"Εκκλησιάζουσες" από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης!

10.06.2004
To ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης ανεβάζει με σύγχρονη ματιά τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου και Βασίλη Μυριανθόπουλου. Ο Αριστοφάνης, ο ποιητής των μεγάλων ελαττωμάτων μας, στις "Εκκλησιάζουσες" θέλησε να στηλιτεύσει τους Αθηναίους πολίτες, που κυνηγώντας το ατομικό του κέρδος ο καθένας, οδήγησαν σε χρεοκοπία το κράτος.
To ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης ανεβάζει με σύγχρονη ματιά τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου και Βασίλη Μυριανθόπουλου.
Ο Αριστοφάνης, ο ποιητής των μεγάλων ελαττωμάτων μας, στις "Εκκλησιάζουσες" θέλησε να στηλιτεύσει τους Αθηναίους πολίτες, που κυνηγώντας το ατομικό του κέρδος ο καθένας, οδήγησαν σε χρεοκοπία το κράτος. Η παράσταση περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 4 Αυγούστου ανεβαίνει στο Ηρώδειο.
Ποιο είναι επιτέλους το καλύτερο πολιτικό σύστημα και ποιοι πρέπει να κληθούν να το εφαρμόσουν, αφού όλοι οι μέχρι τώρα πολιτικοί άνδρες απέτυχαν;

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε η σκηνοθέτις της παράστασης Νανά Νικολάου σημείωσε πως " αυτή είναι η μεγαλύτερη παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης όχι μόνο από οικονομικής πλευράς, αλλά και από καλλιτεχνικής. Για εμάς είναι πολύ μεγάλη τιμή που ήρθε κοντά μας η Μάρθα Καραγιάννη, ο Τάσος Χαλκιάς και η Ελένη Γερασιμίδου. Γενικά όλος ο θίασος είναι φοβερά αξιόλογος." Παράλληλα, ανέφερε πως "ο ρόλος του χορού είναι πρωταγωνιστικός, όπως δηλαδή ο ίδιος ο Αριστοφάνης τον έχει ορίσει. Οσον αφορά στη μουσική της παράστασης η επιλογή της μουσικής από τα "Χάλκινα" της Μακεδονίας και των Βαλκανίων έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί μέσω αυτών ενώνεται το χθες με το σήμερα, η παράδοση με το νέο. Αντιμετωπίζουμε δηλαδή την παράδοση, όχι φολκλορικά, αλλά με σύγχρονη ματιά".

Η Μάρθα Καραγιάννη μας αποκάλυψε πως ήθελε δύο δεκαετίες να παίξει σ' αυτήν την κωμωδία του Αριστοφάνη. "Μου άρεσε πολύ σαν έργο και το είχα τσεκάρει πολλές φορές στο μυαλό μου. Ετσι όταν μου έγινε αυτή η πρόταση, επειδή ξέρω καλά τη δουλειά της Νανάς, την αποδέχτηκα αμέσως ", ανέφερε και συνέχισε μιλώντας για τον ρόλο της "Θέλω να είμαι ή πολύ κακή ή πολύ καλή στην παράσταση. Δεν θέλω να είμαι μέτρια..."

Η Ελένη Γερασιμίδου σημείωσε για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης "πως είναι αναμφισβήτητα από τα καλύτερα γιατί δεν έχει χάσει το ρόλο του. Εμμένει στην περιφέρεια, κάνει πολύ καλές δουλειές και είναι εντάξει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Νομίζω ότι η παράσταση θα πάει πολύ καλά γιατί ο θίασος και η σκηνοθεσία είναι φοβερός"

Ο Τάσος Χαλκιάς αφού ευχαρίστησε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ εξέφρασε την άποψη πως αυτό θα είναι ένα από τα καλύτερα θεατρικά του καλοκαίρια.

Οι "Εκκλησιάζουσες" κάνουν πρεμιέρα στην έδρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στην Κοζάνη στις 30 Ιουνίου και θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας.

Συντελεστές
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου, Βασίλης Μυριανθόπουλος
Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα
Κοστούμια: Αννα Μαχαιριανάκη
Μουσική και Τραγούδια: Από τα παραδοσιακά "Χάλκινα" της Μακεδονίας και των Βαλκανίων
Στίχοι: Νανά Νικολάου
Ενορχήστρωση- Διασκευές: Κώστας Χαριτάτος
Χορογραφίες: Βασίλης Μυριανθόπουλος
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Πρωταγωνιστούν: Μάρθα Καραγιάννη, Τάσος Χαλκιάς, Ελένη Γερασιμίδου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Γιώργος Χρανιώτης, Μαρίνα Καλογήρου

Τον χορό των Εκκλησιαζουσών και τους άλλους σημαντικούς ρόλους ερμηνεύουν: Θεοδώρα Σιάρκου, Πελαγία Αγγελίδου, Μαργαρίτα Βαρλάμου, Αλίκη Αβδελοπούλου, Κατερίνα Νικολοπούλου, Βασιλική Αμοιρίδου, Μαρία Γιαννακιτσίδου
Παίζουν επίσης: Μιχάλης Ελληνας και Γιώργος Κοντορίκος
Παίζουν ζωντανά επί σκηνής οι μουσικοί: Κωνσταντίνος Κωτούλας, Νίκος Βαλταδώρος, Μανώλης Παφίλης, Γιώργος Κελίδης

Πρόγραμμα περιοδείας:

Αύγουστος
1 Αυγούστου: Κόρινθος
2 Αυγούστου: Βεάκειο
4 Αυγούστου: Ηρώδειο
7 Αυγούστου: Σερβία
8 Αυγούστου: Βελβέντο
10 Αυγούστου: Σιάτιστα

Σεπτέμβριος:
1 Σεπτεμβρίου: Πυλαία
2 Σεπτεμβρίου: Σύκιες
4 Σεπτεμβρίου: Παπάγου
6 Σεπτεμβρίου: Υμηττού
8 Σεπτεμβρίου: Πάτρα
9 Σεπτεμβρίου: Θήβα
10 Σεπτεμβρίου: Λιβαδειά
11 Σεπτεμβρίου: Χαιδάρι
12 Σεπτεμβρίου: Σπάτα
14 Σεπτεμβρίου: Γαλάτσι
15 Σεπτεμβρίου: Ελευσίνα