Η Μεγάλη Ελλάδα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

09.06.2004
"Μεγάλη Ελλάς: Αθλητισμός και Ολυμπισμός στην περιφέρεια του ελληνικού κόσμου" είναι ο τίτλος της μεγάλης αρχαιολογικής έκθεσης, που θα φιλοξενηθεί τον Ιούνιο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
"Μεγάλη Ελλάς: Αθλητισμός και Ολυμπισμός στην περιφέρεια του ελληνικού κόσμου" είναι ο τίτλος της μεγάλης αρχαιολογικής έκθεσης, που θα φιλοξενηθεί τον Ιούνιο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την ανάπτυξη του αθλητισμού κατά την κλασική αρχαιότητα στο δυτικό τμήμα της περιφέρειας του ελληνικού κόσμου, δηλαδή τις πόλεις της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας, καθώς και την ενασχόληση με τον αθλητισμό μέσα από την συμμετοχή αθλητών από τις πόλεις αυτές στις πανελλήνιες διοργανώσεις της "μητέρας πατρίδας" και κυρίως της Ολυμπίας.

Οι σκορπισμένοι στον μεσογειακό χώρο Ελληνες, με την συμμετοχή τους σε αυτές τις αθλητικές γιορτές, στις οποίες μόνο Έλληνες γίνονται δεκτοί, συνειδητοποιούν ότι είναι μέλη του ίδιου έθνους που η καρδιά του κτυπά στο ειρηνικό κέντρο της θρησκείας και του πολιτισμού της μητροπόλεως- στην Ολυμπία όπου σφυρηλατούνται οι ακατάλυτοι δεσμοί ανάμεσα στους κατοίκους των πόλεων- κρατών ώστε να αισθάνονται ότι ανήκουν στο ίδιο έθνος.
Αυτή η συμμετοχή στους πανελλήνιους αγώνες παρουσιάζεται μέσα από μία σειρά επιλεγμένων αντικειμένων, που προέρχονται από ανασκαφές σε νεκροπόλεις και ιερά της Ιταλίας. Τα εκθέματα καλύπτουν την χρονική περίοδο από τις αρχές του 6ου πΧ αιώνα έως και τον 2ο αι. μΧ. και διαρθρώνονται σε ενότητες με βάση τις κατηγορίες των αγωνισμάτων και την σειρά που αυτά διεξήγοντο στους αγώνες της Ολυμπίας.
Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται:

α. Πήλινα αγγεία
β. Αντικείμενα που χρησίμευαν στην προπόνηση των αθλητών, αλλά και στην προετοιμασία και τον καθαρισμό του σώματος. γ. Νομίσματα πόλεων της Μεγάλης Ελλάδας
δ. Αναθήματα αθλητών
ε. Αναθηματικά και επιτύμβια γλυπτά
στ. Ενα μοναδικό μαρμάρινο πρόπλασμα σταδίου του 2ου μΧ αιώνα από τη βίλα του Ανδριανού στο Tivoli.


Αναμφισβήτητα το πλέον εντυπωσιακό έκθεμα είναι το φυσικού μεγέθους μαρμάρινου άγαλμα του "Ηνιόχου" της Μοτύης, ένα από τα ωραιότερα ελευθέρα γλυπτά της αρχαιότητας, που βρέθηκε στη νήσο Mozia της ΒΔ Σικελίας και χρονολογείται περί τα μέσα του 5ου πΧ αιώνα.

Εκτός από το σημαντικό εκθεσιακό υλικό στις προθήκες, θα υπάρχουν δίγλωσσα επιτοίχια επεξηγηματικά κείμενα, ένας χάρτης της μεγάλης Λελάδας,όπου θα σημειώνονται οι πόλεις που ανέδειξαν Ολυμπιονίκες καθώς και πίνακες μετα ονόματα των Ολυμπιονικών αναλόγως της πόλης προέλευσής τους, των αγωνισμάτων στα οποία πρώτευσαν και των Ολυμπιάδων τις οποίες στέφθηκαν νικητές με τον ιερό κότινο. Την έκθεση θα συνοδεύσει επιστημονικός κατάλογος όλων των αντικειμένων στην ελληνική, αγγλική κι γαλλική γλώσσα.