"O Διάολος μέσα του" στο Θέατρο Από Μηχανής

11.05.2004
Η θεατρική ομάδα "Οι Χρυσοθήρες" παρουσιάζουν στο Από Μηχανής Θέατρο το έργο του David Lindsay - Abaire "Ο Διάολος μέσα του", σε σκηνοθεσία Γιάννη Κοντραφούρη. Πρόκειται για μια τρελή μαύρη κωμωδία, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη στις 8 Ιανουαρίου 1997, στο Soho Rep, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.
Η θεατρική ομάδα "Οι Χρυσοθήρες" παρουσιάζουν στο Από Μηχανής Θέατρο (Πάνω Χώρος) το έργο του David Lindsay - Abaire "Ο Διάολος μέσα του", σε σκηνοθεσία Γιάννη Κοντραφούρη.

Πρόκειται για μια τρελή μαύρη κωμωδία, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη στις 8 Ιανουαρίου 1997, στο Soho Rep, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.
"Ο Διάολος μέσα του" ακροβατεί ανάμεσα στο σοβαρό ρεαλισμό και τη χαρούμενη τρέλα, οι ήρωες του έργου είναι σκοτεινοί, αστείοι, χαρούμενοι, αινιγματικοί, ελπιδοφόροι, αλλά και λίγο αλλήθωροι.

Η Κα Σλέητερ περίμενε 14 χρόνια για να αποκαλύψει στο γιο της τον Τζιν, την αλήθεια. Όταν εκείνοις ξυπνάει την ημέρα των 21ων γενεθλίων του, η μαμά του τον υποδέχεται με τις συνηθισμένες γενέθλιες ευχές και μπαίνει κατευθείαν στο θέμα. "Τον πατέρα σου τον σκότωσαν. Τον μαχαίρωσαν στην πλάτη, του 'κοψαν τα πόδια και τα πέταξαν σε ένα χαντάκι."

Έτσι ξεκινάει μια μπερδεμένη κωμική ιστορία εκδίκησης και πάθους. Ο Τζιν δεν έχει καμιά διάθεση να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του, ο οποίος ζύγιζε 188 κιλά και 400 γραμμάρια και δολοφονήθηκε στα βουνά Pocono, ενώ έκανε πεζοπορία για να χάσει βάρος. Τον απασχολεί ο έρωτάς του για την Κέητλην, μια παθιασμένη φοιτήτρια της ρωσικής φιλολογίας.
Η Κέητλην, με τη σειρά της, δε δίνει καμιά σημασία στον αφελή νεαρό, τη βασανίζει ο παράφορος έρωτάς της για τον καθηγητή της ρωσικής λογοτεχνίας, Καρλ Ρέιμοντς. Ο Καρλ είναι μια διαταραγμένη μεγαλοφυία που νομίζει ότι ζει σε μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι. Ξαφνικά, στο οικογενειακό πλυντήριο, εισβάλλει η Λίλυ, μια μυστηριώδης γυναίκα που συγκινείται με τον πόνο της κυρίας Σλέητερ.

Η Λίλυ, πάλι, ζει με τον Μπραντ, έναν απίστευτα βαρετό ηλεκτρολόγο, που έχει ξεκινήσει να γράφει παιδικά βιβλία, για να ζωντανέψει την ανιαρή ζωή του, που με την εξέλιξη των γεγονότων, γίνεται όλο και πιο ανατριχιαστικά συναρπαστική.
Το έργο διαδραματίζεται στο Lower East Side της Νέας Υόρκης και είναι μια σκοτεινή κωμωδία που σατιρίζει στοιχεία της ρωσικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, παραγεμισμένη με επιπληκτικές κρίσεις, παραισθήσεις, εφιάλτες, συγκρούσεις τρένων, αυτοκτονίες και μια πόλη που πλημμυρίζει. Όλα αυτά συνθέτουν ένα θρίλερ μυστηρίου με συνεχείς εκπλήξεις και το παζλ αυτής της ιδιόμορφης κωμωδίας.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Χριστίνα Παπαδάκη, Δημήτρης Φραγκιόγλου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κοντραφούρης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κέλλυ Βρεττού
Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδάκης
Κινησιολογική επιμέλεια: Τόνια Μιλτένοβα-Στούπελ
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Παίζουν: Δημήτρης Φραγκιόγλου, Χριστίνα Παπαδάκη, Σταύρος Μερμήγκης, Βίκη Πρωτογεράκη, Χάρης Μαυρουδής, Θεοδώρα Ματρομηνά.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Από 6 ως 31 Μαϊου, καθημερινά (εκτός Παρασκευής) στις 21.30
Εισιτήρια: ευρώ 18, 12 (φοιτητικό).