"Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια" στο Θέατρο Βεάκη

15.10.2004
"Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια" του Ισπανού συγγραφέα Αλεσάντρο Κασόνα παρουσιάζουν στο Θέατρο Βεάκη, ο Γιάννης Βούρος, η Εβελίνα Παπούλια, η Μάρθα Βούρτση, ο Ιάκωβος Ψαρράς, και ο Χρήστος Ευθυμίου.
"Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια" του Ισπανού συγγραφέα Αλεσάντρο Κασόνα παρουσιάζουν στο Θέατρο Βεάκη, ο Γιάννης Βούρος, η Εβελίνα Παπούλια, η Μάρθα Βούρτση, ο Ιάκωβος Ψαρράς, και ο Χρήστος Ευθυμίου.

Βασισμένος στην έννοια του εξωπραγματικού, όπως σε όλα σχεδόν τα έργα του, ο Κασόνα επιχειρεί ένα ισορροπημένο παιχνίδι με τα συναισθήματα. Οι ήρωες του εναρμονίζονται τόσο έντεχνα με τις αντίθετες έννοιες ψέμα- αλήθεια και φαντασία -πραγματικότητα, μέσα από άλλοτε χιουμοριστικές και άλλοτε δραματικές στιγμές, με απώτερο σκοπό το μήνυμα αισιοδοξίας που κυριαρχεί στο μεγάλο φινάλε.
Ένα "ζωτικό ψεύδος" είναι το κύριο στοιχείο του έργου. Μια ουτοπία που θα γιατρέψει την απογοήτευση και τη δυστυχία μιας ανελέητης πραγματικότητας.

Ο Μαυρίκιος (Γιάννης Βούρος), φέρνει στο Ίδρυμα το οποίο διευθύνει τη βασανισμένη Μάγδα (Εβελίνα Παπούλια) με σκοπό να παραστήσουν για χάρη του γερο Μπαλμπόα (Ιάκωβος Ψαρράς) εκείνος τον εγγονό του και εκείνη τη γυναίκα του Μαυρίκιου.
Εδώ έρχεται το "ζωτικό ψεύδος" καθόσον όλα γίνονται για χάρη της γιαγιάς (Μάρθα Βούρτση) για να παρουσιαστεί ο καλός αγαπημένος της εγγονός που είναι επιτυχημένος οικογενειάρχης. Για να αποφευχθεί η πραγματική εικόνα του απατεώνα, κακοποιού εγγονού (Χρήστος Ευθυμίου), γεγονός που θα της ραγίσει την καρδιά. Ψέμα και αλήθεια όμως έρχονται αντιμέτωπα όταν οι ήρωες αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα που τους ξεπερνά.

Ο Αλεσάντρο Κασόνα γεννήθηκε σε ένα χωριό των Αστουριών, το Μπεσούλιο το 1903. Το 1928 διορίστηκε δάσκαλος σε ένα από τα χωριά των Πυρηναίων και από εκεί άρχισε να εκδηλώνεται το θεατρικό του ένστικτο. Το πρώτο του θεατρικό έργο "Η σειρήνα που άραξε" (1929) τιμήθηκε με το βραβείο Λόπε Ντε Βέγα και παίχθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Τεάτρο Εσπανιόλ (1934). Ο Αλεσάντρο Κασόνα διακρίθηκε για την ατομική του προσφορά στο Θέατρο με δραματικά έργα που τα χαρακτηρίζουν η υψηλή έμπνευση, η άρτια τεχνική και οι ανανεωτικές τάσεις.

Παίζουν:
Γιάννης Βούρος, Εβελίνα Παπούλια, Μάρθα Βούρτση, Ιάκωβος Ψαρράς, Χρήστος Ευθυμίου, Γιώργος Χαλεπλής, Ανδριάνη Τουντοπούλου, Στάθης Νικολαϊδης, Σελίνα Γαβαλά

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γιάννης Βούρος
Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου
Μουσική Επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη -Κυριακή : 9μ.μ.
Απογευματινές: Σάββατο (Λαϊκή) 6μ.μ..
Κυριακή: 6μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 24 (Πλατεία), 21(Εξώστης), Λαϊκή Απογευματινή:20 (Πλατεία) , 17 (Εξώστης) , Φοιτητικό: 16 ευρώ

Θέατρο Βεάκη: Στουρνάρη 32
Τηλ. 210 52 23 522),