι παρουσιάζει ανεξάντλητο ενδιαφέρον», λέει ο Γιάλομ για τις σπουδές του.
Μαθητής και συνεργάτης του σημαντικού θεραπευτή και συγγραφέα Ρόλο Μέι (Rollo May), εκτός από τα αμέτρητα κείμενά του για την υπαρξιακή ψυχιατρική, ο Γιάλομ έγινε ιδιαίτερα γνωστός στον επιστημονικό χώρο για το κλινικό και ερευνητικό έργο του στην ομαδική ψυχοθεραπεία. Το πρώτο του βιβλίο, Theory and Practice of Group Psychotherapy (Θεωρία και Πρακτική της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας), έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες και αποτελεί βασικό εγχειρίδιο σε πολλές σχολές ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας. «Οι φοιτητές μου λένε ότι διαβάζεται σαν μυθιστόρημα», σχολιάζει ο Ίρβιν Γιάλομ.
Θα ακολουθήσουν και άλλα επιστημονικά βιβλία και άρθρα σε περιοδικά για την ψυχοθεραπεία, μέχρι ο Ίρβιν Γιάλομ να εγκαταλείψει στα 65 του την ακαδημαϊκή καριέρα και να στραφεί στα μυθιστορήματα. «Σκέφτηκα κάποτε την ιδέα ?και δεν την εγκατέλειψα ποτέ- ότι η συγγραφή ενός μυθιστορήματος είναι το εξοχότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος», θα πει ο ψυχοθεραπευτής, ο οποίος θα βασίσει τις ιστορίες του σε αληθινές ιστορίες ψυχοθεραπείας από την κλινική του εμπειρία. «Προσέγγισα όλους τους ασθενείς μου με μια αίσθηση δέους για την ιστορία που θα μου ξεδίπλωναν. Πιστεύω ότι κάθε ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται με μια διαφορετική θεραπεία, επειδή ο καθένας έχει μια μοναδική ιστορία».
Τα μυθιστορήματα του Ίρβιν Γιάλομ κέρδισαν αμέσως το ενδιαφέρον και την αγάπη του αναγνωστικού κοινού σε όλον τον κόσμο και πολλά από αυτά έγιναν παγκόσμια μπεστ-σέλερ. Το «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» κέρδισε πολλά βραβεία και μεταφράστηκε σε είκοσι γλώσσες. Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη, όλα από τις εκδόσεις Άγρα: «Η θεραπεία του Σοπενάουερ», «Η Μάνα και το νόημα της ζωής», «Ο δήμιος του έρωτα», «Στο ντιβάνι», «Θρησκεία και Ψυχιατρική», «Το δώρο της ψυχοθεραπείας», «Στον κήπο του Επίκουρου: Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου», «Θα φωνάξω την αστυνομία».
Σήμερα, ο Ίρβιν Γιάλομ έχει τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια και η άποψή του για τη ζωή είναι ότι για «να τη ζήσεις στο μεδούλι της, πρέπει να δεχτείς ότι τελειώνει». Όπως λέει και στο βιβλίο του «Ο Δήμιος του Έρωτα», «Μια πραγματική αντιπαράθεση με τον θάνατο προκαλεί συνήθως κάποιον να αναρωτηθεί με πραγματική σοβαρότητα τους σκοπούς και τη συμπεριφορά του μέχρι τότε. Έτσι συμβαίνει και με εκείνους που αντιμετωπίζουν το θάνατο μέσα από μια θανατηφόρα ασθένεια. Πόσοι άνθρωποι μεμψιμοιρούν: «Τι κρίμα που έπρεπε να περιμένω μέχρι τώρα, που το σώμα μου έχει ?γαζωθεί? από τον καρκίνο, για να μάθω πώς να ζω!».
«Σε κάποια στιγμή της ζωής είναι βέβαιο ότι όλοι μας θα ξυπνήσουμε και θα αντιληφθούμε τη θνητότητά μας», γράφει ο γνωστός ψυχαναλυτής στο τελευταίο βιβλίο του «Στον κήπο του Επίκουρου-Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου». Ο Γιάλομ αποκαλεί αυτό το βιβλίο «βαθιά προσωπικό».
Πηγάζει από την αναμέτρησή του με τον θάνατο, τόσο από την προσωπική του εμπειρία όσο και από τη δουλειά με τους ασθενείς του και αφορά κλινικές περιπτώσεις ανθρώπων που η συνειδητοποίηση του θανάτου τους δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα.
Προσπαθώντας να προσεγγίσει το φόβο του θανάτου μέσα από την ψυχανάλυση, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να συναντηθεί με έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην ψυχιατρική, συγγραφέα του εγκυρότερου και πληρέστερου εγχειριδίου υπαρξιακής ψυχοθεραπείας, αλλά και συγγραφέα δύο από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα.