"Φιλοκτήτης" από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λάρισας

18.06.2004
Τον "Φιλοκτήτη" του Σοφοκλή παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας - Θεσσαλικού Θέατρο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη και με τον Νικήτα Τσακίρογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Τον "Φιλοκτήτη" του Σοφοκλή παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας - Θεσσαλικού Θέατρο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη και με τον Νικήτα Τσακίρογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Τάσου Ρούσου, μια μετάφραση που έχει δοκιμαστεί σε παλαιότερες παρουσιάσεις του έργου.
Πρόκειται για ένα έργο που ο τραγικός ποιητής έγραψε στα 90 του χρόνια και θεωρείται ισάξιο των μεγάλων του τραγωδιών που φθάνουν ως εμάς, διαπραγματεύεται τη μοίρα ενός πονεμένου και μοναχικού ανθρώπου, του Φιλοκτήτη, που οδήγησε τους Θεσσαλούς στην εκστρατεία κατά της Τροίας και τώρα ζει μόνος σ' ένα ακατοίκητο νησί αρνούμενος να προσφέρει τη βοήθειά του στους Έλληνες. Εγκαταλελειμμένος απ' αυτούς πριν δέκα χρόνια εξαιτίας της ανίατης πληγής στο πόδι του, είναι τώρα αυτός που καλείται να προσφέρει την καταλυτική για την έκβαση της εκστρατείας, βοήθειά του στους Έλληνες.

Ο "Φιλοκτήτης" είναι ένα έργο από τα ύστερα του Σοφοκλή και βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ερμνευτική δεινότητα του πρωταγωνιστή, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης. Σε παλαιότερα ανεβάσματα στην Επίδαυρο, τον ομώνυμο ρόλο έχουν υποδυθεί ο Αλέξης Μινωτής, ο Γιώργος Λαζάνης και ο Νίκος Κούρκουλος.

"Το έργο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και εμπεριέχει ένα βαθύτατο πολιτικό μήνυμα: ο ήρωας είναι ένας άνθρωπος που βάλλεται από ένα σύστημα, προκειμένου να ενδώσει και να ενσωματωθεί σε αυτό. Ο ίδιος παλεύει να μείνει ελεύθερος, αλλά στο τέλος υποχρεώνεται από το θεό Ηρακλή να υποκύψει. Η επικαιρότητα του κειμένου είναι προφανής. Μια υπερδύναμη επιχειρεί διά των αντιπροσπώπων της να εξαναγκάσει τον εξόριστο Φιλοκτήτη να συνδράμει με τα όπλα που διαθέτει στην πολιορκία της Τροίας. Το άτομο ισοπεδώνεται από την ισχύ ενός κοινωνικού συστήματος που επιβάλλει τις δικές του ηθικές αξίες" αναφέρει ο Γιάννης Ιορδανίδης, που σημειώνει ότι για την παράσταση επιλέχθηκε μια λιτή σκηνοθετική γραμμή με ερμηνευτική καθαρότητα και υφολογική συνέπεια με τους κώδικες του αρχαίου δράματος.

Ο Νικήτας Τσακίρογλου, προσφάτως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, ανέλαβε να ερμηνεύσει τον απαιτητικό ρόλο του Φιλοκτήτη: "Ονειρευόμουνα από χρόνια να παίξω αυτόν το ρόλο" εξομολογείται ο πρωταγωνιστής. "Ο ήρωας, περιθωριοποιημένος και εξόριστος για μια δεκαετία σε ένα έρημο νησί, έχει ξεπεράσει τα όρια του χρόνου, φθάνοντας στο πιο ακραίο σημείο της ύπαρξής του, από όπου αρνείται να επιστρέψει. Στο τέλος το "σύστημα" αποδεικνύεται τόσο δυνατό που τον συνθλίβει και τον εξαναγκάζει να επανενταχθεί σε αυτό" σχολιάζει ο Τσακίρογλου και προσθέτει: "πρόκειται για ένα κλασικό ανέβασμα, όχι όμως για μουσειακή αναπαράσταση περασμένων εκδοχών της τραγωδίας, αλλά για ουσιαστική προσέγγιση."

Στην παράσταση βασικό ρόλο κατέχει ο 17μελής χορός που τραγουδά ζωντανά, ορχείται και ερμηνεύει ως τέταρτος υποκριτής, στο πλάι των τριών πρωταγωνιστών (Φιλοκτήτης-Οδυσσέας-Νεοπτόλεμος). Η παραγωγή αυτή του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, που επιστρέφει στην Επίδαυρο μετά από έντεκα χρόνια απουσίας, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Δημήτρη Ροντήρη.

Συντελεστές
Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης
Σκηνικά: Άγγελος Αγγελής
Κοστούμια: Αγνή Ντούτση
Μουσική Διδασκαλία: Νένη Ζάππα
Χορογραφία: Ισίδωρος Σιδέρης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Επιμέλεια Φωτισμών: Νίκος Γεωργάκης, Μάκης Παπατριανταφύλλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χάρης Γεωργιάδης
Βοηθός Χορογράφου: Χριστίνα Βασιλοπούλου


Διανομή:
Φιλοκτήτης: Νικήτας Τσακίρογλου, Νεοπτόλεμος: Νίκος Ψαρράς, Οδυσσέας: Γιώργος Κέντρος, Ηρακλής: Πέτρος Πετράκης, Έμπορος: Βασίλης Ρίσβας
Χορός: Κώστας Γεωργίου, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Κολοβός, Στράτος Μενούτης, Πέτρος Πετράκης, Γιάννης Σιδεράς, Κων/νος Γιαννακόπουλος, Μανόλης Θεοδωράκης, Κων/νος Λάγκος, Όθων Μεταξάς, Βασίλης Ρίσβας, Γρηγόρης Σταμούλης, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Μανόλης Ίωνας, Θανάσης Μαργαρίτης, Γιώργος Νανούρης, Μανόλης Σειραγάκης.

Οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου αρχίζουν στις 9 μ.μ.
Εισιτήρια πωλούνται στα Κεντρικά Ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς, τηλ: 210.9282900) και στα ταμεία του Αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου. Επίσης, τηλεφωνική προπώληση εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα γίνεται στο τηλέφωνο 210.9282900.
Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει τρεις εβδομάδες πριν την παράσταση. Οι τιμές τους είναι: 44 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη), 34 ευρώ (Α΄ ζώνη), 24 (Β΄ ζώνη) και 18 ευρώ (άνω διάζωμα). Φοιτητικά εισιτήρια διατίθενται με έκπτωση 50% στο άνω διάζωμα προς 9 ευρώ. Η ίδια έκπτωση ισχύει επίσης για παιδιά και νέους από 6 έως 18 ετών, πολύτεκνους και στρατιώτες (με επίδειξη ταυτότητας κατά την είσοδο).