"Έφυγε" ο Γιώργος Ζογγολόπουλος

12.05.2004
Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Τετάρτης ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Ένα από τα πιο γνωστά του έργα "Οι ομπρέλες" βρίσκεται εγκατεστημένο από το 1997 στο πλακόστρωτο της παραλίας της Θεσσαλονίκης, ενώ μία ακόμη σύνθεσή του με ομπρέλες βρίσκεται στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα.
Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Τρίτης ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Ένα από τα πιο γνωστά του έργα «Οι ομπρέλες» βρίσκεται εγκατεστημένο από το 1997 στο πλακόστρωτο της παραλίας της Θεσσαλονίκης (στο ύψος του Μακεδονία Παλλάς), ενώ μία ακόμη σύνθεσή του με ομπρέλες βρίσκεται στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα.
Η κηδεία του θα τελεστεί την Πέμπτη στις 5 το απόγευμα, από το Κοιμητήριο της Κηφισιάς.

Τα συλλυπητήρια του στους οικείους του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου εξέφρασε ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής. Παράλληλα δήλωσε: «Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος τόλμησε με την τέχνη του να διευρύνει τους αισθητικούς μας ορίζοντες. Πλήρης ημερών, έφυγε, αφήνοντας στην Ελλάδα και τη σύγχρονη τέχνη την παρακαταθήκη του σπουδαίου έργου του. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

«Σήμερα η Ελλάδα έχασε ένα μεγάλο άνθρωπο του πολιτισμού και της τέχνης, που τίμησε την πατρίδα μας και στο εξωτερικό με την καλλιτεχνική παρουσία και το έργο του», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου για τον θάνατο του γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου. «Όσοι έχουν επισκεφθεί το κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες θα έχουν αισθανθεί υπερήφανοι για το γλυπτικό έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που κοσμεί την είσοδό του. Ο θάνατός του αποτελεί απώλεια για όλους μας. Θέλω να εκφράσω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.



Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903. Σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Θ. Θωμόπουλο. Εργάστηκε στο ατελιέ του γλύπτη Marcel Gimond στο Παρίσι και μελέτησε τις τεχνικές της χαλκοχυτικής στην Ιταλία, καθώς και τα έργα των Michelangelo, Pisano, Donatello, Manzoni, Manzu, Pomodoro.
Εκτός από τη γλυπτική έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική. Υπήρξε ενεργό μέλος καλλιτεχνικών ομάδων, συμμετέχοντας σε εκθέσεις και συναντήσεις των ομάδων αυτών. Από το 1956 αποτελούσε μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πολιτισμού. Από το 1936 έχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό ατομικών εκθέσεων και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Biennale της Βενετίας (1940, 1956, 1964, 1993, 1995), στη Δ' Biennale του Σάο Πάολο και στη Biennale του Καϊρου.
Στα έργα του ενδιαφέρεται για την αρμονική συνύπαρξη των γλυπτών με τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ συνεργάστηκε συχνά με αρχιτέκτονες. Μερικά σημαντικά έργα του σε δημόσιους χώρους είναι: Μνημείο για τις ηρωίδες του Ζαλόγγου, Μνημείο Πεσόντων Δήμου Νίκαιας, Γλυπτό από Cor-ten στη ΔΕΘ, Μνημείο για τον Κύπριο Φοιτητή Κυριάκο Μάτση, στο ΑΠΘ, Δελφοί στην Αθήνα, Ελιά στην Αθήνα, Χωρίς Τίτλο, Cour d' Honneur Κτιρίου Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.