"Εφυγε" ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν

05.08.2004
Ενας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους του 20ου αιώνα, ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, πέθανε την Δευτέρα σε ηλικία 95 ετών.
Ενας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους του 20ου αιώνα, ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, πέθανε την Δευτέρα σε ηλικία 95 ετών.

Ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, που θα γινόταν 96 ετών στις 22 Αυγούστου, πέθανε την Δευτέρα το πρωί στην κατοικία του "Le Clos" στο Ιλ ντε λα Σοργκ (νότια). Η κηδεία του έγινε την Τετάρτη.

Ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν γεννήθηκε το 1908 στο Παρίσι. Σπούδασε ζωγραφική στο ατελιέ του Αντρέ Λοτ, με την οποία ασχολήθηκε για μεγάλα διαστήματα της ζωής του.
Το 1930 ανακάλυψε τη φωτογραφία, «αυτό το καινούργιο οπτικό και μηχανικό μπλοκ σχεδίων». Το 1931 άρχισε να κάνει φωτογραφικό ρεπορτάζ, πάντα συντροφιά με μια Leica. Φωτογραφίζοντας ταξιδεύει στην Αφρική (1931), στο Μεξικό το 1934 ως φωτογράφος εθνογραφικής αποστολής, στις ΗΠΑ όπου μαθητεύει στο σινεμά δίπλα στον Πολ Στραντ (1935-36). Είναι ο πρώτος ευρωπαίος φωτογράφος που επισκέπτεται τη Ρωσία μετά τον θάνατο του Στάλιν. Από το 1936 ως το 1939 εργάζεται σαν βοηθός του σκηνοθέτη Ζαν Ρενουάρ. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πιάστηκε αιχμάλωτος, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει. Από την εμπειρία του αυτή δημιουργήθηκε στο τέλος του πολέμου ένα ντοκιμαντέρ για τους αιχμαλώτους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τίτλο, Η Επιστροφή. Από την ίδια εμπειρία παρουσιάστηκε το 1946 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης μια έκθεση με φωτογραφίες εκείνης της εποχής. Το 1947 μαζί με τους Ρόμπερτ Κάπα, Ντέιβιντ «Τσιμ» Σέιμουρ και Τζορτζ Ρότζερ ιδρύουν το φημισμένο και πολύ αυστηρό στην επιλογή των συνεργατών του πρακτορείο Magnum.
Από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο στην κινεζική επανάσταση και από την Ινδία στον νότο των ΗΠΑ, από τον Τρούμαν στον Ντε Γκόλ... πολύ λίγα ήταν τα γεγονότα και οι γίγαντες της ιστορίας που δεν καταγράφηκαν από τον φακό της αγαπημένης του Leica.