Χορστ, εξήντα χρόνια στυλ

28.03.2001
"Χορστ, εξήντα χρόνια στυλ" είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται αυτήν την εποχή στη National Portrait Gallery και σημειώνει εξαιρετική επιτυχία. Ο Χορστ γεννημένος το 1906 και γερμανικής καταγωγής, άρχισε να εργάζεται στο ατελιέ του Λε Κορμπιζιέ στο Παρίσι ως μοντέλο και σύντομα έγινε βοηθός και σύντροφος ζωής του βαρόνου Τζορτζ Χόνινγκεν.
"Χορστ, εξήντα χρόνια στυλ" είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται αυτήν την εποχή στη National Portrait Gallery και σημειώνει εξαιρετική επιτυχία.
Ο Χορστ γεννημένος το 1906 και γερμανικής καταγωγής, άρχισε να εργάζεται στο ατελιέ του Λε Κορμπιζιέ στο Παρίσι ως μοντέλο και σύντομα έγινε βοηθός και σύντροφος ζωής του βαρόνου Τζορτζ Χόνινγκεν. Το 1941 ήλθε σε επαφή με έναν αμερικανό εκδότη και η πρώτη φωτογραφία του δημοσιεύτηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου της γαλλικής Vogue.
Κατά τη διάρκεια της λαμπρής 60χρονης καριέρας του, ο Χορστ εργάστηκε τα περισσότερα χρόνια στο γαλλικό, βρετανικό και αμερικανικό Vogue δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό πορτφόλιο με φωτογραφίες διάσημων προσωπικοτήτων. Ανάμεσα τους ονόματα - μύθοι, όπως η Κοκο Σανέλ, ο Σαλβαντόρ Νταλί, η Μάρλεν Ντίτριχ, Η Παλόμα Πικάσο, ο Στηβ μακ Κουίν, η Κάθριν Χέμπορν, η Τζάκι Κένεντι, ο Νόελ Καουαρντ και η Ιζαμπέλα Ροσελίνι. Το φωτογραφικό λεύκωμα της έκθεσης, όπου περιλαμβάνονται πολλά άγνωστα και ανέκδοτα πορτραίτα, είναι μία ανεκτίμητη προσφορά στη μελέτη του έργου του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "το Βήμα", εκτός από πορτραίτα του καλλιτέχνη, υπάρχουν και άλλα αξιόλογα δείγματα της δουλειάς του, όπως οι φωτογραφίες που τράβηξε στα μεταπολεμικά ταξίδια του, οι οποίες αποτελούν εκπληκτικές αρχιτεκτονικές και λαογραφικές μελέτες. Ανάμεσα τους είναι και μια φωτογραφία Βασιλικού Τζαμιού στο Ισπαχάν του Ιράν, για την οποία θα μπορούσε να δολοφονηθεί από τους πιστούς και μια άλλη στην επαρχία Γκουργκάν, για την οποία πραγματικά λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του.