Ρέμπραντ στο Μουσείο Μπενάκη

18.10.2004
"Rembrandt. Χαρακτικά από το Μουσείο Rembrandthuis του Άμστερνταμ", είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της Ολλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Rembrandt. Χαρακτικά από το Μουσείο Rembrandthuis του Άμστερνταμ", είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της Ολλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για την παρουσίαση 91 χαρακτικών - σχεδόν του ενός τρίτου της συνολικής του χαρακτικής παραγωγής - και 3 χάλκινων πλακών του σπουδαίου Ολλανδού καλλιτέχνη που προέρχονται από τη συλλογή του Μουσείου Rembrandthuis. Η έκθεση, που αναπτύσσεται κατά θεματικές ενότητες, περιλαμβάνει αυτοπροσωπογραφίες του Ρέμπραντ και πορτραίτα των γονέων του, προσωπογραφίες ανθρώπων της εποχής του και ηθικογραφικές σκηνές, σπουδές ζητιάνων και γερόντων, επεισόδια από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, αλληγορικές παραστάσεις και εικονογραφήσεις που είχαν παραγγελθεί για συγκεκριμένα βιβλία, τοπογραφίες των παρόχθιων εξοχών του Άμστερνταμ, φανταστικές σκηνές κυνηγιού και μάχης, ανδρικά και γυναικεία κ.α. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μία ιδιαιτέρως δημιουργική πλευρά ενός καλλιτέχνη καθιερωμένου σήμερα κυρίως για τις ελαιογραφίες του.

Εκτός από σημαντικός ζωγράφος, ο Ρέμπραντ Βαν Ριν (1606 - 1669) υπήρξε, αν όχι ο μεγαλύτερος, ένας από τους μεγαλύτερους χαράκτες όλων των εποχών. Ανέπτυξε έναν εντελώς προσωπικό συνδυασμό δύο μεθόδων της χαλκογραφίας, της οξυγραφίας και της βελονογραφίας. Με τον Ρέμπραντ η οξυγραφία έφτασε στην τεχνική της αρτίωση κι εξελίχτηκε σε ένα μέσο έκφρασης με το οποίο ο καλλιτέχνης καταπιάστηκε - κατά διαστήματα - σε όλη σχεδόν τη ζωή του, και χάρη στο οποίο απέκτησε ευρωπαϊκή αναγνώριση και χρήματα. Εξοικειωμένος με το έργο των προκατόχων και των σύγχρονών του, ο Ρέμπραντ ήρθε σε ρήξη με τις αισθητικές νόρμες της εποχής του, προκαλώντας κάποιες φορές το κοινό αίσθημα.

Το Μουσείο Rembrandthuis του Άμστερνταμ, που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες συλλογές χαρακτικών του Ρέμπραντ, στεγάζεται από την ίδρυσή του, το 1911, στο κτίριο όπου για είκοσι σχεδόν χρόνια ο καλλιτέχνης έμενε, εργαζόταν και παρ΄διδε μαθήματα σε νέους, αλλά κι έμπειρους ζωγράφους.

Την έκθεση συνοδεύει η ελληνική έκδοση «Ρέμπραντ. Κατάλογος χαρακτικών του Μουσείου Rembrandthuis», με φωτογραφίες και σχολιασμό του συνόλου των έργων που ανήκουν στο Μουσείο του Άμστερνταμ.

Παράλληλες δραστηριότητες
Για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη έχει διοργανώσει προγράμματα, έχει εκδώσει ειδικό έντυπο κι έχει δημιουργήσει τη μουσειοσκευή της χαρακτικής που θα δανείζεται σε σχολεία.

Σε προθάλαμο της έκθεσης θα λειτουργεί σταθμός πληροφόρησης με την εγκατάσταση "Rembrandt the printmaker. All Rembrandt’ s etchings on one CD-ROM» που θα παρέχει ενδιαφέροντα στοιχεία στους επισκέπτες.

Επίσης, προβλέπονται πέντε εβδομαδιαίες διαλέξεις από ειδικούς, με θέμα τη χαρακτική και τις δημόσιες συλλογές χαρακτικών στην Ελλάδα.


Ώρες λειτουργίας Μουσείου Μπενάκη
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00-17.00
Πέμπτη: 9.00-15.00
Κυριακή: 9.00-15.00
Τρίτη: κλειστά.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Οκτωβρίου - 12 Δεκεμβρίου 2004 .

Η έκθεση εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 και ώρα 7 μ.μ. από την αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και παρουσία της Α.Ε. του πρέσβη της Ολλανδίας κ. Paul R. Brower.