Aλέκος Φασιανός: Άθλος, Μύθος, Έρως στο Μουσείο Μπενάκη

12.05.2004
Από τις 12 Μαϊου διοργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη η έκθεση "Άθλος, Μύθος, Έρως" με παλαιά και πρόσφατα έργα του Αλέκου Φασιανού, που σχετίζονται και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
&00 Από τις 12 Μαϊου ως και τις 27 Ιουνίου 2004 διοργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη η σημαντική έκθεση "Άθλος, Μύθος, Έρως" με έργα του σύγχρονου Έλληνα εικαστικού Αλέκου Φασιανού. Ο μεγάλος πίνακας -σαν τοιχογραφία- της Αθήνας και 30 από τα καλύτερα παλαιότερα και πρόσφατα ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη παρουσιάζονται μαζί με άλλες δημιουργίες του: χαρταετούς, σμήνη χάλκινων πουλιών κρεμασμένα από την οροφή, ανεμοδείκτες και παγκάκια.
Ένα πολύχρωμο και ευφρόσυνο σύμπαν -με το χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο τεχνοτροπικό ιδίωμα του ζωγράφου- που αγκαλιάζει τον επισκέπτη και τον ωθεί να πετάξει πάνω από την καθημερινότητα.
Σύμβολα γνώριμα, αλλά και ανοίκεια, όντα μυθικά και γήινα, όνειρα παιδικά, αλλά και ενήλικοι φόβοι αποτυπώνονται επάνω στο ύφασμα ή τον καμβά με ποικίλες τεχνικές και γοητεύουν το θεατή: βιαστικοί πεζοπόροι, ακούραστοι ποδηλάτες, πρόθυμοι ταχυδρόμοι, ορμητικοί καβαλάρηδες -αυτοί είναι οι αθλητές του Φασιανού.

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Μουσείου με σκοπό την προβολή του έργου Ελλήνων καλλιτεχνών που χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης, αλλά -μέσω το τίτλου και των εικονιζόμενων θεμάτων- σχετίζεται και με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Στη συνέντευξη τύπου, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, κ. Άγγελος Δεληβοριάς, αναφέρθηκε στις αξίες της φόρμας, του σχεδίου και του χρώματος που προβάλλονται στο έργο του Φασιανού και υπογράμμισε την αισιοδοξία που διαπερνά τη δουλειά του καλλιτέχνη, στοιχείο που βασίζεται στην πίστη του στον άνθρωπο και εκφράζεται από την ανάδειξη της μορφής του.

Ο Αλέκος Φασιανός τόνισε ότι σε κάθε είδους καλλιτεχνική δημιουργία -πίσω από τα χρώματα, τους ήχους ή τις λέξεις- υπάρχει μία ουσία, η οποία πρέπει να μεταβιβάσει ο δημιουργός στον αποδέκτη της τέχνης του. Για τον τίτλο της έκθεσης σημειώνει: "Ο άθλος αντιπροσωπεύει την προσπάθεια που καταβάλλει ο καθένας, αφού για να δημιουργήσει πρέπει να υπερβάλει εαυτόν. Ο άθλος αυτός της ζωής και της δημιουργίας είναι εφάμιλλος με τον αγώνα του αθλητή."
"Ο μύθος είναι πάντα ζωντανός. Γεννήθηκε σε εποχές που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τα φαινόμενα της φύσης παρά μόνο προσωποποιώντας τα. Εγώ μυθοποιώ το σήμερα. Τώρα έχουμε ανάγκη το μύθο όχι για να κατανοήσουμε κάτι, αλλά για να ξεφύγουμε από την τυποποίηση, ως διέξοδο δηλαδή."
Όσο για τον έρωτα; "Χωρίς τον έρωτα δεν υπάρχει η δημιουργία και η διαιώνιση. Όλα ξεκινούν από εκεί. Προσπαθώ να δώσω στο θεατή το αίσθημα της ερωτικής επιθυμίας για αυτό που βλέπει, είτε πρόκειται για ανθρώπινη μορφή, είτε για αντικείμενα", σχολίασε ο καλλιτέχνης που αναφέρθηκε χαριτολογώντας και στην απαιτούμενη "τρέλα" που πρέπει να διαθέτει ένας δημιουργός για να δει με άλλο μάτι τις εικόνες τις πραγματικότητας.

Την έκθεση του Αλέκου Φασιανού συμπληρώνει ο ομότιτλος και πλούσια εικονογραφημένος κατάλογος, που κυκλοφόρησε από τις Eκδόσεις Καστανιώτη και περιλαμβάνει -μαζί με τις αναμνήσεις και τα σχόλια του καλλιτέχνη- κείμενα των Άναλι, Βακαλό, Ελύτη, Δεληβοριά, Καρούζου, Μανιώτη, Μαυρωτά, Νιάρχου, καθώς και των J. Alvard, L. Aragon, J.M. Drot, M. Faoucher, J. Gheerbrandt, J. Lacarrieure, P. Landre, K. Tanikawa.

Για τους ανήλικους επισκέπτες της έκθεσης προβλέπονται ειδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά δημοτικού (κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 11.00-13.00), ειδικό υλικό προετοιμασίας για τους δασκάλους που πρόκειται να διοργανώσουν εκπαιδευτική επίσκεψη με την τάξη τους, καθώς και δωρεάν διανομή σε όλα τα παιδιά ενός ξεχωριστού εικονογραφημένου εντύπου με τίτλο "Ο μαγικός κόσμος του Αλέκου Φασιανού, Αλφαβητάρι για παιδιά", το οποίο θα μυήσει τους μικρούς φιλότεχνούς στα θέματα και τον τρόπο δουλειάς του ζωγράφου.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτ., Τετ., Παρ., Σαβ. 9.00 -17.00, Πέμ. 9.00 - 24.00, Κυρ. 9.00 - 15.00, Τρ. κλειστά.