Με παρατεταμένα χειροκροτήματα, συγκίνηση και ένα παλιό τραγούδι, το "Μάτια βουρκωμένα", αποχαιρέτησαν την Τρίτη συγγενείς, καλλιτέχνες και απλοί πολίτες το συνάδελφο, φίλο, πατέρα, σύντροφο, Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η αυλαία έπεσε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στο πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας.
Βρίσκονταν όλοι εκεί, ο γιος του Γιάννης, η σύντροφος της ζωής του Νάντια Μουρούζη, η πρώην σύζυγός του Νανά, τα δύο αδέλφια της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη - Πάλλη Πετραλιά, ο υφυπουργός Πέτρος Τατούλης και ο ΓΓ κ. Ζαχόπουλος, φίλοι του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, όπως ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, πολλοί καλλιτέχνες και απλοί πολίτες.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, από ανακοπή καρδιάς. Η κηδεία του δημοφιλή ηθοποιού έγινε δημοσία δαπάνη, με έξοδα του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ η σορός του εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα την Τρίτη από τις 10 το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Λαζάρου, στη Μητρόπολη.
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παραθέριζε στο εξοχικό του στην Ερμιόνη, όταν αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία. Με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, όμως ήταν ήδη αργά, καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατο του.
Πολυτάλαντο ηθοποιό που θα μείνει ζωντανός στη μνήμη όλων μέσα από το έργο του, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, σε δήλωσή του για τον αιφνίδιο θάνατο του δημοφιλούς καλλιτέχνη.
''Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην μακρόχρονη δημιουργική θητεία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο κέρδισε την αγάπη των Ελλήνων. Πολυτάλαντος ηθοποιός, ανήσυχος δημιουργός, ερμηνευτής πλούσιου ρεπερτορίου, θα μείνει ζωντανός στη μνήμη όλων μας μέσα από το έργο του. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια'' τόνισε στη δήλωσή του ο κ.Καραμανλής.
Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. ''O Δημήτρης Παπαμιχαήλ υπήρξε ένας από τους μεγάλους του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου. Το έργο του μας θυμίζει μια ολόκληρη περίοδο άνθησης και αθωότητας του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και οι παραστάσεις του στο θέατρο όλα τα τελευταία χρόνια θα μας μείνουν αξέχαστες. Σε μας θα μείνουν αξέχαστες οι ταινίες του, στους δικούς του όμως εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του δικού τους ανθρώπου'' δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και στους οικείους του Δημήτρη Παπαμιχαήλ εξέφρασε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του δημοφιλούς ηθοποιού.
''Ο σπουδαίος αυτός ηθοποιός έγραψε μία λαμπρή πορεία στο θέατρο και στον κινηματογράφο, αφήνοντας μία σημαντική παρακαταθήκη. Οι ταινίες του θα τον κρατήσουν για πάντα ζωντανό στη μνήμη όλων μας'' δήλωσε η κα Πετραλιά.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του μεγάλου πρωταγωνιστή, τονίζοντας ότι ''έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο του θεάτρου και του κινηματογράφου μας με την απώλεια αυτού του πολύ σημαντικού ηθοποιού, που με τις ερμηνείες του σφράγισε μια ολόκληρη εποχή''.
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γεννήθηκε το 1934 στον Πειραιά και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1955 ως το 1960 ερμήνευσε αρκετούς σημαντικούς ρόλους στο Θέατρο Τέχνης. Ο δημοφιλής ηθοποιός έγινε γνωστός και αγαπητός στο πλατύ κοινό από τους πολλούς κινηματογραφικούς του ρόλους, κατά τη διάρκεια της χρυσής περιόδου του ελληνικού κινηματογράφου. Το 1956 κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στον "Αγαπητικό της Βοσκοπούλας". Μέχρι το 1959 μεσολάβησαν άλλες πέντε ταινίες -"Η θεία από το Σικάγο", "το τελευταίο ψέμα", "Μηδέν Πέντε", Η κυρά μας η μαμή", "Δύο αγάπες, δύο κόσμοι".
Ακολουθούν δύο ταινίες του με την αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη, ταινίες που έσπασαν στην κυριολεξία τα ταμεία των κινηματογράφων- "η Αστέρω" και το θρυλικό "Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο".
Στους υπόλοιπους ρόλους συγκαταλέγονται οι: Παπαφλέσσας (1971), Υπολοχαγός Νατάσα (1970), Αρχόντισσα και Αλήτης (1969), Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969), Η Νεράιδα και το Παλικάρι (1969), Το Κορίτσι του Λούνα Πάρκ, Δημήτρη μου Δημήτρη μου (1969), Κόκκινα Φανάρια (1963), Χτυποκάρδια στο Θρανίο (1963), Αλίκη στο Ναυτικό (1961), Μανταλένα (1960), Ποτέ την Κυριακή (1960), Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο (1959), Αστέρω (1959), Θεία από το Σικάγο (1957) και Αγαπητικός της Βοσκοπούλας (1956).
Τον Ιανουάριο του 1965 παντρεύεται την Αλίκη Βουγιουκλάκη με την οποία και απέκτησε ένα γιο, τον Γιάννη. Από το 1964 έως το 1974 συνεργάστηκε σε προσωπικό θίασο με Αλίκη Βουγιουκλάκη και εμφανίστηκαν μαζί σε πολλά θεατρικά έργα, όπως η "Ωραία μου Κυρία" του Μπέρναρ Σο που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Ο δημοφιλής ηθοποιός δίδαξε υποκριτική στη σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και σε σεμινάρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής Ιασμος και πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Επιτροπής του ΚΘΒΕ από το '77 έως το '80.
Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού από το '86 έως το '90 και αντιδήμαρχος του Πειραιά το 1986.
Το 1994 βραβεύτηκε από το Κέντρο Μελέτης Θεάτρου. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ συνεργάστηκε και σε αρκετές τηλεοπτικές παραγωγές, όπως η "Βασίλισσα Αμαλία". Τέλος από το 1957 έως το 1987 συνεργάστηκε σε άπειρες ραδιοφωνικές παραγωγές κυρίως στην κρατική ραδιοφωνία.
Το τελευταίο διάστημα, έπειτα από ένα δεύτερο σύντομο γάμο, με τη Νανά Παπασπύρου ζούσε με τη σύντροφο του Νάντια Μούρουζη μάκρια από τα φώτα της δημοσιότητας.
Με παρατεταμένα χειροκροτήματα, συγκίνηση και ένα παλιό τραγούδι, το "Μάτια βουρκωμένα", αποχαιρέτησαν την Τρίτη συγγενείς, καλλιτέχνες και απλοί πολίτες το συνάδελφο, φίλο, πατέρα, σύντροφο, Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η αυλαία έπεσε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στο πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας.